HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Zdravstvene prednosti voća i povrća svima su nam dobro poznate. Osim što poboljšava zdravlje i smanjuje rizik od bolesti, prehrana bogata svježim voćem jedan je od najukusnijih i najjednostavnijih načina za poboljšanje zdravlja.

Donosimo vam popis najzdravijega voća koje nam je svima dostupno.

Najzdravije voće – limun

Opće je poznato da je limun sastavni dio mnogih prirodnih lijekova za prehladu i gripu. Slično kao i drugi citrusi, sadrži antioksidanse koji štite stanice od oksidativnog oštećenja i raka.

najzdravije voće

Zdrava doza kalija, pektina, folne kiseline i flavonoida ovom voću daje antibakterijska svojstva. Osobito zimi, sok od limuna jača imunološki sustav.

Najzdravije voće – jabuka

Vlakna iz jabuke pomažu poboljšanju probave i održavanju tjelesne težine, što pridonosi zdravlju srčanog mišića i zdravome srcu.

Osim što smanjuju rizik od pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, jabuke sadrže i pektine koji pomažu u održavanju zdravlja probavnog trakta. Među flavonoidima koji se nalaze u jabukama, kvercetin se povezuje s borbom protiv raka.

najzdravije voće

Kako biste iskoristili sve dobrobiti domaćih jabuka, nemojte oguliti koru.

Najzdravije voće – naranča

Agrumi su među najzdravijim voćem. Vitamin C u narančama utječe na izgled kože, jer ima vitalnu ulogu u proizvodnji kolagena.

najzdravije voće

Nadalje, vitamin C je neophodan za apsorpciju željeza iz biljaka koje konzumiramo. Osim toga, naranča je bogata vitaminima A i B koji pomažu u održavanju zdravlja očiju i kože, a podržavaju i reproduktivni i živčani sustav.

Najzdravije voće – nar (šipak)

Nar odnosno šipak zahtijeva dugotrajno čišćenje prije konzumacije, ali ova superhrana ima brojne prednosti. Antioksidansi u šipku pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa koji oštećuje stanice i povezan je s razvojem raka.

najzdravije voće

Protuupalna svojstva nara štite mozak od stanja poput demencije i Parkinsonove bolesti, a također usporavaju razvoj raka prostate. Ispijanjem soka od nara može se sniziti i krvni tlak.

druge vijesti