HELLO
Domagoj Kukec

Dobitnici Oscara Susan Sarandon vrhunska holivudska agencija UTA otkazala je suradnju nakon što je glumica izjavila da uplašeni Židovi ‘shvaćaju kakav je osjećaj biti musliman u Americi’, prenosi PageSix.

77-godišnja glumica proteklih je nekoliko tjedana govorila protiv Izraela i sada je na udaru kritika zbog svog posljednjeg ispada nakon napada Hamasa 7. listopada.

Izvori kažu da je nekoliko zaposlenika UTA-e bilo iznimno povrijeđeno njezinim komentarima.

Glasnogovornik UTA-e rekao je u utorak za Page Six da agencija više ne zastupa Sarandon.

Susan Sarandon, zvijezda hit filmova, uključujući Thelma & Louise, osvojila je Oscara za film Dead Man Walking, a bila je klijent UTA-e od 2014.

Susan Sarandon antisemitizam

Glumica se ove godine pojavila u dva filma, DC-jevom spin-offu ‘Blue Beetle’, koji nije bio uspješan, i rom-comu ‘Maybe I Do’, s kolegama veteranima Diane Keaton, Richardom Gereom i Williamom H. Macyjem. Još tri filma su u postprodukciji.

PROČITAJTE: Antisemitizam u Hollywoodu? Helen Mirren i Bradley Cooper izazvali rasprave

Razbjesnila je ljude svojim komentarima na propalestinskom prosvjedu u New Yorku prošlog tjedna.

‘Mnogi ljudi se boje biti Židovi u ovo vrijeme, i sada shvaćaju kakav je osjećaj biti musliman u ovoj zemlji’, rekla je.

Susan Sarandon antisemitizam

Aviva Klompas, bivša direktorica pripreme govora pri Izraelskoj misiji pri Ujedinjenim narodima, napisala je: “Kada je Susan Sarandon rekla da Židovi ‘shvaćaju kako je to biti musliman u ovoj zemlji’, govorila je da američki Židovi to zaslužuju – da ne zaslužujemo živjeti slobodno od uznemiravanja i napada.”

Zbog toga su se razbjesnili ne samo Židovi, već i drugi, uključujući Asru Nomani, muslimansku Indijku koja je odgovorila Sarandon na X, prije poznatom kao Twitter, s popisom sloboda koje ona i njezini roditelji uživaju u SAD-u.

Dijeleći fotografiju s roditeljima, Nomani je napisala: “‘Bok Susan Sarandon, ovo smo moja mama, tata i ja na stazi uz prugu u Morgantownu, West by God Virginia. Dopusti mi da ti kažem što znači biti musliman u Americi.”

“Moj tata nije morao postati drugorazredni sluga jednog od mnogih tirana muslimanskih zemalja koji koriste imigrante iz Indije… moj tata je dobio posao kao asistent profesora nutricionizma.”

“Prvo je bio odbijen za stalno zaposlenje, ali biti musliman u Americi značilo je da ima pravo kao svi ostali – pravo na žalbu i pogodi što? Pobijedio je i postao je redoviti profesor.“

‘Moja mama? Biti muslimanka u Americi značilo je da može živjeti SLOBODNO s vjetrom u kosi, kao što se Masih Alinejad bori da žene u Iranu mogu uživati.”

PROČITAJTE: Jamie Foxx i Jennifer Aniston u središtu antisemitskog skandala

Nomani je također rekla da je mogla sigurno i slobodno roditi izvanbračno dijete u Americi – nešto što bi rezultiralo smrću u nekim muslimanskim zemljama.

“Ovo je ‘okus’ života za muslimansku obitelj u Americi. Molim vas, nemojte umanjivati iskustvo židovskih Amerikanaca time što ćete ‘pročistiti’ pakao koji predstavlja život za muslimane u muslimanskim zemljama i klevetati Ameriku zbog života – i sloboda – koje pruža muslimanima poput moje obitelji”, dodala je.

“‘Idi, živi kao muslimanska žena u muslimanskoj zemlji. Vratit ćeš se u Ameriku i poljubiti tlo pod svojim nogama.'”

Susan Sarandon je već šokirala ljude ponovnim objavljivanjem tvita s ekstremno desnog Twitter računa koji tvrdi da je izraelski helikopter ubio izraelske građane 7. listopada.

Također je izložena kritikama na internetu zbog ponovnog objavljivanja postova koji slave frontmena Pink Floyda, 80-godišnjeg Rogera Watersa, kojega već godinama mnogi optužuju za antisemitizam.

Susan Sarandon antisemitizam

Istaknula je pojavljivanje Rogera na događaju u Urugvaju i ponovno objavila tvit koji kaže: “Unatoč pokušajima izraelskog lobija da otkaže događaj, Roger Waters iz Pink Floyda stao je na pozornicu u Urugvaju, nosio Kufiyyah i zagovarao kraj izraelskog genocida u Gazi.”

Prošle godine, Susan Sarandon je podijelila sada izbrisanu objavu na Twitteru koja uspoređuje okupljenu policiju na sprovodu ubijenog detektiva NYPD-a Jasona Rivere s fašistima.

U Hollywoodu je došlo do porasta antisemitizma od 7. listopada, što je glumica Julianna Marguiles primijetila za Variety.

Glavna agentica CAA-e Maha Dakhil — koja predstavlja Toma Cruisea, Natalie Portman i Reese Witherspoon, između ostalih zvijezda — bila je na ‘turneji slušanja’ židovskih vođa nakon što je ponovno objavila Instagram Story koji glasi: ‘Trenutno učimo tko podržava genocid’, dodajući: ‘I to je granica za mene.’

Odstupila je s čelne uloge u CAA-i.