
Moćne žene nose kravate: Pogledajte kako je Zagreb postao središte najjačeg modnog trenda sezone
Kravata, jedan od najsnažnijih simbola stila i identiteta, ove se sezone vraća u velikom modnom luku – ali s novim predznakom.
15 prosinca 2025

Na ovogodišnjem Greencajt festivalu, jedan od najzvučnijih gostiju dolazi iz srca Kopenhagena – Nick Curtin, chef i suvlasnik restorana Alouette, nositelja Michelinove zvjezdice i prestižne Michelinove zelene zvjezdice za održivost. Curtin je ime koje se sve češće spominje kada se govori o budućnosti fine dininga – onoj koja ne odustaje od vrhunske gastronomije, ali je duboko ukorijenjena u etici, transparentnosti i poštovanju prema prirodi.
Nick Curtin će 23. svibnja održati predavanje pod imenom „Zero waste Masterclass from Denmark!“, a predstavit će svoj restoran Alouette koji je otvoren 2018. godine u nekadašnjoj tvornici olovaka u industrijskoj četvrti Islands Brygge. Restoran je ubrzo postao poznat po svojoj neformalnoj atmosferi, otvorenoj kuhinji i jelima koja spajaju američku kreativnost s nordijskom preciznošću. Samo osam mjeseci nakon otvaranja, restoran je osvojio Michelinovu zvjezdicu, a godinu dana kasnije i zelenu zvjezdicu za ekološke prakse. “Uvjeren sam da luksuz više nije samo srebrni pribor i kristalne čaše. Luksuz je znati odakle dolazi tvoja hrana, tko ju je uzgojio i kakav utjecaj ima na svijet oko tebe,” ističe Curtin.
Njegov najnoviji projekt, Alouette 2.0, smješten je u povijesnoj zgradi u središtu Kopenhagena, nekadašnjem domu Hansa Christiana Andersena. U suradnji s renomiranim arhitektom Davidom Thulstrupom, stvoren je prostor koji spaja luksuz i održivost. Interijer uključuje reciklirano staklo s otoka Bornholm, namještaj od lokalnog drva i kuhinju koja koristi minimalnu energiju.
Jedan od najinovativnijih pristupa u Alouetteu 2.0 je koncept “plot dining” – jelovnik podijeljen u četiri cjeline, od kojih svaka predstavlja priču o određenoj farmi i njenim održivim praksama. Gosti tako ne samo da uživaju u vrhunskim jelima, već i uče o porijeklu namirnica i ljudima koji stoje iza njih.
“Održivost ne počinje u kuhinji. Počinje na polju, u rukama ljudi koji s ljubavlju i znanjem uzgajaju hranu. Naš zadatak je da tu priču prenesemo dalje – kroz tanjur,” objašnjava Curtin.
Ovaj pristup ne bi bio moguć bez Camille Hansen, Curtinove supruge i suvlasnice restorana. Camille je posvećena održivosti u kuhinji, zagovarajući korištenje lokalnih i sezonskih namirnica, smanjenje otpada i podršku malim poljoprivrednicima. Njezin rad omogućava stvaranje jela koja su ne samo ukusna, već i ekološki osviještena. Curtinova filozofija temelji se na ideji da restorani mogu biti platforma za promjenu. “Restorani prenose ideje i emocije bolje od gotovo bilo čega drugog jer aktiviraju ljude na gotovo svakoj razini. Okus, dodir, uranjanje u prostor – to su alati za stvaranje uspomena koje mijenjaju pogled na hranu.”
Dolazak u Hrvatsku i sudjelovanje na Greencajt festivalu za Curtina ima posebno značenje: “Jako se veselim dolasku u Zagreb i mogućnosti da podijelim svoja iskustva na Greencajt festivalu. Hrvatska ima nevjerojatno bogatstvo lokalnih namirnica i predanih ljudi u gastronomiji. Radujem se inspiraciji, ali i razgovoru o tome kako zajedno možemo graditi održivu budućnost na tanjuru.“

Umjetna inteligencija sve je prisutnija u našim životima, a njezina primjena iz dana u dan postaje raznolikija. AI više nije samo alat za analizu podataka ili industrijsku automatizaciju sada sudjeluje u kreativnosti, glazbi, komunikaciji i svakodnevnim navikama. Unatoč čestim raspravama o prednostima i rizicima, jedno je sve jasnije: kada se koristi odgovorno, AI može povezati ljude na načine koji su prije bili nezamislivi.
15 prosinca 2025

U potrazi za božićnim poklonom koji nije tek još jedan predmet, već promišljena gesta, modno osviještene žene uvijek traže isto: estetiku, kvalitetu i priču. De’llure je upravo takav izbor, nakit koji ne viče, ali se pamti. Brend koji dolazi iz “tvornice luksuza” zagrebačke obitelji Prahir u sebi nosi onu rijetku ravnotežu između suvremenog minimalizma i suptilnog glamura, idealnu za fashionistice koje znaju da je pravi stil uvijek nenametljiv.
15 prosinca 2025

Božići devedesetih nezamislivi su bez Kevina McCallistera, njujorških ulica i bezvremenske pjesme All Alone On Christmas koja se zauvijek urezala u kolektivnu blagdansku memoriju. Upravo je taj filmski klasik ove godine dobio novo, domaće ruho – i to potpuno legalno, uz službeno odobrenje američkih nositelja autorskih prava.
15 prosinca 2025

Nakon gotovo dva desetljeća, fanovi kultne serije Sex and the City s nestrpljenjem su dočekali nastavak And Just Like That…, očekujući onu čaroliju, humor i emocionalnu povezanost koja je originalnu seriju učinila legendarnom.
15 prosinca 2025

Godina 2026. označava prekretnicu u svijetu televizije i zabave. Nakon godina dominacije tzv. “woke” narativa, kada su LGBTQ+ likovi, rodne ideologije i politički korektne poruke preplavile ekran, industrija polako, ali sigurno počinje vraćati ravnotežu i fokus na ono što publika doista želi gledati. Statistike iz GLAAD-ovog izvještaja Where We Are on TV jasno pokazuju trend: gotovo 41% LGBTQ+ likova s prethodnih sezona neće se vraćati u 2026. – rezultat ne toliko cenzure koliko poslovnih odluka i prirodnog završetka serija, ali u očima mnogih kritičara, ovo simbolizira kraj ere prisilne ideološke uključenosti u mainstream zabavi.
15 prosinca 2025