HELLO
Stipe Vukšić

Najpoznatija voditeljica na svijetu Oprah Winfrey objavila je novu knjigu, naslova Build the Life You Want: The Art and Science of Getting Happier (Izgradite život kakav želite: umjetnost i znanost postajanja sretnijim), koju je napisala u suradnji s Arthurom C. Brooksom.

Knjiga govori o načinima na koji svi mi reagiramo na svoje emocije – bilo pozitivne, bilo negativne – te o tome kako naučiti živjeti svrhovite, zadovoljne i radosne živote.

Imposter sindrom pogađa one koji sumnjaju u sebe

Ipak, postoji jedna negativna emocija koju Oprah nikada nije osjetila – imposter sindrom, odnosno sindrom varalice. Znate, onaj osjećaj sumnje u sebe, osjećaj da možda ne zaslužujete taj dobar posao i tu dobru školu.

imposter sindrom

Oprah je novu knjigu napisala u suradnji s Arthurom C. Brooksom.FOTO: Instagram/oprah

Imposter sindrom ušao je u javnu raspravu kasnih 1970-ih u akademskom članku o uspješnim ženama koje su bile opterećene strahom da će ih netko razotkriti kao osobe koje ne zaslužuju život kakav vode.

Slavna Oprah govorila je za magazin People o svojoj novoj knjizi i otkrila da nije ni znala za postojanje tog sindroma. “Nemam ništa od onog imposter sindroma koji ima toliko ljudi“, rekla je. „Nisam razumjela taj izraz, morala sam potražiti što znači“.

Oprah nikada nije osjećala imposter sindrom zbog načina na koji je odgojena

Voditeljica to pripisuje svom odgoju, posebice očevom utjecaju. “Sjećam se da sam kao mlada djevojka bila jako dobra u natjecanjima u govorništvu, pobijedila sam na lokalnom prvenstvu, zatim na prvenstvu savezne države. I onda sam, čini mi se, bila treća ili tako nešto, na nacionalnom“, kaže ona. “Sjećam se da su nakon svakog natjecanja obitelji čija su djeca sudjelovala u natjecanju slavile i svi su bili uzbuđeni. Moj bi otac samo rekao: ‘Uzmi svoj kaput’.”

imposter sindrom

Arthur C. Brooks i Oprah Winfrey.FOTO: Instagram/oprah

Zatim je dodala: “Svih tih godina naučila sam da je svaka uzbudljiva stvar koja bi mi se dogodila uvijek bila samo: ‘Bilo je dobro. A sad uzmi svoj kaput’ (…) Zbog takvoga stava nikada nisam doživljavala visoke uspone, ali ni niske padove“.

Sada, kaže, cijeni “sposobnost življenja u prostoru istinske zahvalnosti za život, ne samo dobro proživljen, već i zaslužen“.

Oprah kaže i da se osjećaponosnom na sebe.”: “Gledam okolo u prostor koji sam stvorila za sebe i prepoznajem da sam došla od pradjeda koji je bio rob i kojemu je trebalo deset godina da nauči čitati, i koji je pregovarao s lokalnim seljakom da pobere 2000 bala pamuka u zamjenu za 80 jutara zemlje. I tako, sad kad sjedim na zemlji koju posjedujem, zemlji za koju sam radila koju sam zaradila, osjećam bit i prisutnost svega što je došlo prije mene da mi omogući da budem na ovom prostoru“.

Ništa od toga joj nije poklonjeno, dodaje. “Nisam imala djeda, pradjeda koji bi mi mogao dati zemlju. Ali sada… mogu imati svoju i da znam da sam radila za nju. Nije moj muž radio za nju. Nije to učinio brat ili ujak, ili tko god već, nego sam ja to učinila“, dovršila je.

Kada je pokrenula svoj talk show, nitko nije vjerovao u Oprah

Zapravo, kaže Winfrey, svoj uspjeh pripisuje niskim očekivanjima koja su drugi ljudi imali od nje. Otkrila je da u njezin slavni talk show The Oprah Winfrey Show, na početku nitko nije vjerovao.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oprah (@oprah)

Pravi razlog zbog kojeg sam imala toliki financijski postotak zarade od emisije je“, kaže ona, „upravo taj što nitko nije očekivao da će postići toliki uspjeh koliki je postigla“.

Nikad ne bi pristali na to da su znali što će postati“, dodaje ona. “Nikada.”