HELLO
HELLO! #HelloItsMe

I dok se često govori o proteinima i ugljikohidratima, rijetko se spominje temelj svega – hrana za probavu koja omogućava da sve te tvari doista stignu gdje treba.

Najbolji saveznici probave sportaša:

  • Probiotici (kefir, kimchi, tempeh, grčki jogurt) – obnavljaju crijevnu floru narušenu intenzivnim treninzima, stresom i mogućim suplementima.

  • Zelena salata, rukola, krastavci i tikvice – lagani su i puni vode, a djeluju poput prirodnog “ispirača” crijeva. Idealni prije treninga za osjećaj lakoće.

  • Zob i integralna rižastabilni izvori energije i vlakana koji ne opterećuju crijeva, a održavaju ravnotežu šećera u krvi.

  • Avokadobogat zdravim mastima koje podupiru apsorpciju vitamina A, D, E i K, ključnih za regeneraciju tkiva.

  • Đumbir i kurkuma – snažni protuupalni agensi koji pomažu kod nadutosti i ubrzavaju oporavak nakon napora.

  • Banane i papaja – sadrže prirodne enzime (papain, bromelain) koji pospješuju razgradnju proteina, što je posebno korisno kod visokoproteinske prehrane.

Što izbjegavati:

  • Proteinske shakeove s umjetnim zaslađivačima – često izazivaju nadutost i iritaciju crijeva.

  • “Fast fuel” obroke bez vlakana – npr. energetske pločice bez stvarne hranjive vrijednosti.

  • Pretjerano konzumiranje mesa bez vlakana u obroku – usporava probavu i povećava opterećenje na crijeva.

Sportaš koji ulaže u probavni balans ima više energije, manji rizik od upala i postiže bolje rezultate. Tijelo koje može pravilno iskoristiti ono što unese – tijelo je koje može dati svoj maksimum.


druge vijesti

biljke za božić

Genijalni blagdanski pokloni koji rastu, traju i pričaju priču: Upoznajte čarobne kokedame brenda Hangin’ garden

Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.

Design

05 prosinca 2025