Trebaju li žene uistinu patiti zbog mode? Fotografija modela s krvavim petama zgrozila internet

Fotografija modela s krvavim petama osvanula je na Instagram profilu national Georgaphic i pokrenula raspravu.

19 listopada 2023

Fotografija modela s krvavim petama PROFIMEDIA
HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Je li i vas zgrozila fotografija modela s krvavim petama? Priča o ženama i modi zbog koje pate nije ništa novo. Još od davnih dana žene su se stiskali u korzete kako bi postigle nestvarnu siluetu pješčanog sata, a priča o cipelama s potpeticama kao najženstvenijem alatu ženskog zavođenja dio je modne priče koja se prenosi iz generacije u generaciju, s koljena na koljeno.

Fotografija modela s krvavim petama

Danas, kad smo u većini zemalja slobodne nositi što god poželimo, same biramo kada ćemo odabrati manje udobne, seksi cipele, a kada ćemo opušteno vladati gradskim asfaltom u tenisicama no neki modni dizajneri di dalje vjeruju da nije bitno kako se žena osjeća, ako u njihovim kreacijama dobro izgleda.

Fotografija modela s krvavim petama užasnula je javnost

Jeste li vidjeli ONU fotografiju modela s krvavim petama? Tjedan mode u New Yorku održao se od 07. do 13. rujna i svi su se, naravno, fokusirali na modu i slavna lica koja su sjedila u prvom redu na revijama, sve dok National Georgaphic nije objavio fotografiju manekenke koja stoji u backstageu i priča s kolegicom dok joj pete u cipelama s dizajnerskim potpisom – doslovce krvare.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by National Geographic (@natgeo)

Ovu potresnu fotografiju snimila je Dina Litovsky, a National Geographic ju je popratio riječima:

“Iza pozornice na Tjednu mode u New Yorku, model čeka znak za pistu. Ultimativni spektakl za modnu aristokraciju, događanje koje se održava dva puta godišnje u New Yorku, Londonu, Parizu i Milanu. Glamurozne revije savršeno su upakirane za fotografe i posjetitelje u prvim redovima, ali stvarnost iza pozornice malo je drugačija. Manekenke često imaju naporne sate i hodaju nekoliko pista dnevno. Fotografirao sam ove slike iza kulisa i iz prvog reda na tjednima mode u New Yorku i Parizu.”

Potresna fotografija modela s krvavim petama privukla je bijesne komentare

Fotografija nepoznate manekenke, tj. njezinih izmučenih stopala, u kratkom je roku postala viralna, a privukla je i bijesne komentare na internetu.

“Radila sam modne revije za Louis Vuitton, i manekenke bi silazile s piste u suzama krvavih stopala iz tih cipela. One koji su plakali posramljivali bi i nazivali neprofesionalnima”, otkrila je jedna modna insajderica.

“Čekam dan kada će modni dizajneri shvatiti da dio dizajniranja obuće znači i kreativno dizajniranje cipela na način da sa stilom podupire ljudsko stopalo! Znam da se to može!”, napisala je druga komentatorica, a mnogi su se složili kako bi maltretiranje manekenki nedopustivo neudobnim cipelama trebalo biti – zabranjeno.

Fotografija modela s krvavim petama

druge vijesti