Oni koji me poznaju znaju da sam početnik u kuhanju, ali i veliki gurman, pa sam se odlučio upustiti u avanturu sudjelovanja na zanimljivoj kulinarskoj radionici u Kotluša Kitchen studiju u Zagrebu.
Simpatični vlasnici Mihaela i Vedran dočekali su nas s velikim osmijehom i odličnim receptima idealnim za nadolazeće hladne jesenske dane. Recepti koje su osmislili činili su se dostojni vrhunskih restorana, a na moju sreću bili su zapravo vrlo jednostavni za pripremu, pogotovo uz pomoć odlično opremljene kuhinje. Ako ste u potrazi za novim, kreativnijim receptima ili želite napraviti druženje s prijateljima i pripremiti najbolju dobrodošlicu jeseni, ovaj slijed jela je pun pogodak. Samsung kuhanje veliki je užitak!
Predjelo – Krem juha od pečene buče
Buča ponosno nosi titulu kraljice jeseni, a topla krem juha je zasigurno njena najpopularnija izvedba. Uz beskrajne mogućnosti poigravanja začinima i sastojcima i jednostavnost pripreme, savršen je odabir za comfort food. Za bazu ove istočne verzije juhe bio nam je potreban pečeni batat i buča, koje smo premazali maslinovim uljem i ispekli u Samsung Dual Cook pećnici. Za vrijeme pečenja dinstali smo nasjeckani luk i dodali mu češnjak i đumbir za dozu pikantnosti, na što smo ulili kokosovo mlijeko i temeljac. A ono što nam je uvelike olakšalo kuhanje je povezivanje pećnice s mobitelom i SmartThings aplikacijom na kojoj smo namjestili sve postavke i pratili vrijeme pečenja, tako da smo se mogli u miru fokusirati na druge namirnice. Kada su se buča i batat ispekli, sve sastojke smo sjedinili i izmiksali štapnim mikserom te dodali korijander, sol, papar i kurkumu, a mirisnu krem juhu ukrasili smo hrskavim bučinim sjemenkama i kikirikijem. Juha od buče daje potpunu slobodnu poigravanja začinima i sastojcima tako si možete dati oduška i svaki put napraviti novu verziju ove jesenske delicije.
Glavno jelo – Rižoto od buče sa slaninom
Nastavili smo u narančastom tonu pa smo za glavno jelo pripremili nevjerojatno ukusan rižoto od buče sa slaninom. Buču smo narezali na kockice i stavili peći na dvadesetak minuta, a kako Samsung Dual Cook pećnica ima dvije zone pečenja nismo morali čekati da se prva tura buče ispeče. Kad se ohladila, buču smo izmiksali u pire, pa smo na Samsung indukcijskoj ploči prodinstali luk i češnjak na maslacu, dodali smo rižu i sve plodili s 2 deci temeljca te dodali sol, papar i bosiljak. Kad se riža skuhala, dodali smo maslac i parmezan, a za dodatnu kremoznost i neodoljiv okus umiješali smo pire od hokkaido buče. Ja se vodim logikom da glavno jelo nije jelo bez mesa pa sam jedva dočekao da rižoto obilnije ukrasim trakicama od pržene slanine. Uz to smo dodali i kockice slanog kravljeg sira i nekoliko kapi ulja od peršina koje je bilo pravo otkriće.
Desert – Keksići od buče i čokolade
Kako to obično biva, desert je i ovog puta bio zvijezda menija. Osobno se nikad ne bih sjetio spojiti buču i čokoladu, no ovu rapsodiju okusa jednostavno morate probati! Keksići su brzo gotovi i priprema je dosta jednostavna pa se i početnici poput mene mogu okušati u pripremi ovog mirisnog deserta. Potrebno je miksati maslac i šećer u velikoj zdjeli i u smjesu umiješati prethodno pripremljen i ohlađen pire od bundeve te ekstrakt vanilije. U zasebnoj posudi pomiješa se brašno, kukuruzni škrob, soda bikarbona, sol i cimet, koji se postepeno dodaju mokrim sastojcima, miksajući dok se sve ne sjedini. Na kraju se ubace komadići tamne čokolade i oblikuju se kuglice od dobivenog tijesta koje je potrebno zamrznuti. Kotluša Kitchen studio je opremljen vrhunskim uređajima pa smo za zamrzavanje tijesta iskoristili Bespoke hladnjak koji, osim što brzo zamrzava, donosi i pametnu tehnologiju za čuvanje kvalitete namirnica čime zadržava njihove sočne okuse. Pećnicu smo zagrijali na 180 stupnjeva i nakon 30 minuta zamrzavanja, kuglice od tijesta smo pekli samo 10 minuta. Jedva smo dočekali da se malo ohlade jer su cijelu prostoriju ispunili neodoljivim mirisom toplog cimeta i vanilije, a kada smo ih konačno probali, nestali su dok smo rekli – keks. Tople keksiće možete dodatno upotpuniti kuglicom sladoleda i uživati u rapsodiji spoja mekog keksa, otopljene tamne čokolade i sladoleda.
Dobar tek!
Meni je ovo iskustvo bilo jedinstveno i bez sumnje bih ga rado ponovio. Svi koji još nisu imali priliku, toplo preporučujem da posjete Kotluša Kitchen studio. Oduševit će vas samim ambijentom, isprobat ćete kreativne recepte, kuhati na visokokvalitetnim Samsung uređajima i ono najbitnije, zabavit ćete se u odličnom društvu!
Ekipa Judo kluba osoba s invaliditetom Ishi ovoga je tjedna boravila u francuskom Houlgateu, gdje se tijekom vikenda održava završni turnir iz serije natjecanja Europske judo unije namijenjenih judokama s invaliditetom. Hrvatsku na ovom prestižnom događaju predstavlja 15 sportaša Ishija, koji će snage odmjeriti s konkurencijom iz cijele Europe.
Zagreb je proteklog tjedna ponovno dokazao da zna kako pretvoriti opušteno druženje u događaj o kojem će se danima pričati. Drugo izdanje LUVA Partyja okupilo je klijente, partnere i prijatelje agencije LUVA, ali i niz ljudi iz poslovnog, medijskog i društvenog života, koji su se vrlo brzo uklopili u živu i dinamičnu atmosferu večeri. Od prvih dolazaka bilo je jasno da se radi o susretu koji spaja profesionalnost, srdačnost i suvremeni duh zagrebačke scene.
U hrvatskom sportskom kalendaru malo je događaja koji iz godine u godinu uspijevaju zadržati jednaku snagu simbolike, okupljanja i kontinuiteta kao što je to slučaj s Noći vaterpola. Premda se mijenjaju generacije igrača i mijenja se struktura domaće i međunarodne scene, tradicija okupljanja vaterpolske zajednice na koncu sezone ostaje čvrsta i prepoznatljiva. Od 2007. do danas, ovaj događaj oblikovao se u ritual sabiranja sportskih uspjeha, odavanja priznanja i podsjećanja na zajednički put koji vaterpolo u Hrvatskoj čini jednom od najstabilnijih i najuspješnijih sportskih grana.
Hrvatski premium brend Merla, poznat po najkvalitetnijim stolnjacima i posteljinama proizvedenim u Hrvatskoj, otvorio je svoj prvi pop-up u Splitu. Smješten na prvom katu City Center One, prostor nudi kupcima iz Dalmacije priliku da uživo vide, dodirnu i odaberu tkanine koje su osvojile tisuće domova diljem Hrvatske.
Booking.com otkriva da će 2026. godina biti godina putovanja po mjeri osobnosti i želja putnika jer putnici sve češće biraju odredišta koja odražavaju njihove navike, interese i temperament. Istraživanje pokazuje da putnici rado istražuju nova prijateljstva i odnose na putovanjima jer takva iskustva omogućuju bolje upoznavanje sebe i drugih. Sve veća skupina putnika koristi tehnologiju za pronalaženje mjesta povezanih s uspomenama jer takva mjesta bude nostalgiju i stvaraju nove slojeve emocionalnog doživljaja. Značajan broj putnika putuje u skladu s horoskopom jer žele uskladiti svoju energiju s kozmičkim ritmovima koji ih nadahnjuju. Ovakvi trendovi pokazuju da će putovanja u 2026. godini biti osobnija, eksperimentalnija i usmjerenija autentičnom identitetu putnika.
Jesensko izdanje edukativne radionice Stilska Jednadžba, u organizaciji stilistice Ivane Pavić, održano je ovaj vikend u Zagrebu i još jednom potvrdilo zašto se ovaj projekt s razlogom smatra jedinstvenim u Hrvatskoj. Ivana je prva u Hrvatsku ponudila analizu boja kao profesionalnu uslugu te već više od pet godina aktivno radi na demokratizaciji stilističkih usluga, čineći ih dostupnima svakoj ženi. Upravo s ciljem da znanje o stilu, bojama i odijevanju učini dostupnim svakoj ženi – bez obzira na godine, budžet ili životni stil – Ivana kontinuirano organizira ovakve radionice koje spajaju edukaciju, iskustvo i inspiraciju.
Tvrtka Medikor obilježava 30 godina tijekom kojih je izrasla u vodećeg medtech lidera u Hrvatskoj. Uz mrežu od 1.000 partnerskih ljekarni i dvoznamenkasti rast, tvrtka nastavlja širenje strateškim izlaskom na tržište Europske unije u 2026. godini.
Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.
Nakon gotovo tisuću dana šutnje, potresa i dugotrajnih radova, jedan od najintimnijih prostora hrvatske kulturne baštine ponovno će oživjeti: Atelijer Meštrović sredinom prosinca otvara svoja vrata s novim stalnim postavom, promišljenim s iznimnom pažnjom i dubokim poštovanjem prema životu i djelu Ivana Meštrovića.