HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Joaquin Phoenix, dobitnik Oscara i zvijezda filma Joker: Folie à Deux, odlučio je progovoriti o kontroverznom završetku filma koji je izazvao podijeljene reakcije publike i kritičara. Ovaj dugo očekivani nastavak uspješnice iz 2019. godine, unatoč visokim očekivanjima, nije ostvario značajan uspjeh na kino-blagajnama nakon svog nedavnog izlaska. Kritičari i gledatelji podjednako su oštro kritizirali film, a posebno njegov završetak, koji je ostavio mnoge zbunjenima i podijeljenima. Evo kako Joaquin Phoenix brani kraj Jockera 2, “Jocker:Folie à Deux”.

Joaquin Phoenix brani kraj filma koji je za mnoge – razočaranje

Folie à Deux prati događaje koji su uslijedili nakon originalnog filma, s glavnim likom Arthurom Fleckom, poznatim kao Joker, kojeg tumači Phoenix, suočenim sa suđenjem zbog svog smrtonosnog pohoda. U središtu medijske pozornosti zbog svojih zločina, Fleck susreće Lee Quinzel, novu verziju lika Harley Quinn, koju glumi Lady Gaga.

PROČITAJTE: Crvena lob frizura Lady Gage u skladu je s ulogom Harley Quinn, ali i vodećim trendovima

Kraj filma donosi iznenađujući preokret – Fleck se odriče svoje identiteta Jokera i vraća se u zatvor. U posljednjoj sceni, čuvar ga vodi hodnikom nakon što mu je rečeno da ima posjetitelja. U tom trenutku prilazi mu drugi zatvorenik (glumi ga Connor Storrie) i ponudi da mu ispriča vic. Umjesto toga, zatvorenik ga iznenada napada nožem, iznova ga ubadajući u trbuh. Dok Fleck krvari na podu, zatvorenik urezuje osmijeh u vlastito lice, evocirajući Jokerov prepoznatljiv osmijeh.

Joaquin Phoenix brani kraj filma Jocker: Folie à Deux koji je podijelio mišljenja

Ova scena izazvala je brojne rasprave među gledateljima. Ipak, Phoenix i redatelj filma, Todd Phillips, branili su ovaj završetak u nedavnom intervjuu, nudeći svoje viđenje značenja iza njega.

“U toj sceni ima topline, što je lijepo,” izjavio je Phoenix za IGN. “Cijelo vrijeme sam mislio na to da me taj mladić pokušava nasmijati. Vidio sam da je nervozan i odlučio sam mu pružiti priliku da ispriča vic. Priprema je bila poprilično dobra.”

Redatelj Phillips dodatno je pojasnio: “Mislim da je Arthur pronašao mir s idejom da je u redu biti svoj. To je ono s čime se uvijek borio. Volim misliti da je umro u miru, prihvaćajući tko je doista bio. Mladić ga pita: ‘Želiš li čuti vic?’ I iako možda misli da ga Lee (Harley Quinn) čeka dolje, u njemu još uvijek postoji ta optimistična crta.”

Phillips je zaključio da, iako završetak mnogima izgleda nihilistički i antiklimaktičan, on ga doživljava kao optimističan trenutak: “Iako stvari završe loše za Arthura, to je ipak predivan trenutak. Arthur i dalje ima nadu. Joaquin je predivan u toj sceni. Njegov pogled prema mladiću, način na koji mu upućuje blagi osmijeh, kao da cijeni njegov trud i razumije što znači željeti nekoga nasmijati. To je nešto što nitko nije učinio za njega u prvom filmu.”

Usprkos oštroj kritici koja je uslijedila zbog završetka, Phoenix i Phillips ostaju čvrsti u uvjerenju da su tom scenom uspjeli dočarati dublje značenje – Fleckovo prihvaćanje samog sebe i suptilni osjećaj nade usprkos njegovoj tragičnoj sudbini.

druge vijesti