Iznosi od kojih boli glava: Najbogatiji dizajneri na svijetu

Svijet mode poznat je po upečatljivim kreacijama, ali i iznosima koje zarađuju slavni dizajneri.

27 srpnja 2023

najbogatiji dizajneri FOTO: PROFIMEDIA
HELLO
Domagoj Kukec

U svijetu mode, postoje neka imena koja se izdvajaju od ostalih. Ovi dizajneri postigli su nevjerojatan uspjeh, a njihovo bogatstvo govori samo za sebe.

Evo liste najbogatijih modnih dizajnera na svijetu.

Najbogatiji dizajneri u članstvu imaju Tommyja Hilfigera i Calvina Kleina

#15 Tommy Hilfiger – 450 milijuna dolara

najbogatiji dizajneri

Tommy Hilfiger je istaknuti američki modni dizajner čije bogatstvo iznosi impresivnih 450 milijuna dolara. Sa samo osamnaest godina, Tommy Hilfiger je započeo svoj put u modnoj industriji tako što je kupovao traperice i modificirao ih kako bi ih prodavao u lokalnoj trgovini u svom rodnom gradu. Kasnije je otvorio vlastitu odjevnu trgovinu nazvanu “The People’s Place”, a 1985. godine osnovao je tvrtku Tommy Hilfiger Corporation uz financijsku potporu Murjani Grupe.

#14 Roberto Cavalli – 500 milijuna dolara

najbogatiji dizajneri

Roberto Cavalli zaradio je impresivnih 500 milijuna dolara, a ovaj talijanski modni dizajner je poznat po uvođenju pjeskarenih traperica i egzotičnih uzoraka. Njegov luksuzni brand Roberto Cavalli nudi odjeću, kožnatu galanteriju, nakit, parfeme – sve što možete zamisliti. 2015. godine njegovu tvrtku preuzela je Clessidra SGR-a, a CEO-a je i dalje Gian Giacomo Ferraris.

#13 Vera Wang – 650 milijuna dolara

najbogatiji dizajneri

Vera Wang je američka modna dizajnerica, bivša klizačica te uspješna osoba s bogatstvom od 650 milijuna dolara. Vera Wang najpoznatija je po vjenčanicama koje su nosile poznate osobe poput Chelsea Clinton, Ume Thurman, Jennifer Garner, Holly Hunter i Alicie Keys, ali osim toga dizajnirala je i kućanske predmete, obuću, parfeme, naočale i nakit.

#12 Calvin Klein – 700 milijuna dolara

najbogatiji dizajneri

Calvin Klein je američki modni dizajner s bogatstvom od 700 milijuna dolara. Najpoznatiji je po osnivanju modne marke i tvrtke Calvin Klein. Njegov jednostavan urbani stil privukao je pažnju na prvom New York City tjednu mode na kojemu je sudjelovao – tada je prozvan novim Yves Saint Laurentom.

#11 Pierre Cardin – 800 milijuna dolara

najbogatiji dizajneri

Francuski modni dizajner Pierre Cardin bio je ispred svog vremena, stvarajući dizajne koji su bili godinama ispred trenutnih trendova. Što je još važnije, promijenio je način na koji ljudi doživljavaju modni dizajn i time stekao osobno bogatstvo. U trenutku svoje smrti 29. prosinca 2020. godine u dobi od 98 godina, Pierreovo bogatstvo iznosilo je 800 milijuna dolara.

Najbogatiji dizajneri uključuju i popularnog Michaela Korsa i Toma Forda

#10 Tory Burch – 850 milijuna dolara

najbogatiji dizajneri

Zahvaljujući svojoj modnoj kompaniji koja nosi njezino ime, Tory Burch ima bogatstvo od 850 milijuna dolara. Njezin modni imperij “preppy-chic” ima više od 1,5 milijardi dolara godišnjih prihoda prodajom svega – od satova do parfema i modnih dodataka, a sve je započelo modnom revolucijom s njezinim poznatim balerinkama od dvjesto dolara.

#9 Michael Kors – 1 milijarda dolara

najbogatiji dizajneri

Prvi milijarder na listi je dobro poznati modni dizajner Michael Kors, čije bogatstvo iznosi jednu milijardu dolara. On je glavni kreativni direktor i počasni predsjednik vlastite modne marke.

#8 Stefano Gabbana – 1,2 milijarde dolara

najbogatiji dizajneri

Stefano Gabbana je talijanski modni dizajner čije se bogatstvo procjenjuje na 1,2 milijarde dolara. Stekao je bogatstvo i slavu kao suosnivač luksuzne modne kuće Dolce & Gabbana, koju je osnovao zajedno s Domenicom Dolceom 1982. godine. Njih dvojica su bili u vezi od 1982. do 2003. godine, pa možda veze na radnom mjestu i nisu tako loše.

#7 Domenico Dolce – 1,2 milijarde dolara

Domenico Dolce je talijanski modni dizajner čije se bogatstvo procjenjuje na 1,2 milijarde dolara. Postao je poznat kao suosnivač luksuzne modne kuće Dolce & Gabbana, koju je osnovao sa Stefanom Gabbanom 1982. godine. Kao što je već spomenuto, Domenico Dolce i Stefano Gabbana bili su u vezi od 1982. do 2003. godine.

#6 Valentino Garavani – 1,5 milijardi dolara

Valentino Garavani, poznatiji kao Valentino, talijanski je modni dizajner i osnivač brenda Valentino SpA. Već više od 45 godina svjetski je poznat dizajner i ima bogatstvo od 1,5 milijardi dolara.

#5 Tom Ford – 2 milijarde dolara

najbogatiji dizajneri

Tom Ford je izuzetno uspješni modni dizajner i filmski redatelj čije bogatstvo trenutno iznosi dvije milijarde dolara. Postigao je ovakvo bogatstvo kroz svoju poziciju kreativnog direktora brendova Gucci i YSL, te stvaranjem vlastitog brenda kojeg je 2022. godine prodao Estee Lauderu za 2,8 milijardi dolara.

#4 Miuccia Prada – 4,2 milijarde dolara

najbogatiji dizajneri

Miuccia Prada je međunarodno priznata modna dizajnerica i poduzetnica koja ima bogatstvo od 4,2 milijarde dolara. Impresivno bogatstvo stekla je preuzimanjem obiteljskog posla 1978. godine – proizvodnje luksuznih proizvoda u vlasništvu njezinih braće, Prade. Započela je proizvodnju vodootpornih ruksaka od Pocone tkanine. Danas je Miuccia Prada poznata po elegantnim, a ipak suptilnim dizajnima koji se fokusiraju na ženske obline, istovremeno zadržavajući dozu zabave i inteligencije.

#3 Patrizio Bertelli – 4,2 milijarde dolara

Patrizio Bertelli je izvršni direktor Prada S.p.A. i ima bogatstvo od 4,2 milijarde dolara, koje je stekao osnivanjem male tvornice za proizvodnju remenja i torbi, kao i potpisivanjem ugovora za proizvodnju modnih dodataka za Pradu. Udružio se sa svojom suprugom Miucciom Prada, koja je također povezana s ovim uspješnim obiteljskim poslovanjem koje traje već više od 25 godina.

#2 Giorgio Armani – 6,6 milijardi dolara

najbogatiji dizajneri

Giorgio Armani je talijanski modni dizajner koji ima bogatstvo od 6,6 milijardi dolara. Giorgio Armani najpoznatiji je po muškim odijelima. Giorgio Armani je pokrenuo poslovno carstvo sredinom 1970-ih, a ono je otada znatno naraslo. Njegova popularnost dosegnula je vrhunac u 80-ima kada su se njegova muška “power” odijela počela pojavljivati na glumcima serije “Miami Vice” i u filmu “Američki žigolo” iz 1980. godine.

#1 Ralph Lauren – 6,8 milijardi dolara

najbogatiji dizajneri

Ralph Lauren je američki modni mogul s bogatstvom od 6,8 milijardi dolara. Ralph Lauren Corporation – koja obuhvaća mnoge marke i zarađuje više od četiri milijarde dolara prihoda godišnje. Dionicama tvrtke trguje se na burzi u New Yorku. Od svih dioničara, Ralph Lauren ima najviše dionica, čak 33%. Tijekom svoje utjecajne karijere, stekao je milijarde prodajom dionica, dividendama i kompenzacijama.

druge vijesti