HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Ciklus posvećen velikoj francuskoj redateljici Agnès Varda zaključuje se filmovima koji se bave jednom od njezinih omiljenih tema – lutanjem. Temu otvara Jedna pjeva, druga ne, angažirana drama o prijateljstvu dviju žena, kroz koje je ispričala i priču o povijesti drugog vala feminizma u Francuskoj te borbi za pravo na autonomiju nad vlastitim tijelom, u kojoj je i sama aktivno sudjelovala.

Ako je Jedna pjeva, druga ne govori o snazi kolektivnog udruživanja u političku borbu, Bez krova i zakona govori o stjecanju autonomije radikalnim odbacivanjem društva. Priča o djevojci koja je sigurnost malograđanskog života zamijenila slobodom života na cesti Vardi je donijela Zlatnog lava u Veneciji, Sandrine Bonnaire prometnula je u zvijezdu, a i danas ga se drži za jedan od njezinih najboljih filmova.

Documenteur: Film emocija Vardin je najosobniji film. Snimljen nedugo nakon prekida s Jacquesom Demyjem, Varda se u njemu hvata u koštac s osjećajima odljubljivanja, odvajanja i osamljenosti, na primjeru autofikcijske priče o ženi koja traži stan u Los Angelesu nakon prekida s partnerom.

Gledat ćemo i jedan od Vardinih omiljenih filmova – Moj privatni Idaho Gusa Van Santa. Ovaj film ceste mladiću u potrazi za majkom jedan je od kultnih filmova 1990-ih, a pomogao je etablirati struju novog queer filma u istome desetljeću. Glavne uloge odigrali su River Phoenix i Keanu Reeves.

Temu i ciklus zaključujemo hrvatskom premijerom filma Sve, i kosti Luce Guadagnina, pričom smještenom u osamdesete o mladiću i djevojci kanibalskih sklonosti, koji putuju SAD-om u potrazi za ljubavlju i domom. Ovaj neobični križanac romanse, filma ceste i horora značenjski je bogata alegorija socijalnog i ekonomskog kanibalizma, ali i transgresivna metafora potrebe za dubinskim razumijevanjem i prihvaćanjem. Glavne uloge u filmu odigrali su Timothée Chalamet i Taylor Russell, koja je na festivalu u Veneciji osvojila nagradu za glumicu u usponu, dok je Guadagnino osvojio Srebrnog lava za režiju.  

Noviteti: Pamtim samo sretne dane

Među Novitete stiže Pamtim samo sretne dane, elegična psihološka drama o muškarcu koji za vrijeme ručka u jednom restoranu dobiva priliku svjedočiti nizu situacija koje su mu obilježile život. Riječ je o novome filmu Nevija Marasovića, u kojem se prepleću prošlost i sadašnjost, humor i drama, život i smrt.  

Uz intrigantan koncept, film se može pohvaliti i uistinu impresivnom glumačkom ekipom, predvođenu Radkom Poličem u svojoj posljednjoj ulozi.

Ostali Noviteti

Među ostalim novitetima i dalje možete pogledati Dječak i čaplja Hayaa Miyazakija, The Holdovers Alexandera Paynea, Zonu ineresa Jonathana Glazera, kao i uzbudljivu sudsku dramu Slučaj Goldman Cédrica Khana.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr

druge vijesti