Zaljubljenike u filmove o Harryju Potteru, najpoznatijem čarobnjaku svih vremena, oduševit će vijest da je ovih dana objavljena nova službena kuharica Joanne Farrow Harry Potter – Pecite, igrajte se i ukrašavajte s više od trideset recepata atraktivnih slastica i slatkiša dostojnih najraskošnijih gozbi u velikoj dvorani Škole vještičarenja i čarobnjaštva u Hogwartsu.
Prvo svjetsko izdanje kuharice, s detaljnim uputama i obiljem fotografija za izradu torti, muffina, kuglica, keksa i brownieja, na hrvatskom je jeziku, u prijevodu Mirjane Paić-Jurinić, objavio Lumen u koprodukciji s Wizarding Worldom. Bogato ilustrirana knjiga dostupna je u svim knjižarama i webshopu Školske knjige.
Nova zbirka recepata za slastice i slatkiše treća je, samostalna knjiga Joanne Farrow u seriji kuharica čiji su recepti nadahnuti filmovima o Harryju Potteru i njegovoj družbi. Prva Službena Harry Potter kuharica – Slane i slatke čarolije i njezin nastavak Službena Harry Potter kuharica – Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci (drugi dio) najprodavanije su kuharice u Hrvatskoj, pune korisnih savjeta i uputa za male kuhare, njihove roditelje i sve obožavatelje Harryja Pottera.
Čarobnjački svijet prepun je slasnih zalogaja. Sve te slastice – od pjenušava pivoslaca i šumećih vizbija do šarenih prozora Hogwartsa i čokoladnih žaba – očaravaju okusom koliko i njihove čarolije. A uz to, slastice uvijek fantastično izgledaju. Ova vam knjiga čarobnih recepata želi pomoći da sami stvarate čuda kad god uđete u kuhinju, da pečete i ukrašavate slasna remek-djela, toliko ukusna da će vam narasti zazubice!
Želite li kušati Harryjevu rođendansku tortu ili tortu Povijest Hogwartsa, recepte potražite u prvoj cjelini Velike torte. Recepte za slasticu Mimbulus mimbletonia, Slasna zmajska jaja i još osam drugih slatkih specijaliteta potražite u drugoj cjelini Muffini i kuglice. Čarobnjački šah ili Čokoladne žabe, Razredbeni klobuk ili pak Metlobojski keksi – pitanje je sad. No ne brinite se! Recepti vas čekaju u trećoj cjelini Keksi i brownieji. Svaki pravi slastičarski čarobnjak mora svladati osnovne vještine, primjerice profesionalno rastopiti čokoladu ili napraviti savršenu kraljevsku glazuru – a u tome će vam pomoći savjeti u cjelini Osnovni recepti. Pripremite slastice na kojima će vam pozavidjeti i najveći slastičari!
„Zahvaljujući pomno napisanim receptima, fotografijama, šablonama i podsjetnicima na filmove, uz ovaj je bestseler New York Timesa lako iskusiti slasne pustolovine iz Hogwartsa u svečanim i drugim prigodama u vlastitu domu. Prije pečenja provjerite imate li sve sastojke s popisa i sav potreban pribor – kao i bistri um Hermione Granger, nepokolebljivu hrabrost Harryja Pottera (za zahtjevnije recepte) i slavnu ljubav prema hrani Rona Weasleyja! Možda je najvažnije ovo posljednje! Sretno s čarolijom kuhanja!”, poručuje urednica knjige i glavna urednica Lumena Miroslava Vučić.
Knjiga recepata Pecite, igrajte se i ukrašavajte uistinu je malo drukčija od drugih kreativnih kuharica za sladokusce. Svaki vas recept vodi korak po korak u izradi slastica i predlaže vam da hrabro dodate i nešto svoje čarolije – poigrate se bojama, okusima i oblicima. Na primjer, možete smisliti vlastitu verziju Ollivanderova čarobnog štapića, nacrtati svoju mapu za haranje ili čak kreirati različite vrste zmajeva. Granica je jedino vaša mašta!
Simboli munje uz svaki recept pokazuju zahtjevnost recepta – jedna munja označava početničku razinu čarobnjačkog slastičarstva, a tri su znak za srednje teške recepte. Šablone za Čokoladne žabe, Krilate zlatne zvrčke i ostale slatke zalogaje čekaju vas na samom kraju knjige. Uzmite potrebne sastojke, svežite pregaču, podignite svoje čarobne štapiće i počnite mijesiti, peći i ukrašavati. Neka čarolija počne!
Ako ste ikad željeli zaviriti u živote i rad hrvatskih slikara s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a da pritom osjetite dah talijanske umjetničke inspiracije, ova vijest će vas posebno razveseliti. U Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu, 2. prosinca 2025. u 13 sati, bit će predstavljena knjiga „Poveznice hrvatskoga i talijanskoga slikarstva od 1872. do 1919.“, autorice dr. sc. Ivane Rončević Elezović.
Ovogodišnji Interliber donio je nešto više od uobičajenog književnog uzbuđenja. Donio je emociju, toplinu i onu rijetku vrstu književne povezanosti koju publika prepoznaje bez zadrške. A ništa to ne dokazuje bolje od titule najprodavanije knjige sajma: dirljive, nježne i duboko ljudske posvete prijateljstvu između čovjeka i psa — romana „Njegov miris poslije kiše“ Cédrica Sapin-Defoura.
U samom srcu Zagreba, u intimnoj atmosferi Atelieru LM, ovog je vikenda otvorena izložba „Portreti i šire“ koja donosi jedinstven presjek tri desetljeća domaće kulturne i društvene scene, a publiku istodobno poziva da zastane pred više od 400 portreta koji oblikuju naše zajedničko pamćenje. Izložba je osmišljena kao pažljivo komponirana vizualna pripovijest koja istodobno otkriva lica, ali i trenutke u kojima se fotografija pretvara u osobni susret, dok svaki kadar donosi onu tihu, ali snažnu poruku koja se rađa u odnosu fotografa i portretiranog.
Blagdani su sve bliže, a s njima i onaj neobjašnjivi osjećaj topline, mirisa cimeta, svjetlucanja lampica i trenutaka koje dijelimo s najdražima. Upravo taj duh čarolije, mašte i ljubavi oživljava u interaktivnoj slikovnici „Orašar – Klarina priča“, projektu koji spaja glazbu, ilustraciju i pripovijedanje u jedno neponovljivo iskustvo.
Postoje trenuci kad glazba utihne, ali emocija ne nestaje. Kad note prestanu svirati, a riječi ostanu — gole, ranjive, istinite. Upravo u tom prostoru između glazbe i tišine živi nova knjiga Zlatana Stipišića Gibonnija “Bandire potonulog carstva” — zbirka poezije koja ne samo da nosi ritam njegova srca, već i miris mora, soli i svih tih neizrečenih emocija koje čine njegov svijet.
Najuzbudljiviji tjedan za ljubitelje knjige i kulture je pred vratima – Interliber od 11. do 16. studenog pretvara Zagrebački velesajam u raj za čitatelje, a među najiščekivanijim štandovima i ove se godine ističe onaj knjižare Rockmark koja već više od desetljeća spaja svijet knjige, glazbe i pop kulture.
Kažu da je knjiga naš najbolji prijatelj. Uz nju se opuštamo, učimo i putujemo u krajeve koje nikada nismo posjetili. Radujemo se i tugujemo s glavnim junacima, rješavamo zločine i tražimo recepte za neka nova, ukusna jela. No, život je danas prilično ubrzan, a vremena malo. Dan započinjemo brzinskom kavom, gužvom u prometu, e-mailovima koji ne prestaju dolaziti, a završavamo ubrzanim večerima u kojima rješavamo obiteljske obaveze.
Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.
Nakon gotovo tisuću dana šutnje, potresa i dugotrajnih radova, jedan od najintimnijih prostora hrvatske kulturne baštine ponovno će oživjeti: Atelijer Meštrović sredinom prosinca otvara svoja vrata s novim stalnim postavom, promišljenim s iznimnom pažnjom i dubokim poštovanjem prema životu i djelu Ivana Meštrovića.