HELLO
Domagoj Kukec

Marilyn Monroe savršen je simbol slavnih osoba, ljepote i smrti, a Marilyn Monroe je ultimativna muza Andyja Warhola.

Andy Warhol napravio je svoju originalnu sliku Marilyn Monroe 1962. godine. Glumica je preminula 5. kolovoza 1962. nakon što se predozirala tabletama za spavanje. Vijest o njezinoj smrti nadahnula je Warhola da kasnije tog mjeseca stvori svoje prve Marilyn silkscreen slike. Do kraja te godine napravio je najmanje 23 slike Marilyn Monroe.

andy warhol marilyn monroe

Marilyn je bila među Warholovim prvim silkscreen slikama. Andy Warhol je počeo eksperimentirati s tehnikama silkscreen ispisa u kolovozu 1962., samo nekoliko dana prije tragične smrti Marilyn.

“Gumeni štambilj koji sam koristio za ponavljanje slika odjednom mi se činio homemade; htio sam nešto jače što bi dalo više efekta montažne trake, prisjećao se Warhol u svojim memoarima “POPism”.

PROČITAJTE: Najveće domaće zvijezde oprostile su se od 2023. godine i najavile još bolju 2024. godinu

“Moji prvi eksperimenti bili su glave Troya Donahuea i Warrena Beattyja, a onda kada je Marilyn Monroe slučajno umrla tog mjeseca, dobio sam ideju da napravim screenove njezinog prekrasnog lica – prve Marilyn Monroe.”

Warholova Marilyn temelji se na promotivnoj fotografiji za film “Niagara”. U trileru iz 1953. godine, Marilyn je igrala femme fatale Rose Loomis, ženu koja smišlja smrtonosni plan protiv svog starijeg supruga dok su bili na odmoru na slapovima Niagare.

andy warhol marilyn monroe

Izvorna promotivna fotografija Marilyn za film “Niagara” crno-bijela je i prikazuje glumicu do razine prsa. Za svoje slike, Andy Warhol je izrezao fotografiju kako bi više privukao pozornost na Marilynino lice. Neki njegovi portreti su monokromatski, dok su drugi naslikani u svijetlim bojama.

“Što se tiče toga je li simbolično slikati Monroe takvim nasilnim bojama: to je ljepota, a ona je lijepa, a ako je nešto lijepo, onda su to lijepe boje, to je sve”, objasnio je Andy Warhol.

PROČITAJTE: Sharon Stone otkriva svoje najmračnije tajne – Kako je slikanje postalo njezina terapija nakon moždanog udara!

Iako je Marilyn Monroe imala 36 godina kad je umrla, Warholovi portreti vječno je zamrzavaju u dobi od 26 godina – godine kad je postala jedna od najunosnijih zvijezda Hollywooda. Osim “Niagare”, 1953. donio je izlazak njenih hvaljenih filmova “Gentlemen Prefer Blondes” i “How To Marry A Millionaire”.

Zašto je Marilyn Monroe Andyja Warhola poznata? Izuzetni uspjeh i slava Warholovih slika vjerojatno se mogu pripisati tome koliko dobro su uhvatile i kritizirale novi kulturni fenomen slavnih osoba, kao i Warholovoj pravodobnosti u objavljivanju screenprintova neposredno nakon njezine smrti – događaja koji je već privukao pozornost i znatiželju prema pitanju tko je ‘prava’ Marilyn bila u životu.

andy warhol marilyn monroe

U masovnim medijima, kako za njezina života, tako i odmah nakon njezine smrti, Marilyn Monroe djelovala je kao pažljivo stvoreni identitet – ikona – a ne kao stvarna osoba. Ponavljajući njezinu sliku beskrajno u svojoj umjetnosti, Andy Warhol svjesno pretvara Marilyn iz stvarne osobe u proizvod koji se može proizvesti i konzumirati, ističući proces na kojem su Hollywood i slava ovisili, možda na štetu same Marilyn. Kao što je nekada rekao pop umjetnik: “Što više gledate istu stvar, značenje nestaje, a osjećate se bolje i praznije.”

Koliko ima Warholovih Marilyn Monroe? To je prilično teško reći, budući da ovisi o tome pitate li o pojedinim Marilyn glavama u Warholovim djelima, ili o različitim izdanjima djela koja sadrže Marilyn…

Iako je Andy Warhol poznat po puno izdanja, kad je riječ o najtraženijem umjetničkom djelu, Shot Marilyns, postoji samo četiri, svaka drugačije boje, zbog razloga zbog kojeg su nazvane tako – pet platna doslovno su pogođena hicem iz pištolja izvođača performansa Dorothy Podmer, oštetivši samo četiri.

andy warhol marilyn monroe

Osim toga, kultni portret je inspirirao beskrajne parodije. Anonimni ulični umjetnik Banksy je odao počast Warholovoj Marilyn s njegovim radom s Kate Moss, koji prikazuje lice engleske manekenke s Marilyninom kosom. Mr. Brainwashov Spock Monroe spaja Marilyn i poznatog Star Trek lika, dok je suvremeni umjetnik Gary Hogben spojio Marilyn i britanskog premijera Borisa Johnsona u djelu nazvanom Boris Monroe.

PROČITAJTE: Nakon uništenja poznata slika postala je još skuplja

Slike Marilyn odražavaju ključne teme pop arta i Andyja Warhola. Opsesija pop umjetnika slavom, ljepotom i smrću usmjerila se u njegove portrete Marilyn. Godinu dana kasnije, Warhol je nastavio stvarati svoje senzacionalističke slike smrti i nesreća, koje su ponavljale jezive slike rasnih nereda, električnih stolica, žrtava samoubojstava i automobilskih nesreća.

“Svaki put kad ste uključili radio, govorili su nešto poput ‘4 milijuna će umrijeti’. Ali kad vidite užasnu sliku iznova i iznova, zaista nema nikakvog učinka”, rekao je Warhol o inspiraciji za ta djela.

Warhol se vraćao stvaranju Marilyn tijekom cijelog svog života. 1979. godine, gotovo dva desetljeća nakon prvih Marilyn slika, Warhol je započeo svoju seriju Reversal gdje je invertirao svoja najpoznatija djela – pretvarajući svijetle dijelove u tamne i sjenčane u boje. Tijekom narednih sedam godina, Warhol je stvorio novu seriju Marilyn (Reversal) slika, u osnovi radeći reprodukcije vlastitih reprodukcija.

Marilyn slike su u muzejima diljem svijeta. Jedna od Warholovih prvih slika glumice, “Marilyn Diptych”, možete pronaći u Tate Modernu u Londonu. U Americi, Muzej moderne umjetnosti u New Yorku čuva “Gold Marilyn Monroe” iz 1962., dok Cleveland Museum of Art ima “Marilyn x 100”, najveću od Marilyn slika. Leeum Samsung muzej u Seulu ima hipnotički “Forty-Five Gold Marilyns”, napravljenu 1979. godine kao dio Warholove serije Reversal.

Koliko vrijedi Marilyn Monroe Andyja Warhola? Najskuplja Marilyn prodana je za 195 milijuna dolara. Warholova “Shot Sage Marilyn” prodana je za rekordnih 195 milijuna dolara na aukciji u Christie’su u New Yorku 9. svibnja 2022. godine. Dugo očekivana prodaja rezultirala je time da je to postala najskuplja umjetnina 20. stoljeća ikada prodana na aukciji.

Kupio ju je trgovac Larry Gagosian nakon samo 4 minute licitiranja, a “Shot Sage Marilyn” istisnula je “Untitled Skull Canvas” Jean-Michela Basquiata s prvog mjesta najprodavanijeg djela – prodano je za 110 milijuna dolara 2017. godine. Svi prihodi od aukcije išli su u dobrotvorne svrhe, što je predstavljalo najveću filantropsku prodaju od aukcije Rockerfeller 2018. godine.

Christie’s je opisao silkscreen kao “jednu od najrjeđih i najtranscendentnijih slika u postojanju”, pa nije iznenađenje što je ovaj vrhunski primjerak pop umjetnosti osigurao lijepu svotu novca – iako manju od procjene prije prodaje.

druge vijesti