HELLO
Stipe Vukšić

Fotografiska, muzej suvremene fotografije s ispostavama u Stockholmu, Tallinnu i New Yorku, nedavno je otvorio vrata svoje nove galerije u njemačkoj prijestolnici Berlinu.

Svečano otvorenje održano je 14. rujna, tijekom Berlinskog tjedna umjetnosti. U svom novom prostoru u četvrti Berlin-Mitte, muzej je otvorio svoje prve izložbe, koje su bile popraćene razgovorima, DJ setovima i glazbom uživo, kao i nastupom slavnog elektro-punk glazbenika Peachesa.

Muzej suvremene fotografije otvoren je u Berlinu prošli tjedan

Ogranak izvornog švedskog muzeja fotografije, tim Fotografiske kaže da će najnovija berlinska galerija izložiti „fotografije svjetske klase, eklektičan program, uzdignutu gastronomiju i iznenađujuće nove perspektive“, istovremeno nastojeći podržati umjetničke talente iz različitih sredina, kako lokalnih tako i međunarodnih.

Izložbe su dio šireg kompleksa u bivšoj berlinskoj robnoj kući, čiji sadržaji uključuju pekarnicu, barove i vrhunske restorane te izložbene prostorije na čak šest katova.

muzej suvremene fotografije

Jedna od prvih izložbi u berlinskome muzeju bila je ona južnoafričke umjetnosti Candice Breitz.FOTO: Instagram/fotografiska.berlin

Trenutačne izložbe uključuju ‘Whiteface’ južnoafričke umjetnice Candice Breitz (do 4. prosinca), ‘NUDE’, seriju fotografija umjetnica koje se identificiraju kao žene (do 14. siječnja), i ‘USSYPHILIA’, solo izložbu američke vizualne umjetnice i DJ-a Juliane Huxtable (do 21. siječnja).

Čak i kada se otvori muzej suvremene fotografije, to ne može proći bez kontroverzija

Otvaranje ovog muzeja nije prošlo bez kontroverzija, te je izazvalo raspravu o ubrzanoj gentrifikaciji grada. Zgrada u kojoj se sada nalazi Fotografiska nekoć je bila skvot i umjetnička rezidencija poznata kao Kunsthaus Tacheles, koja je nastala ubrzo nakon pada Berlinskog zida i postojala do ranih 2010-ih. No, umjetnici su 2012. deložirani iz zgrade.

muzej suvremene fotografije

Muzej je otvoren uz veliki party.FOTO: Instagram/fotografiska.berlin

To iskustvo je nekima ostavilo gorak okus. „Govorite o tome da želite biti palača za razmjenu zajednica i kultura“, napisao je jedan korisnik na službenom Instagram računu Fotografiska Berlin. „Na koje kulture mislite? One koje su raseljene gentrifikacijom Tachelesa?“ napisao je.

Više o muzeju suvremene fotografije možete pronaći na njihovoj službenoj stranici https://www.fotografiska.com/.

druge vijesti