HELLO
HELLO! #HelloItsMe

U moru TikTok trendova, neki imaju smisla, neki ne čine veliku razliku, a neki su potencijalno jako opasni. Jedan od njih je i sprej za nos za preplanulost, o kojem se ove godine sve više govori na toj društvenoj mreži, a koji je skupio nevjerojatnih 86 milijuna pregleda. Koliko god popularan bio, nikako nije dobra ideja, govore stručnjaci.

Što je sprej za nos za preplanulost?

Sprej za nos za preplanulost je upravo ono kako i zvuči – sprej koji tvrdi da koža može postati tamnija zbog inhaliranja tekućine koju sadrži.

PROČITAJTE: Dorin Zelenika zna kako biti najelegantnija mama na moru – Ovaj look lako je iskopirati s 5 komada

Sprej za nos za preplanulost sadrži melatonin i slične druge sastojke koji se nalaze u tabletama i kremama za postizanje preplanulog izgleda, no s obzirom na to da je riječ o nečemu što u tijelo ulazi kroz nos, treba biti itekako oprezan, govori dermatolog Brendan Camp za Glamour.

“Sprej za nos za sunčanje nije odobrila udruga FDA. Dakle, dok se gore navedeni sastojci i tvari mogu reklamirati kao sredstva za tamnjenje, njihova stvarna učinkovitost i sigurnost mogu varirati. Ovi sprejevi dolaze bez propisa pa je važno napomenuti da sastav proizvoda možda neće točno odgovarati sastojcima na etiketi”, govori Brendan Camp.

TikToktrendovi hello magazine croatia hrvatska sprej za nos za preplanulost

Zbog čega je sprej za nos za preplanulost potencijalno opasan?

“Prije svega, ušmrkavanje bilo čega općenito nije dobra ideja” prema dr. Campu. “Udisanje može izazvati astmu ili druge upalne kaskade”, kaže on, “ali što je još važnije, bez razumijevanja onoga što se može nalaziti u tim sprejevima, nemoguće je reći što udišete.”

Melanotan bi također potencijalno mogao dovesti do melanoma ili drugih kožnih izraslina, budući da oponaša tjelesni hormon koji stimulira melanocite (MSH), uzrokujući melanogenezu. To može rezultirati pretjeranom stimulacijom melanocita, govori dr. Shokeen. “Mogla bi postojati povezanost s melanomom ili barem povećanjem madeža kod pojedinca”, objašnjava. “Ovo je zabrinjavajuće.”

Postoje i drugi rizici povezani s melanotanom, prema dr. Campu. “Moguće posljedice upotrebe melanotana uključuju učinke na gastrointestinalni i endokrini sustav”, kaže on. Nadalje, budući da prskate proizvod izravno u nos, on povećava apsorpciju u vaš krvotok, povećavajući rizike i nuspojave.

Ukratko, izbjegavajte ovakve sprejeve. Preplanuli ten uistinu nije toliko bitan.

druge vijesti