HELLO
Domagoj Kukec

Kraljica Elizabeta je mirno preminula.

Posljednje trenutke pokojne kraljice zabilježio je njezin privatni tajnik, Sir Edward Young, izvještava Daily Mail.

“Vrlo mirno je otišla”, napisao je Young. “U snu. Starost. Nije bila svjesna ničega. Bez boli.”

Dokument je pohranjen u Kraljevskim arhivima i do sada nije bio javno dostupan.

Kraljica Elizabeta II. preminula je 8. rujna 2022. godine u dobi od 96 godina u svom voljenom dvorcu Balmoral u Škotskoj.

Kraljevska stručnjakinja Katie Nicholl ekskluzivno je rekla za Page Six u rujnu 2022. godine da je kraljičina želja oduvijek bila da umre u Balmoralu.

Elizabetina rođakinja Lady Elizabeth Shakerley rekla je Nicholl u intervjuu iz 2020. godine da je škotsko imanje bilo mjesto gdje se pokojna kraljica osjećala najmirnije.

Prema Nacionalnim zapisima Škotske, umrla je od “starosti”.

Bilješka, zajedno s drugim zanimljivim detaljima oko kraljičine smrti, uključena je u nadolazeću knjigu novinara Roberta Hardmana,Charles III: New King, New Court. The Inside Story.”

Kraljevski novinar piše da je njezin najstariji sin, Charles, sjedio uz majku sat vremena, zajedno sa svojom suprugom Camillom, a zatim je sam otišao brati gljive i pročistiti misli.

Primio je vijest da je umrla dok se vozio natrag prema dvorcu Balmoral.

Ostali koji su bili uz kraljičinu postelju uključivali su princezu Anne i kraljičinu glavnu odjevnu savjetnicu i pouzdanu prijateljicu, Angelu Kelly, zajedno s Kennethom MacKenziejem, svećenikom, koji joj je čitao iz Biblije.

Kraljica Elizabeta i njezini posljednji trenuci

Nakon njezine smrti, sluga je donio zaključanu crvenu kutiju s dokumentima pronađenima pokraj njezinog kreveta.

U njemu su bila dva zapečaćena pisma: jedno njezinom sinu i nasljedniku Charlesu, a drugo adresirano na Younga.

U kutiji se također nalazila njezina posljednja kraljevska naredba: njezin izbor kandidata za prestižni Red zasluga za “iznimnu službu” diljem Commonwealtha.

“Čak i na smrtnoj postelji, bilo je posla koji je trebalo obaviti. I ona ga je obavila, piše Hardman o legendarnoj kraljičinoj radnoj etici.

druge vijesti