Moji su baba i dida iz Lovreća: Kakve veze imaju naušnice Marijane Batinić s kraljicom Jelenom?

Predivne starinske naušnice Marijane Batinić imaju jako zanimljivu priču.

24 svibnja 2024

Marijana Batinić solinske naušnice hello magazine croatia hrvatska naušnice Marijane Batinić INSTAGRAM: @MARIJANABATINIC
HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Ako pratite Marijanu Batinić na Instagramu, sigurno ste zamijetili objavu u kojoj s ponosom pokazuje male zlatne naušnice. Starinske naušnice Marijane Batinić imaju uistinu zanimljivu priču koja ima posebno značenje, a koju je rado podijelila sa svojim pratiteljima.

Lijepa voditeljica objavila je nekoliko fotografija na kojima odjevena u bijelu košulju s čipkom ponosno pokazuje male viseće naušnice od zlata, u kojima se krije puno povijesti.

Starinske naušnice Marijane Batinić za nju su posebne zbog bake i djeda

“Vjerujem da svi znate za splitske košarice, konavoske verižice i šibenske botune, a nedavno su i solinske naušnice kraljice Jelene dobile svoju suvremenu verziju…”, napisala je Marijana Batinić uz fotografije i dodala:

PROČITAJTE: Prsten Tatjane Jurić šarmantni je podsjetnik da potražimo glomazni nakit za ljeto

“Za sve vas koji poput mene obožavate tradicijski nakit, s ponosom predstavljam stoljećima zaboravljene, ali ponovno otkrivene – naušnice Imotske krajine”.

Marijana Batinić solinske naušnice hello magazine croatia hrvatska naušnice Marijane Batinić

“Pronađene su na arheološkom nalazištu Crkvine u Cisti Velikoj, na zapadu Imotske krajine, a ‘ostavila’ ih je, u svojoj grobnici, Hrvatica nepoznata imena.”

“Ovaj nakit iz 11. stoljeća ostao bi samo kao spomenički nalaz koji se čuva u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu da ga mladi arhitekt iz Solina, Josip Matijević, nije odlučio lansirati kao modni dodatak…”

Marijana Batinić solinske naušnice hello magazine croatia hrvatska naušnice Marijane Batinić

“A meni je pripala čast da nosim zlatne replike ovih predivnih naušnica i privjesak iste obrade, koji zajedno oživljavaju duh naše bogate povijesti.”

“Moji su baba i dida s Lovreća, općine u blizini Ciste Velike, pa je ovaj nakit za mene posebno dragocjen”, naglasila je ponosno poznata hrvatska voditeljica pokazujući predivne zlatne naušnice.

druge vijesti