HELLO
Domagoj Kukec

Da biste otkrili uzrok niskog krvnog tlaka, važno je konzultirati se sa svojim liječnikom. Međutim, postoje neke prehrambene navike koje mogu pomoći u suzbijanju tog stanja.

Ne zaboravite piti dovoljno vode tijekom dana kako biste održali hidraciju.

Uravnotežena prehrana bogata mineralnim solima poput natrija, kalija i magnezija može pomoći u održavanju stabilnog krvnog tlaka. Ako je potrebno, mogu se razmotriti i dodaci  prehrani.

nizak krvni tlak

Za nizak krvni tlak pomoći će vitamin B12

Preporučuje se konzumiranje hrane bogate vitaminom B12. Namirnice poput jaja i mesa sadrže vitamin B12 koji je važan za zdravlje krvnih stanica. U slučaju nedovoljnog unosa ovih namirnicama, može se razmotriti dodatak prehrani s vitaminom B12.

nizak krvni tlak

Konzumirajte i dovoljno voća i povrća, i to najmanje dvije porcije povrća dnevno i dvije do tri porcije svježeg voća. Voće i povrće bogato je hranjivim tvarima koje mogu pomoći u održavanju zdravlja.

Iako je važno kontrolirati unos soli, u slučaju niskog krvnog tlaka nije preporučljivo potpuno isključiti sol. Umjereno konzumiranje soli može pomoći u održavanju stabilnog tlaka.

Kava je također saveznik za nizak krvni tlak

Također, u umjerenim količinama, kava ili čaj mogu pomoći u blagom podizanju krvnog tlaka.

Tamna čokolada može pomoći u poboljšanju cirkulacije i blagom povišenju krvnog tlaka, pa ju je korisno konzumirati u umjerenim količinama.

nizak krvni tlak

Sladić je biljka koja se tradicionalno koristi za podršku kardiovaskularnom sustavu. Može se konzumirati u obliku čaja ili dodataka prehrani.

Važno je napomenuti da nema kontraindiciranih namirnica u slučaju niskog krvnog tlaka, ali je preporučljivo ograničiti konzumaciju alkohola koji može dodatno sniziti tlak. U situacijama kada je potrebno brzo podizanje tlaka, može biti korisno imati pri ruci nekoliko namirnica poput tamne čokolade, dehidriranog voća, kave ili čaja, ili čak banana koje sadrže kalij i mogu pomoći u borbi protiv pada krvnog tlaka.

druge vijesti