HELLO
Stipe Vukšić

Nakon gotovo 10 godina razvoja, dugoočekivana filmska adaptacija Broadwayskog mjuzikla Wicked konačno dolazi na ekrane.

Filmska verzija slavnog mjuzikla, koji je veliki hit od svoga debija 2004. godine, u razvoju je od 2012.

Wicked, temeljen na romanu Gregoryja Maguirea iz 1995., koji govori o međusobno povezanoj priči o Zloj vještici sa Zapada i Glindi, Dobroj vještici, mnogo prije nego što je Dorothy došla u čarobnu zemlju Oz.

U ovom prequelu slavnome romanu i filmu Čarobnjak iz Oza pratimo dvije mlade vještice, Glindu (dobru vješticu) i Elphabu (naslovnu zlu vješticu) koje se upoznaju kao studentice na sveučilištu i njihov međusobni odnos.

Za redatelja filmske verzije odabran je redatelj nedavnoga hita Crazy Rich Asians Jon M. Chu.

Ulogu Glinde redatelj je dao slavnoj pjevačici Ariani Grande, dok je ulogu Elphabe dao Cynthiji Erivo, koja u karijeri ima nominaciju za Oscara, ali i osvojenu nagradu Tony za najbolju glumicu u mjuziklu. U originalnoj brodvejskoj postavi mjuzikla ove su uloge igrale Kristin Chenoweth i Idina Menzel.

Mjuzikl Wicked oduvijek je bio uloga iz snova za Arianu Grande

Ariana Grande još je 2011. u jednome tweetu napisala da je Glinda njezina uloga iz snova, nakon što je pogledala mjuzikl na kazališnim daskama.

PROČITAJTE: Ariana Grande u vatrenom stajlingu podržava dečka na Broadwayu – Proključala atmosfera dok je par zablistao na premijeri, pogledajte što je nosila!

Originalne pjesme iz mjuzikla — uključujući “Popular,” “Defying Gravity” i “One Short Day” — postale su klasici među obožavateljima mjuzikala, a skladatelj Steven Schwartz otkrio da namjerava napisati “barem dvije” nove pjesme za film.

mjuzikl wicked

Cynthia Erivo na Instagramu je često objavljivala fotke sa seta filma.FOTO: Instagram/cynthiaerivo

Schwartz je u svibnju 2017. rekao za Variety da su “planirane nove pjesme” i da film neće biti točna kopija Broadwayske predstave. “Postoje stvari koje funkcioniraju na pozornici, ali neće funkcionirati na filmu. Da biste napravili nešto što će funkcionirati samo po sebi, morate učiniti nešto drugačije“, rekao je tada. “Jedina briga su ljudi koji bi dolazili očekujući da vide snimljenu verziju predstave. To nećete vidjeti.”

Mjuzikl Wicked bit će snimljen kao dva filma

Redatelj Chu je u travnju 2022. najavio da će filmska adaptacija biti podijeljena u dva filma.

Evo što se dogodilo: Dok smo pripremali produkciju tijekom prošle godine, postalo je nemoguće uklopiti priču Wickeda u jedan film bez da napravimo stvarnu štetu“, napisao je redatelj u izjavi putem Twittera. “Dok smo pokušavali smanjiti broj pjesama ili likova te su se odluke počele osjećati kao kobni kompromisi s izvornim materijalom koji nas je sve zabavljao tolike godine. Odlučili smo si dati veće platno i napraviti ne samo jedan opaki film nego dva!!!! S više prostora, možemo ispričati priču onako kako je trebala biti ispričana, dok unosimo još više dubine i iznenađenja u putovanja ovih voljenih likova.”

Osim Cynthije i Ariane, u filmu će glumiti i Michelle Yeoh, Jeff Goldblum, ali i Ethan Slater, čija je romansa s Arianom prošle godine punila novinske stupce.

PROČITAJTE: Novi dečko Ariane Grande u problemima s bivšom ženom

Prvi Wicked film će se pojaviti u kinima 27. studenog 2024. Drugi će premijerno biti prikazan godinu dana kasnije, 25. studenog 2025.

druge vijesti