Muči vas nesanica? Ovi suplementi najbolji su za miran san
Nesanica je problem koji se odražava na sve druge aspekte vašeg života? Možda vam ovi vitamini i minerali mogu pomoći.
20 studenoga 2024
Trešnje su jako zdrave, bogate su vitaminima i antioksidansima. Međutim, koštice trešanja ne bi trebalo gutati.
Kada jedete trešnje, važno je biti oprezan pri gutanju koštica jer njihova prekomjerna konzumacija može biti vrlo neugodna ili čak opasna po život.
Razlog zbog kojeg se ne preporučuje žvakati ili gutati košticu trešnje je to što koštice sadrže enzim koji se u našem tijelu pretvara u cijanid, toksičnu tvar za ljude.
Ova pojava prisutna je u svim voćkama čije sjeme ima zaštitnu košticu.
Ključan sastojak je amigdalin koji se aktivira kada se koštica slomi, a u našem tijelu pretvara se u cijanid.
Čak i kada je plod trešnje jako zreo, postoji mogućnost da koštice pucaju i tada drugi enzimi u samom voću pretvaraju amigdalin u cijanid.
Da bi došlo do trovanja cijanidom, potrebno je unijeti količinu od 0,5-3,5 mg po kilogramu tjelesne težine. To znači da bi osoba teška 68-70 kilograma morala unijeti najmanje 90 miligrama cijanida.
Prosječno se u koštici trešnje nalazi 3,9 miligrama amigdalina, dok crne trešnje sadrže nešto manje, odnosno 2,7 mg.
Važno je napomenuti da se točna količina amigdalina može razlikovati ovisno o voću i vrsti stabla.
Pod pretpostavkom da svaka koštica sadrži 3,9 miligrama amigdalina, konzumacija 23 koštice mogla bi dovesti do smrtonosne doze.
Trovanje cijanidom može uzrokovati mučninu, povraćanje, migrenu i ubrzan rad srca. U slučaju predoziranja, cijanid ometa prijenos kisika u tijelu, što može dovesti do zastoja srca, kome i smrti.
Ostalo voće čije koštice također sadrže cijanid su breskve, marelice, šljive i mango.
Treba biti oprezan pri jedenju trešanja i izbjegavati žvakanje i gutanje koštica.
Fani Stipković odmara u jednoj od najpoznatijih oaza na svijetu.
21 studenoga 2024
David Shiner, jedan od najvećih klaunova svijeta, donosi nezaboravnu predstavu Komik Motion u Zagrebu, Rijeci i Sisku!
21 studenoga 2024
Ana Gruica oduševila pratitelje plesom i vježbama uz Siu: "Brutalno vojnički, samo jako!"
21 studenoga 2024
Knjiga 'Hip-hop je povijest' vodi nas kroz 50 godina glazbenog pokreta, uz osobne anegdote i detaljnu analizu ključnih trenutaka žanra.
21 studenoga 2024
Anja Alavanja otkrila recept za shashuku, savršeno jelo za svaki obrok.
21 studenoga 2024