HELLO
Domagoj Kukec

Ivan Pažanin, ime koje je sinonim za kulinarsku izvrsnost u Hrvatskoj, nedavno je podijelio na svojem Instagramu uvid u svoju gastronomsku avanturu u susjednoj Bosni i Hercegovini, i to u šarmantnom glavnom gradu, Sarajevu.

Slavni chef obradovao je fanove ne samo prikazima slikovitog krajolika, već i kulinarskim istraživanjem koje slavi bogate i raznolike okuse bosanske kuhinje.

U nizu zanimljivih fotki, Ivan Pažanin ponudio je pogled u svoje kulinarsko putovanje, ističući karakteristična jela koja čine bosansku kuhinju pravim kulturnim blagom.

Među kulinarskim užicima koji su privukli pažnju Pažaninovog istančanog nepca bili su tradicionalna bosanska krumpiruša, zeljanica i sogan dolma.

Krumpiruša: Delikatesa za ljubitelje krumpira

Chef Pažanin predstavio je voljenu bosansku krumpirušu, očaravajuće jelo koje ističe svestranost krumpira.

Ivan Pažanin Sarajevo hrana

Krumpiruša, slana pita ispunjena ukusnom smjesom krumpira, odavno je dio osnovnog menija u bosanskim domaćinstvima.

Pažaninove objave prikazivale su zlatno-smeđu vanjštinu, obećavajući savršenu kombinaciju hrskave kore i tople, utješne unutrašnjosti.

Zeljanica: Uživanje u zelenilu

Ova delicija došla je u prvi plan, a ova bosanska pita punjena je špinatom ili zeljem. Nepogrešivo nepce chefa nedvojbeno je cijenilo harmoničan spoj prhkog tijesta i zemaljske dobrote zelenog nadjeva.

Ivan Pažanin Sarajevo hrana

Zeljanica, sa svojim zdravim sastojcima, ne samo da odaje počast bosanskim kulinarskim tradicijama, već odražava i chefovu ljubav prema jednostavnosti i kvaliteti.

Sogan dolma: Luk u središtu pozornosti

Sogan dolma, jelo koje dočarava bit bosanske kuhinje, napravilo je nezaboravan nastup u Pažaninovoj kulinarskoj avanturi. Punjeni luk, ili sogan-dolma, prikazuje predanost regije spajanju okusa na jedinstvene i mameće načine.

Ivan Pažanin Sarajevo hrana

Pažaninove Instagram objave istaknule su umjetničku prezentaciju ovog jela, naglašavajući chefovu posvećenost istraživanju i cijenjenju kulinarske raznolikosti koju Bosna i Hercegovina pruža.

Chef Pažanin oduševio fanove

Kroz svoju Instagram objavu, chef Pažanin ne samo da je zaintrigirao okusne pupoljke svojih pratitelja, već je i odao priznanje bogatom kultnom tkivu Bosne i Hercegovine.

Njegovo istraživanje tradicionalnih jela poput krumpiruše, zeljanice i sogan-dolme prikazalo je kulinarsko nasljeđe regije, dokazavši da hrana ima moć prelaziti granice i okupljati ljude u slavlju okusa i iskustava.

PROČITAJTE: Slavna pita s piletinom – Kako se radi ovaj popularni recept za hladnije dane?

U svijetu koji se nastavlja razvijati, kuhari poput Ivana Pažanina igraju ključnu ulogu u poticanju cijenjenja raznolike kuhinje i očuvanju autentičnosti tradicionalnih jela.

druge vijesti