Tražite nešto utješno, toplo i slano, a opet malo drugačije? Kad je utješna hrana za hladnije dane u pitanju, rijetko je što toliko originalno i izdašno kao lazanja juha, pomaknuti način izrade omiljenog talijanskog jela s mljevenim mesom, tjesteninom, sirom i bechamel umakom. Lazanja juha vrući je hit na TikToku, a ako je još niste isprobali, donosimo recept!
Lazanja juha – kako je napraviti?
Ako ne pripremate lazanje kod kuće, možda će vam trebati malo više da vam lazanja juha ispadne savršeno no ako ste ekspert kad je talijanska kuhinja u pitanju, koraci će vam biti jasni već na prvu.
Evo kako da vam lazanja juha ispadne kao s fotografija.
Lazanja juha – recept korak po korak
500 g ricotta sira
50 g mozzarelle, nasjeckane na komadiće
2 žlice ribanog parmezana
1-2 žličice soli (po ukusu)
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 nasjeckani žuti luk
450 g mljevenog mesa
3 velika režnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 žlica paste od rajčice
1⁄4 žličice mljevene crvene paprike
1 konzerva rajčica
4 šalice pilećeg temeljca
2 šalice vode
1 žlica šećera
8 nekuhanih listova za lazanje, izlomljenih na trećine
Pesto iz trgovine
Rezani parmezan
Postupak:
Pomiješajte ricottu, mozzarellu, ribani parmezan i 1/4 žličice soli u maloj posudi; smjesu ricotte ostavite sa strane.
Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj temperaturi. Dodajte luk; dinstajte, povremeno miješajući, dok ne postane gotovo proziran, oko 5 minuta. Dodajte mljevenu junetinu; kuhajte, lomeći mljevenu govedinu na male komadiće s pomoću drvene žlice, dok ne porumeni, oko 5 minuta.
Dodajte češnjak, pastu od rajčice i mljevenu crvenu papriku u goveđu smjesu u loncu; kuhajte uz stalno miješanje dok češnjak ne postane aromatičan, oko 2 minute. Dodajte rajčice, juhu, vodu, šećer i preostalu 1 žličicu soli; dovedite do jakog vrenja.
U kipuću juhu u loncu dodajte rezance za lazanje; kuhajte jako, povremeno miješajući, dok se tjestenina ne skuha, ali neka ne bude potpuno mekana, 8 do 10 minuta. Začinite po ukusu s dodatnom soli.
Ravnomjerno rasporedite juhu u 6 zdjelica; poslužite s malo mješavine ricotte, malo pesta i naribanog parmezana.
Za koliko je osoba juha izrađena prema ovom receptu: 6
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Prepoznatljiv po svojem glamuru i perfekcionizmu, stilist i modni vizionar Marko Grubnić ponovno demonstrira kako izgled može biti osobni potpis, manifest i umjetnička izjava.
U svijetu mode, gdje se vizije mijenjaju brže nego se ispisuju trendovski manifesti, odlazak darija vitalea iz versacea u manje od godinu dana djeluje poput munje koja nakratko rasiječe nebo pa nestane, ostavljajući za sobom više pitanja nego odgovora. Njegov kratki mandat pretvorio se u fantastično zgusnutu priču o ambiciji, industrijskim tektonskim poremećajima, estetskim sudarima i suptilnim političkim turbulencijama koje rijetko dospiju na površinu. A ipak, svaki detalj otkriva novu perspektivu o tome kako se velika modna kuća nosi s vlastitom prošlošću i budućnošću, pogotovo u trenutku kad promjena vlasništva neminovno pomiče sve unutarnje kotačiće.
Američka voditeljica otvoreno podržala zakon koji će zabraniti korištenje društvenih mreža mladima do 16 godina i poručila da taj potez štiti djecu od ovisnosti, pornografije i gubitka socijalnih vještina.