HELLO
Stipe Vukšić

Talijanski kipar, slikar i pjesnik Michelangelo jedan je od najznačajnijih umjetnika renesanse.

Zbog toga je vijest koja je došla iz Firence oduševila brojne ljubitelje umjetnosti diljem svijeta: tajna Michelangelova soba za crtanje nedavno je otvorena za posjetitelje.

Da, dobro ste pročitali. Od ovoga četvrtka, pa sve do 30. ožujka sljedeće godine, u sklopu Kapela Medicijevih u Firenci moći će se posjetiti soba koja je velikom umjetniku služila za crtanje dok je ondje boravio 1530. zbog političkih razloga.

Michelangelova soba puna je crteža koje je napravio dok se skrivao

Pristup sobi imaju samo četiri osobe istovremeno i to na samo petnaest minuta, ali smo sigurni da zainteresiranih ima mnogo.

Soba je otkrivena 1975. kada je tadašnji ravnatelj angažirao restauratora da raščisti ono što su mislili da je uski prolaz. Bio je to pokušaj da se stvori novi izlaz iz Kapela Medicijevih – koje su sada muzej – ali umjesto prolaza pronašli su crteže ispod slojeva žbuke.

Ovi se crteži pripisuju Michelangelu, a smatra se da su nastali kada je pronašao utočište u ovoj sobi kako bi izbjegao smrtnu kaznu na koju ga je osudio papa Klement VII., koji je vladao tada moćnom Papinskom Državom u središnjoj Italiji.

PROČITAJTE: Billboard rekordi – Ovo su najuspješniji glazbenici na top ljestvicama

Umjetnik je boravio u sobi veličine 10 puta 3 metra oko dva mjeseca – tako da je imao i više nego dovoljno vremena za stvaranje brojnih crteža.

Michelangelova soba dostupna je za posjetitelje samo nakratko

Povjesničari umjetnosti još uvijek proučavaju crteže, a među njima se nalaze i neki vrlo dobro poznati umjetnikovi radovi. Neki crteži podsjećaju na figure koje je naslikao na svodu Sikstinske kapele, dok drugi odražavaju elemente djela u grobnici Medicijevih.

michelangelova soba

Neki od crteža jako podsjećaju na umjetnikove najpoznatije radove.FOTO: Profimedia

Ako želite pregledati nevjerojatne crteže u ovoj tajanstvenoj sobi, trebali biste već sada početi planirati put u Firencu. Naime soba će biti otvorena samo do 30. ožujka 2024.

druge vijesti