HELLO
Domagoj Kukec

Na sreću, postoje mnoge stvari koje možete učiniti i poboljšati svoj san tijekom ljeta.

Najbolje bi bilo da održite optimalnu temperaturu prostorije, što znači da, uz otvaranje prozora, razmislite o upotrebi klima uređaja ili ventilatora kako biste održali ugodnu temperaturu u spavaćoj sobi. Prilagodite postavke klima uređaja prema svojim preferencijama kako biste se osjećali ugodno dok spavate.

ugodan san

Upotreba rashlađenih gelova ili obloga dobar je saveznik tijekom sparnih ljetnih noći, te je dobro uvesti ih kao dio vaše rutine prije spavanja. Možete ih staviti na zapešće ili vrat, kako biste smanjili tjelesnu temperaturu i osjećali se svježije.

Također razmislite o prilagodbi svog rasporeda spavanja kako biste iskoristili hladnije dijelove dana. Spavajte ranije ujutro ili kasnije navečer kada su temperature niže. To će vam omogućiti da izbjegnete najtoplije dijelove dana i bolje se odmorite.

Pijte hladnu vodu za ugodan san tijekom ljetnih noći

Uz pijenje hladne vode, razmislite o konzumiranju laganih hidratantnih napitaka prije odlaska na počinak. Na primjer, kokosova voda ili svježe cijeđeni sokovi mogu vam pomoći da održite hidrataciju i osjećate se svježije tijekom noći.

Ako su pak temperature niže u ranim jutarnjim satima, iskoristite tu priliku da prozračite spavaću sobu i dopustite svježem zraku da cirkulira. To će vam pomoći da unesete svježinu u prostoriju prije nego što sunce ponovno zagrije okolinu.

Najbolje bi bilo izbjegavati uske pidžame jer one zadržavaju topli zrak i dodatno vas griju tijekom noći. Umjesto toga, odaberite široke krojeve i prozračne materijale kao što su lagani pamuk ili svila koji će omogućiti vašoj koži da diše.

Važno je i da ograničite unos alkohola, kave i začinjene hrane prije spavanja. Te tvari mogu dramatično povećati tjelesnu temperaturu i uzrokovati pojačano znojenje. Pokušajte izbjegavati takvu hranu i piće barem tri sata prije odlaska na počinak.

ugodan san

Za ugodan san ne zaboravite melatonin

Popijte barem dvije litre vode dnevno kada je vruće, a prije spavanja popijte čašu ledene vode i držite još jednu blizu kreveta. Hladna voda može smanjiti temperaturu vašeg tijela i pomoći vam da lakše utonete u san.

Investirajte u hladne jastuke s memorijskom pjenom koja ima tehnologiju rashlađivanja. Ti jastuci poboljšavaju cirkulaciju zraka i reguliraju temperaturu. Isprobajte različite materijale kako biste pronašli onaj koji vam najbolje odgovara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jacqui Conlon (@jacquiconlon)

Prije spavanja dobro je istuširati se hladnom vodom kako biste spustili temperaturu svojeg tijela i osvježili se. Uz to, dobro je popiti i dodatak prehrani melatonin, koji će osigurati da lakše utonete u san i bolje spavate.

druge vijesti