HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Pjesma Kylie Minogue Padam Padam bila je pravi hit ovoga ljeta.

Padam Padam je postao hit ljeta

Objavljena u svibnju, pjesma je dosegnula vrhove britanskih ljestvica, osiguravši pjevačici prvi broj 1 u više od desetljeća. I u SAD-u, “Padam Padam” se postojano uspinjao na Billboardovoj dance ljestvici. Ipak, put do pop dominacije nije bio bez rupa. Na mnogo načina, plesna pjesma je ogledalo svoje zvijezde: zabavna, svjetlucava osoba koja ugađa publici svojom vrckavom prirodom, ali je pritom ustrajna i odlučna, piše The Independent.

Kao što je slučaj s većinom pop hitova, iza zvijezde stoji grupa drugih umjetnika koje jednako vrijedno rade u sjeni. U slučaju “Padama”, ta grupa uključuje Lostboya – pravim imenom Pete Rycroft – koji je producirao pjesmu i koautor je teksta zajedno s norveškom spisateljicom Inom Wroldsen.

Rođenje hita “Padam Padam” može se pratiti od jednog poslijepodneva u veljači prošle godine u Londonu, kada su se Rycroft i Wroldsen prvi put sreli. Na kraju su napisali gromoglasni dance-pop hit u samo dva dana. Suprotno uvriježenom mišljenju, “Padam” – riječ koja je sada doista u gay leksikonu – nije hommage istoimenoj pjesmi Edith Piaf iz 1951. (iako oboje autora priznaje da je Piafin valcer imao nešto utjecaja na njihov kreativni proces, a Minogue je govori o vezi između to dvoje). Sam naslov je onomatopeja za otkucaj srca.

Govoreći o temama pjesme, Wroldsen je rekla Independentu da su ljudi “stvarno zabrinuti samo za pet stvari“. Jedna od tih stvari je ljubav. Wroldsen neprestano traži nove načine da opiše taj osjećaj. “Udana sam za Engleza, a moja bi svekrva iz sjevernog Londona uvijek govorila: ‘Oh, srce mi puca, ped-ou’”, objašnjava. “Otišla sam u studio i bilo mi je u glavi, ali ‘ped-ou’ ne zvuči baš lijepo. Pa smo napravili ‘padam’.”

Sposobnost “Padama” da uđe u uho nije slučajna. Rycroft kaže da je pisanje pop glazbe “delikatna znanost o tome da budete dovoljno zanimljivi, ali i ona stvar zbog koje želite vrištati na festivalu bez stvarnog razmišljanja – a to je puno teže nego što izgleda“. Nakon što su završili s pisanjem, Wroldsen je znala da su pogodili pop zlato. Ona uspoređuje pisanje pjesama s pecanjem, glazbenici se upuštaju u avanturu i nadaju se da će nešto veliko zagristi. “Ponekad upecam haringu, ponekad stvarno dobrog lososa. Ovo je bio losos.”

hit ljeta

Autori pjesme odmah su znali da žele Kylie Minogue da je izvede.FOTO: PROFIMEDIA

Autori su dugo razmišljali o tome koji bi izvođač bio idealan za njihovu pjesmu. Znali su da kičasta priroda pjesme odgovara samo određenim izvođačima. Pojavljivala se mogućnost da ode nekom eurovizijskom izvođaču ili Riti Ori. To je bilo, naravno, dok Kylie Minogue nije čula pjesmu. Timu australske pjevačice se “isprva nije svidjelo” što je zainteresirana, no to džepnu Veneru nije spriječilo. Pjesma je debitirala na 26. mjestu britanske ljestvice i vrlo brzo pronašla veliku – i vrlo glasnu – bazu obožavatelja na internetu.

Iako je Padam Padam bio hit ljeta, radio-stanice ga isprva nisu voljele

Recept za uspjeh je bio tu: zarazna nova pjesma, sjajna produkcija, privlačan koncept, ogroman online zamah i, naravno, Kylie. Nisu, međutim, svi voljeli “Padam”. “Pokušavali smo to pustiti na radiju. Bilo je posvuda, svi su pričali o tome i bilo je barem na prva dva mjesta na ljestvici – ali Radio 1 i Capital odbijali su ga pustiti, uglavnom zato što je ona starija žena” kaže Rycroft. Glasnogovornik BBC Radio 1 rekao je u to vrijeme: “Svaka se pjesma razmatra za popis za reprodukciju na temelju njezinih glazbenih vrijednosti i toga je li prava za našu ciljanu publiku, a odluke se donose od slučaja do slučaja.”

Za Inu Wroldsen, koja ima 39 godina, rad s Kylie Minogue bio je ostvarenje snova. “Malo sam starija od ove mlade djece koja dolaze… Kad sam čula demo, mislila sam da nitko [osim nje] ne bi mogao izvesti ovu pjesmu.” Starost i seksizam koji okružuju tako veličanstveno izdanje učinili su iskustvo gorko-slatkim – i za Wroldsen i za Rycrofta. Potonji ne štedi kada razmišlja o reakciji. “Mogao sam to vidjeti jasno kao dan; to je definitivno bio poziv na buđenje”, kaže. “Postoje drugi 55-godišnji umjetnici, David Guetta na primjer, i on je očito posvuda na radiju, jer je tip i ima neke nevjerojatne melodije. ‘Padam’ je trebao biti na radiju od početka i to je samo problem radijskih postaja”.

hit ljeta

Padam Padam donio je Kylie novu popularnost.FOTO: PROFIMEDIA

Ubrzo, međutim, radio postaje su ostale bez izbora. “Svi, uključujući njezine obožavatelje i Twitter, poludjeli su i počeli zvati postaje”, kaže Rycroft. “Na kraju su postaje popustile i stavile je na svoju C listu. Imao sam pjesme koje su bile manji društveni fenomen, a bile su ravno na A listi. Dakle, C lista se čini kao uvreda, ali to je zapravo bila mala pobjeda za nju”. Na kraju, javnost je bila ta koja je zagovarala ovu seks-pozitivnu himnu godine.

Wroldsenin sin tinejdžer bio je taj koji joj je prvi ispričao o tome koliko je Padam postao hit na internetu. Iako je ova spisateljica prije toga postigla velike hitove s pjesmama poput “How Deep Is Your Love” Calvina Harrisa i “Rockabye“ Seana Paula, “Padam Padam” je ono zbog čega se osjeća kao dio “kulturnog fenomena”.

I Wroldsen i Rycroft zahvaljuju LGBT+ zajednici za uspjeh pjesme. “Nisu odustali i samo su je pokrenuli“, kaže ona. Za Rycrofta je to što je pjesma postala neslužbena himna za Pride 2023. bila “ogromna čast“. Unatoč tome što nije zaštitno lice pjesme “Padam”, Rycroft priznaje da je popularnost pjesme bila pomalo bizarno iskustvo, s obzirom na to da ju je do sada čuo  kako se svira na vjenčanjima, ali čak i – sprovodima.

druge vijesti