HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Prije nekih desetak godina odlučio sam se na jedan veliki korak, točnije jednu veliku promjenu za svoje zdravlje. Kako je došlo do toga? Iskreno, više se ni sam ne sjećam, ali znam da sam na Jarunu bio svaki dan, pio i jeo i komentirao ljude koji svakodnevno trče oko jezera. U nekom momentu se i u meni nešto prelomilo i odlučio sam se na taj prvi korak. Bojao sam ga se strašno, bio sam uvjeren da ja to ne mogu i da se to nikad dogoditi neće.

Nakon nekoliko tjedana, prelomio sam i kupio svu opremu. To je bilo razdoblje kada sam čak imao i osobnog trenera jer sam toliko van svake discipline da nije postojala šansa da sam treniram u teretani ili još gore, trčim oko Jaruna. Disciplina nula. Sjećam se točno tog dana, bilo je negdje oko 16 h. Otišao sam na Jarun. Prognoza je za taj dan bila božanstvena, sve se nekako poklopilo s time da ja prvi put u životu otrčim krug oko Jaruna. I to se dogodilo. Ja sam ga otrčao. Vjerujte mi da nisam vjerovao tada da ću imati disciplinu koju imam danas.

Počeo sam polako, korak po korak, u svom nekom tempu jer nisam znao raspodijeliti snagu za trčanje, ni kakve korake raditi, ni kako pravilno dizati noge, a još manje da je upravo hidratacija najvažniji suputnik u ovom pothvatu. Da, dobro ste pročitali, otišao sam trčati bez bočice vode kao svaki pravi nadobudni trkač koji misli da odmah sutra može otrčati maraton bez da trepne. Bravo ja.

Korak po korak, zalet po zalet, brzina se dizala i ja sam svakim krugom bio sve bolji i bolji. Trčanjem oko Jaruna sam počeo shvaćati što zapravo i znači da je za svaku vid tjelesne aktivnosti potrebna energija (u vidu hrane i vode). Do tada sam vješto rukom odmahivao i mislio se ma to je samo jedan krug, jedno trčanje, što je to za mene. Nakon toga obilna večera i dobro je sve. Najčešće McDONALD’S. Doslovno sam griješio u svakom koraku, najviše u koraku hidratacije.

Nemali broj puta mi se dogodilo da mi tijekom trčanja nije bilo dobro. Sjećam se da sam jednom prilikom razgovarao s majkom i rekao joj: “Doslovno mi se muti pred očima, ako padnem nalazim se tu i tu”. A GLAVNI RAZLOG tome je upravo to što uopće nisam pio vode prije, tijekom ili još gore nakon trčanja. Kući bih popio jednu čašu ili ono malo pod tušem jer kao to je meni dovoljno. Bravo ja.

voda cetina

Koliko je zapravo bitna hidratacija prije, tijekom i nakon trčanja, ALI I TIJEKOM DANA, ma koliko god bili lijeni popiti vode najbolje govori činjenica ta da u ljudskom tijelu ima gotovo 70 % vode. Vode koja je život koji živimo.

voda cetina

S obzirom na to da sam, kao što sam i rekao, na teži način naučio koliko je bitna hidratacija, odlučio sam uvesti neke promjene u svoj život, posebice zato što sam došao do razine da dnevno otrčim i dva kruga oko Jaruna, nekoliko puta mjesečno čak i tri, te mislim da nakon ovoliko godina trčanja moram prekinuti navike koje mi štete. Ako sam već prelomio u sebi i pronašao disciplinu da svakodnevno trčim oko Jaruna, nešto što mi u slučaju teretane nije pošlo za rukom, onda vjerujem da promjene vezane uz hidrataciju mogu usvojiti bez problema.

voda cetina

Tako je i bilo. Zadnjih šest mjeseci u uredu na poslu do mene je bočica Cetine. Ne mogu zamisliti dan da ne popijem barem 3 bočice. Kod kuće imam nekih pedesetak tih bočica koje svakodnevno nadopunjavam da slučajno ne ostanem bez njih. Upravo zahvaljujući pravilnijoj hidrataciji koju sam osvijestio nakon puno previše godina, ja trčim brže-bolje-jače te mi se više ne ponavljaju epizode slabosti dok treniram. Mnogi će se složiti, bolje ikad nego nikad.

voda cetina

druge vijesti