Kada jedete trešnje, važno je biti oprezan pri gutanju koštica jer njihova prekomjerna konzumacija može biti vrlo neugodna ili čak opasna po život.
Razlog zbog kojeg se ne preporučuje žvakati ili gutati košticu trešnje je to što koštice sadrže enzim koji se u našem tijelu pretvara u cijanid, toksičnu tvar za ljude.
Zdrave trešnje lako mogu postati smrtonosne trešnje
Ova pojava prisutna je u svim voćkama čije sjeme ima zaštitnu košticu.
Da bi došlo do trovanja cijanidom, potrebno je unijeti količinu od 0,5-3,5 mg po kilogramu tjelesne težine. To znači da bi osoba teška 68-70 kilograma morala unijeti najmanje 90 miligrama cijanida.
Prosječno se u koštici trešnje nalazi 3,9 miligrama amigdalina, dok crne trešnje sadrže nešto manje, odnosno 2,7 mg.
Amigdalin se pretvara u cijanid i tako od zdravih trešanja nastaju smrtonosne trešnje
Važno je napomenuti da se točna količina amigdalina može razlikovati ovisno o voću i vrsti stabla.
Pod pretpostavkom da svaka koštica sadrži 3,9 miligrama amigdalina, konzumacija 23 koštice mogla bi dovesti do smrtonosne doze.
Trovanje cijanidom može uzrokovati mučninu, povraćanje, migrenu i ubrzan rad srca. U slučaju predoziranja, cijanid ometa prijenos kisika u tijelu, što može dovesti do zastoja srca, kome i smrti.
Ostalo voće čije koštice također sadrže cijanid su breskve, marelice, šljive i mango.
Treba biti oprezan pri jedenju trešanja i izbjegavati žvakanje i gutanje koštica.
Gwyneth Paltrow progovorila je o menopauzi, dijeleći svoje osobno iskustvo i izazove s kojima se suočila. Glumica smatra da žene često nemaju dovoljno podrške i informacija.
U svijetu tehnologije, gdje inovacije postaju sinonim za luksuz i moć, Samsung ponovno pomiče granice s nevjerojatnom linijom uređaja koji redefiniraju premium doživljaj.