
Biblioteka PULS za početak godine donosi dva svjetska hita
Ako ste u novu godinu zakoračili s odlukom da više čitate, imamo sjajne vijesti! Izdavačka kuća Egmont, u izdanju biblioteke PULS, pripremila je dva izvanredna naslova.
28 siječnja 2025
Svi moramo jesti. Naša svakodnevica uvelike se vrti oko hrane; njezine nabavke, pripreme i konzumacije. Svaki dan postavljamo pitanja poput „Što ćemo večerati?“ ili „Što je za ručak?“.
Baš zato što je hrana toliko elementarna za naše postojanje, rijetko o njoj promišljamo na dublji način. Većina nas hranu nabavlja kao krajnji proizvod a da se uopće ne pitamo tko ju je uzgojio, na koji način, koliko je putovala do polica trgovina i koliko je zapravo ono što jedemo kvalitetno.
Ana Smokrović, doktorica filozofije i vlasnica OPG-a Anino povrće, odlučila je svoju ljubav prema spoznajnoj teoriji – epistemologiji – udružiti s praktičnim znanjem o uzgoju i prodaji organske hrane kako bi nas potakla da promislimo o svim dimenzijama onoga što konzumiramo.
U ovoj izvanrednoj knjizi autorica istražuje kako stvaramo prehrambene navike, koju ulogu u tome imaju trendovi, mediji i društvene mreže, kako kultura nameće „idealno“ tijelo i time utječe na naš odabir hrane, zašto industrijski uzgojena hrana ugrožava prirodu i naše zdravlje i još mnogo toga.
Ovo je također i knjiga nade koja nas podsjeća na važnost preispitivanja naših stavova, mišljenja i osjećaja kako bismo donosili što bolje odluke za nas i društvo u cjelini te da sve što činimo ostavlja trag u svijetu. U vama će probuditi glad za sezonski i lokalno uzgojenom organskom hranom, a možda vas čak i potaknuti da se odvažite na uzgoj.
Dr.sc. Ana Smokrović, filozofkinja je i vrtlarica. Doktorirala je na temi filozofije hrane disertacijom u kojoj se bavi razumijevanjem složenosti proizvodnje i konzumacije hrane u suvremenom društvu. Uzgaja i prodaje vlastito povrće uzgojeno po organskim principima te se bavi i edukacijama na temu održivog i organskog uzgoja hrane. Često surađuje s knjižnicama, fakultetima, muzejima, institutima, školama, vrtićima te udrugama. U svom radu spaja teoriju i praksu te je zanimaju promjene na lokalnoj razini zajednice i usvajanje održivih praksi življenja.
220 str, meki uvez
format 14,8×21 cm
ISBN 978-953-257-567-5
18,90 EUR
Planetopija 2024.
Konačno smo saznali tko je pobjednik Dore 2025.!
02 ožujka 2025
Luka Nižetić oduševio Doru energičnim nastupom s pjesmom "Južina", spojivši glazbu, ples i vizualne efekte u nezaboravno iskustvo.
02 ožujka 2025
Grupa Lelek donijela svježu energiju na Doru 2025, spajajući hrvatsku tradiciju s modernim pop zvukom u nezaboravnom nastupu.
02 ožujka 2025
Marko Bošnjak s ‘Poison Cake’ donosi snažnu poruku o potisnutim emocijama i osvetoljubivosti u nefiltriranoj, intenzivnoj pjesmi.
02 ožujka 2025
Marko Tolja svojim emotivnim nastupom na Dori 2025. s pjesmom 'Through the Dark' osvojio je publiku i stvorio velike nade za Euroviziju.
02 ožujka 2025