HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Doc. dr. sc. Ivana Žitinić, dr. med je nagrađivana specijalistica hitne medicine., predavačica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te osnivačica i vlasnica klinike AlphaMedic koja je u Hrvatsku dovela interesantan novi pristup liječenju.

Doc. dr. sc. Ivana Žitinić

Doc. dr. sc. Ivana Žitinić o karijeri u medicini, inovativnom pristupu liječenju i problemu debljine

Kako je započela vaša priča u svijetu medicine? Kako ste i kada bili sigurni da je liječnički poziv upravo – vaš poziv?

Moja priča u medicini počela je prilično rano. Oduvijek me fascinirala ljudska anatomija i kompleksnost tijela, a ta znatiželja me potaknula da se upustim u studij medicine. Prvi trenutak kad sam bila sigurna da je to moj poziv bio je tijekom kliničkih vježbi, kada sam vidjela direktan utjecaj koji liječnici imaju na živote pacijenata. Hitna medicina me privukla zbog dinamike i mogućnosti da donosim brze, ključne odluke koje spašavaju živote.

Dr Ivana Žitinić walk in klinika

Vi ste prvi docent hitne medicine u Hrvatskoj i žena koja spaja poduzetništvo s liječenjem. Kako ste se odlučili otisnuti u poduzetničke vode, kako se vaš profesionalni i privatni život promijenio od tada i kako bi usporedili dinamiku rada u bolnici, a kako u vlastitoj walk-in klinici?

Uvijek sam težila novim izazovima i inovativnim pristupima u medicini, a nakon godina provedenih u bolničkom i akademskom sustavu, osjetila sam potrebu za promjenom. Walk-in klinike već dugo uspješno funkcioniraju na Zapadu kao brz i učinkovit način zbrinjavanja akutnih medicinskih stanja koja ne ugrožavaju život. Prepoznala sam potencijal tog modela i odlučila ga probati prenijeti i u Hrvatsku, stvarajući prostor gdje pacijenti mogu dobiti kvalitetnu i brzu medicinsku pomoć kada im je potrebna, bez čekanja i birokracije. Stoga je odluka da otvorim vlastitu kliniku bila sljedeći korak u mom profesionalnom razvoju. Dinamika hitne medicine, koja zahtijeva brze i precizne odluke, odrazila se u ovom modelu, dok mi poduzetništvo u zdravstvu pruža priliku da integriram inovacije i unaprijedim pristup pacijentima, što me posebno motivira. Tijekom tog prijelaza, ključna je bila podrška mog supruga. Njegovo razumijevanje i ohrabrenje bili su presudni u trenucima kada sam balansirala poslovne i privatne izazove.

Čuli smo da ste se još prije otvaranja klinike susreli s tretmanom Neinvazivne liposukcije tvrtke International Health? Koje je vaše iskustvo te mišljenje o tretmanu kao liječnika?

Da, imala sam priliku detaljno se upoznati s tretmanom. Kao liječnica, uvijek sam otvorena ali oprezna prema novim tretmanima, međutim ovaj se pokazao učinkovitim, pogotovo u kontroliranim uvjetima i uz pravilnu podršku. Neinvazivna liposukcija nudi sigurno rješenje za one koji žele smanjiti masne naslage bez kirurškog zahvata, ali naglasak je uvijek na zdravom načinu života kao osnovi održavanja postignutih rezultata.

lipo

 

Na tom je tretmanu bio i Vaš suprug. Kako je on “izdržao” Lipo Tretman i koja je, po vašem mišljenju razlika u mršavljenju kad su muškarci i žene u pitanju?

Suprug je na preporuku endokrinologa isprobao Lipo tretman. Bio je discipliniran, što je ključno za postizanje rezultata. Muškarci i žene različito mršave zbog hormonalnih i metaboličkih razlika. Muškarci često brže gube masno tkivo, ali kod žena gubitak kilograma može biti sporiji zbog hormonske ravnoteže i drugih čimbenika. Bitno je prilagoditi plan prehrane svakom pojedincu.

Dr Ivana Žitinić walk in klinika

Koji zdravstveni parametri su se poboljšali nakon provedbe samog tretmana?

Kod mog supruga, osim što je uz pomoć Lipo tretmana izgubio 28 kg, vidjeli smo i poboljšanje u razini masnoća u krvi, smanjenje visceralne masti i općenito bolji osjećaj energije. Naravno, ove promjene dolaze ne samo zbog tretmana, već i zbog promjena u načinu prehrane i vježbanju.

Je li se način prehrane Vaše obitelji promijenio nakon uvođenja Lipo tretmana i smatrate li da je ovakav gubitak kilaže održiv?

Promijenili smo prehranu na zdraviji i uravnoteženiji način. Lipo tretman je pomogao u brzom gubitku viška kilograma , ali dugoročno održavanje težine ovisi o uravnoteženoj prehrani i redovitoj fizičkoj aktivnosti. Smatram da je održiv, ali neophodno je da se nastave zdrave navike, stečene za vrijeme Lipo tretmana.

Kad su statistike u pitanju, Hrvatska loše stoji kad je pretilost u pitanju, kako kod djece tako i kod odraslih. Prema vašem stručnom mišljenju, zašto je to tako i koje bi se mjere trebale poduzeti?

Glavni problemi su nedovoljna fizička aktivnost i nepravilna prehrana. Naša kultura naglašava kalorična jela, a sjedilački način života dodatno pogoršava problem. Ključne mjere trebale bi uključivati edukaciju o pravilnoj prehrani i promoviranje tjelesne aktivnosti, počevši već od najmlađih uzrasta.

Dr Ivana Žitinić walk in klinika

Smatrate li da novim revolucionarnim metodama kao što je Neinvazivna liposukcija možemo utjecati na poboljšanje spomenute statistike?

Neinvazivna liposukcija je dobar alat za uspostavljanje željene tjelesne težine, na brz i učinkovit način, ali ona sama nije trajno rješenje. Mora biti popraćena edukacijom i promjenom životnog stila. Tretman će svakako pomoći u početku procesa mršavljenja, ali održavanje dugoročnih rezultata ovisi o zdravim navikama, koje preporučuje i tim nutricionista International Healtha i na kojim se zasniva i sam tretman Neinvazivne liposukcije.

Koji su najčešći slučajevi „walk-in klinike“ čiji je potencijalni uzrok pretilost?

Često vidimo pacijente s problemima poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2, problema s disanjem i bolova u zglobovima, kroničnog umora i slično, a svi oni mogu biti povezani s pretilošću. Akutne epizode ovih stanja često zahtijevaju brzu medicinsku intervenciju.

Jeste li se zahvaljujući impresivnim rezultatima Vašeg muža odlučili ponuditi svojim pacijentima Lipo tretman u sklopu poliklinike?

Rezultat od 28 kg, koje je suprug postigao svakako su mi dali dodatnu motivaciju da uključim Lipo tretman u ponudu naše klinike. Smatram da može biti koristan alat za mnoge pacijente koji traže neinvazivna rješenja za gubitak kilograma.

I na samom kraju, Vaše stručno mišljenje o prednosti Lipo Tretmana u odnosu na razne dijete koje nam se svakodnevno nude putem raznih medija?

Imajući u vidu da se zaista u današnje vrijeme nudi veliki broj dijeta, što može biti i dosta zbunjujuće dala bih prednost Lipo tretmanu iz više razloga.

Klinički je ispitan i dokazan Tretman, Brzo i ucinkovito mršavljenje, Nema jo-jo efekta. Svatko dobiva konstantnu podršku i savjete nutricionista, kako za vrijeme trajanja, tako i nakon završetka Tretmana, u cilju lakšeg uvođenja novih prehrambenih navika.

Dr Ivana Žitinić walk in klinika

druge vijesti