Ima sira, hrskava je i izbor za gotovo svaki ”girl dinner”. Naravno, govorimo o Cezar salati. Beth Forrest, profesorica liberalnih umjetnosti i primijenjenih studija hrane na Institutu kulinarstva Amerike, spomenula je da recept odražava stare talijanske specijalitete. Podsjeća na pinzimonio, preljev od maslinovog ulja i limunovog soka koji se koristi kao umak za povrće, ili bagna cauda, vrući umak od inćuna i češnjaka iz regije Pijemont, gdje je Cardini rođen.
Ali ova zvijezda je definitivno meksičkog podrijetla. U restoranu Cezara Cardinija, Caesar’s Place, u Meksiku, Cardini se jednom borio da nahrani mnoštvo ljudi iz Kalifornije koji su prešli granicu kako bi pobjegli od prohibicije. U pokušaju da nahrani ljude s ograničenim resursima, Cardini je bacio cijele listove Romaina sa sastojcima koje je imao pri ruci, uključujući ulje s okusom češnjaka, Worcestershire umak, limune, jaja i parmezan i… Voila!
Potrebni sastojci za pripremu:
Za hrskavi sendvič s piletinom i cezar salatom:
4 mekana peciva
450 g pilećih prsa
rimska salata, oprana, osušena, narezana
Svježe naribani parmezan
Sok od limuna
Cezar preljev za salatu + 1/2 šalice za pohanje
Krušne mrvice/panko mrvice za pohanje
Brašno za pohanje
Avokadovo ulje za prženje
1. Zagrijte pećnicu na 350 °F (175 °C). U maloj zdjeli pomiješajte sve sastojke za češnjak maslac. Stavite sa strane. Peciva prerežite po dužini i lagano ih izdubite.
2. Unutrašnjost peciva premažite češnjak maslacem i dodajte ekstra nariban parmezan. Peciva stavite otvorenom stranom prema gore na lim za pečenje. Pecite 10-15 minuta ili dok vrhovi s maslacem ne postanu zlatni, a kruh tostiran. (Opcionalno – Pecite na visokoj temperaturi 2-3 minute kako bi vrhovi postali dodatno hrskavi.)
3. U međuvremenu, pripremite sve za pohanje; brašno, Cezar preljev + 2 žlice vode, krušne mrvice. Umočite pileće komade.
4. Dno velike tave obložite avokadovim uljem i zagrijte na srednjoj vatri. Savjet: da biste testirali je li ulje dovoljno vruće, pospite prstohvat krušnih mrvica u ulje; ako zaškripe, ulje je spremno za prženje.
5. Pržite pileće komade dok ne postanu zlatno smeđi sa svake strane. Pržene komade stavite na tanjur obložen papirnatim ručnikom kako bi upio višak ulja.
6. Pripremite salatu. Narezanu rimsku salatu pomiješajte s preljevom po izboru. Ako koristite kupovni preljev, dodajte svježi sok od limuna i parmezan kako bi bio ukusniji.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Kada proučite kako vaš organizam funkcionira, otkrit ćete da prehrana nije tek popis stolnih navika, nego sofisticiran jezik kojim tijelo komunicira svoju vitalnost, snagu i seksualnu energiju. Za muškarca koji želi pobijediti umor, postati fizički snažniji i ponovno probuditi libido, prehrana postaje ključna arena u kojoj odlučujete hoće li vaš sustav raditi optimalno ili će se zadovoljavati osrednjim.
Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.
Nakon gotovo tisuću dana šutnje, potresa i dugotrajnih radova, jedan od najintimnijih prostora hrvatske kulturne baštine ponovno će oživjeti: Atelijer Meštrović sredinom prosinca otvara svoja vrata s novim stalnim postavom, promišljenim s iznimnom pažnjom i dubokim poštovanjem prema životu i djelu Ivana Meštrovića.