HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Proteini su ključni za održavanje sitosti i energije. No kada je riječ o izvoru, neki proteini nadmašuju druge, prema novom izvješću savjetodavnog odbora američkog Ministarstva zdravstva.

U preporuci, odbor sugerira povećanje unosa graha na barem 600 grama tjedno (trenutne smjernice su 360 grama tjedno).

Pročitajte: Trebate li zaista jesti proteine nakon tjelovježbe?

Grah i mahunarke najzdraviji su izvori proteina, izjavio je član savjetodavnog odbora prof. dr. Christopher Gardner za CNN. Naime, Znanstveno izvješće Savjetodavnog odbora za prehrambene smjernice za 2025. godinu preporučuje da ljudi prvenstveno konzumiraju mahunarke – grah, grašak i leću – umjesto mesa.

izvor proteina

“Preporučujemo da se u proteinskoj sekciji vodiča MyPlate, službenog vodiča vlade o zdravoj prehrani, prvo navedu grah, grašak i leća. Savjetovali smo da se meso, uključujući nemasno meso, premjesti na kraj popisa izvora proteina,” rekao je Gardner. “To ima veze s vlaknima; u mesu nema vlakana.”

Vlakna su povezana s manjim rizikom od srčanih bolesti, smanjenjem razine kolesterola i boljom kontrolom šećera u krvi.

Zašto su mahunarke tako zdrave?

Ako niste sigurni u pojedinosti, mahunarke uključuju nekoliko popularnih vrsta graha i graška, poput leće, slanutka, edamamea i kikirikija. Mahunarke su bogate proteinima, vlaknima, B-vitaminima, željezom, folatom, kalcijem, kalijem, fosforom i cinkom.

Pročitajte: Ojačajte tijelo proteinima na prirodan način – Mahunarka edamame namirnica je koju vrijedi uvrstiti u prehranu

Konzumiranje mahunarki također može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi i krvnog tlaka, a sadrže i antioksidanse koji pomažu u sprječavanju oštećenja stanica.

Koji su drugi zdravi proteini?

Postoji nekoliko namirnica bogatih proteinima koje su poznate po svojim zdravstvenim dobrobitima. Prema Harvard Healthu, uključuju:

  • Orašaste plodove i sjemenke
  • Nemasno meso poput piletine i puretine
  • Ribu
  • Mliječne proizvode poput mlijeka i jogurta
  • Proizvode od soje

druge vijesti