HELLO
Domagoj Kukec

Beyonce je nedavno proslavila 42. rođendan. I dalje dokazuje da je velika glazbena diva. Karijera Beyonce imala je padova, no glazbena legenda još uvijek rastura.

Prvi značajan događaj u karijeri Beyonce dogodio se 1993. godine kada je ona, zajedno sa svojim prijateljicama, sudjelovala u najvećem televizijskom talent showu tog vremena – Star Search. Girl`s Tyme (prvotni naziv Destiny’s Child) izveli su pjesmu “Talking ‘Bout My Baby” s nadom da će pobijediti, ali nažalost, djevojke su izgubile, a Beyonce je opisala to kao razarajuće iskustvo. Ovo je bio prvi put da je odbijena i suočena sa stvarnošću.

Beyonce nastupala s Destiny’s Child

Godine 1996., nakon godina rada i propalog dogovora s Electra Records, Destiny’s Child konačno je potpisao pravi ugovor sa Sony Music. Djevojke su plaćene 85 000 dolara kako bi snimile svoj prvi album i objavile ga šest mjeseci nakon potpisivanja ugovora. Također je navedeno da njihov album neće biti objavljen diljem svijeta osim ako ne provedu 5 konstruktivnih tjedana na Billboard 200 ljestvici (što su i uspjele), a njihov drugi album također je morao biti objavljen najkasnije 18 mjeseci nakon potpisanog ugovora.

Unatoč blagom uspjehu prvog albuma, tenzije su narasle između LeToye i LaTavie i Mathewa Knowlesa i načina na koji je vodio grupu.

Destiny’s Child izbacile su “The Writing`s on the Wall” 1999. – i tako su postale najpopularnija grupa. Dvije navedene članice grupe nisu podnosile Mathewa Knowlesa pa su napustile grupu. Zamijenile su ih Michelle i Farrah, ali i Farrah je ubrzo napustila grupu.

Ova situacija prerasla je u veliki skandal, a svi su za situaciju krivili Beyonce što je kod nje izazvalo depresiju. Zatvarala bi se u sobu danima, odbijala je jesti.

Nakon svih uspona i padova, tame i tuge, došao je uspjeh. Grupa – sada trio – objavila je novi album Survivor, koji je postigao bolji uspjeh od prethodnog albuma.

Prvi album izašao je 2003.

Beyoncein prvi solo album trebao je izaći 2002., no datum izlaska pomaknut je na ljeto 2003. Columbia Records nije vjerovao u projekt, govoreći da na albumu nema niti jednog jedinog hita.

Istina je bila posve drugačija: “Crazy in Love” i “Baby Boy” dostigli su broj 1 na glazbenim ljestvicama, a “Naughty Girl” i “Me, Myself & I” dospjeli su na peto mjesto. “Dangerously in Love” osvojio je pet Grammy nagrada, a i danas se smatra klasikom. To je drugi najprodavaniji album Beyonce.

Beyonce je 2007. krenula na prvu solo turneju – The Beyonce Experience. Turneja je bila vrlo uspješna. Zaradila je 90 milijuna eura sa svojih 96 nastupa na pet kontinenata i dokazala je da je glazbena superzvijezda. Beyonce još uvijek drži rekord za najveći koncert u Filipinima koji je ugostio 70 tisuća ljudi.

Hit “Single Ladies” izašao je u listopadu 2008. i postao je globalni hit. U manje od dva mjeseca, pjesma je došla na broj 1 na glazbenim ljestvicama u SAD-u i na deseto mjesto u 25 drugih zemalja. Pjesma i glazbeni video postali su pravi kulturni fenomen.

“Single Ladies” je najuspješnija i najpopularnija pjesma Beyonce – i druga najprodavanija pjesma u njezinoj karijeri.

Nakon što je postigla kultni status albumom “I Am Sasha Fierce” i turnejom “I Am World Tour”, Beyonce je uzela pauzu u karijeri. Tijekom te pauze, Beyonce je odlučila i prekinuti profesionalne veze s ocem koji je upravljao njezinom karijerom od samih početaka. Prvi put u povijesti, Beyonce je bila slobodna.

2011. je glazbena industrija bila puna EDM/pop pjesama. Beyonce nije pratila te trendove i objavila je R&B album. Album naziva 4 bio je najmanje uspješan u njezinoj karijeri, no gledajući s umjetničkog stajališta, to je njezin najriskantniji projekt.

Nastupila je na Super Bowlu i pokazala da joj karijera i dalje cvijeta

Dvije godine nakon albuma 4 i mjesec dana nakon lip sync skandala na Obaminoj inauguraciji, Beyonce je morala dokazati da joj karijera još uvijek cvijeta. Zadnja šansa bio joj je nastup na Super Bowlu 2013.

U samo trinaest minuta, Beyonce je vratila titulu kraljice. Pjevala je u potpunosti uživo i plesala cijelo vrijeme. Nastup je gledalo 110 milijuna ljudi, i jedan je od najuspješnijih takvih nastupa – i najviše spominjani događaj u povijesti Twittera (220 tisuća tweetova u minuti).

karijera Beyonce

13. prosinca 2013. Beyonce je napravila najveći rizik u svojoj karijeri i objavila svoj peti solo album – Beyonce. Ovo je bio prvi put u povijesti da je neki glazbenik izbacio 14 pjesama – i čak 17 glazbenih videa u isto vrijeme.

Album je dobio univerzalne pozitivne kritike i totalno je promijenio glazbenu industriju. Billboard je rekao da je taj album razlog zašto se svjetska objava albuma prebacila na petak.

PROČITAJTE: U inat menadžmentu Beyonce šokirala cijeli svijet

U roku od dvanaest sati, album Beyonce je postao glazbeni događaj o kojem se najviše priča. U tjedan dana album je prodan u više od milijun primjeraka. U samo tri tjedna, Beyonce je postao najprodavaniji ženski album 2013. 13. prosinca 2013. je datum kada je Beyonce postala legenda.

Dva mjeseca nakon objavljivanja pjesme “Formation”, Beyonce nam je dala Lemonade – album s dvanaest pjesama, a svaka je bila u drugom glazbenom žanru. Tih dvanaest pjesama predstavljalo je njezin ljubavni put. U albumu je Beyonce bila narator i čitala je poeme između pjesama.

Lemonade je album koji istražuje duboke teme. Album je dobio mnogobrojne pozitivne kritike i prodan je u više od milijun primjeraka u prvom tjednu. Lemonade je najprodavaniji ženski album 2016. i album s najviše dobivenih nagrada.

The Formation World Tour bila je vrlo uspješna

Nakon toga, Beyonce je krenula na najveću turneju tog vremena, “The Formation World Tour”. Studenti na sveučilištima učili su o ovoj turneji. Beyonce je ovom turnejom zaradila oko 256 milijuna dolara.

Nakon što je otkazala svoj nastup 2017. i rodila blizance, Beyonce je nastupila na Coachelli 14. travnja 2018. Otpjevala je 35 pjesama u roku od dva sata ispred 125 tisuća ljudi. Ovaj nastup opisan je kao povijesni trenutak. Glazbeni kritičari okrunili su Beyonce kao najveću izvođačicu svih vremena.

Tijekom 48 sati, ovaj nastup je ostvario najviše tweetova – više od 4.2 milijuna. Beyonce je razvalila i YouTube – nastup je prikupio oko 41 milijuna pregleda.

Najnovija turneja slavi queer umjetnike i ruši rekorde

Nakon toga slijedi “Renaissance”album posvećen ballroom kulturi i eri disca, koji je ostvario golemi uspjeh. Mnogi su hvalili Beyonce zato što je surađivala s LGBTQ+ umjetnicima i dala im priliku da zasjaju. Album je dospio na prva mjesta glazbenih ljestvica, a hitovi s albuma “Break My Soul” i “Cuff It” još uvijek žare i pale. Beyonce je još jednom, kao 41-godišnjakinja, pokazala da je glazbena legenda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Nakon što je objavila turneju “Renaissance”, četrnaest milijuna ljudi registriralo se da kupi kartu. To je postala turneja s najvećom zaradom ženske izvođačice. Turneja je pomogla i ekonomiji SAD-a, a utjecaj na ekonomiju proučava se i na sveučilištima. Karijera Beyonce i dalje cvjeta.