HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Na inspirativnom predavanju „Who Cares Wins“, s publikom je podijelila vlastita razmišljanja i projekte vezane uz ekologiju, ljudska prava i društvenu odgovornost. Govorila je o nastanku svoje globalno poznate knjige i podcasta, o osobnoj motivaciji, važnosti održivosti te pozvala na veću osobnu i kolektivnu odgovornost u suočavanju s globalnim izazovima. „Kad god krenem razmišljati negativno, tražim rješenja, ljude koje mogu podržati i načine kako pomoći – jer budućnost planeta ovisi o svima nama. Svakim svojim izborom sudjelujemo u sustavu i ‘glasamo’ za vrijednosti koje podržavamo. Imamo sreću što dijelimo ovaj planet, a naš najveći zadatak je biti svjesni, povezani i pružati podršku jedni drugima. Ukratko: budi promjena koju želiš vidjeti.

Lily Cole_Greencajt festival Hello Magazine Croatia
Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Christoph Hansen, u iznimno zanimljivom predavanju Ekskluzivno iz Bruxellesa: što Europa planira jesti i proizvoditi? pod pokroviteljstvom Europske komisije, predstavio je novi smjer europske poljoprivredne politike. Tijekom razgovora na pozornici mu se pridružio i David Vlajčić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, koji je naglasio važnost modernizacije sektora: “Poljoprivreda je tvornica na otvorenom koja zahtijeva reforme i održive prakse. Vizija europske poljoprivrede u potpunosti je usklađena s našim planovima za Hrvatsku,” poručio je Vlajčić.Ditte Revsbæk Hansen, globalna direktorica održivosti JYSKa, na predavanju A Great Offer for Generations: Održivost na skandinavski način predstavila je strategiju kojom ovaj danski trgovački lanac povezuje skandinavski dizajn i kvalitetu s brigom za budućnost – kroz ambiciozne klimatske ciljeve, ekološke inovacije i održive prakse duž cijelog lanca vrijednosti.
Treći dan festivala započeo je predavanjem Signe Wenneberg, poznate danske influencerice i pionirke održivosti, koja je na predavanju “Green living hacks: kako to rade Danci” pokazala kako svakodnevni izbori – od hrane i odjeće do otpada i energije – mogu značajno pridonijeti zaštiti okoliša i jačanju cirkularne ekonomije.

Nitko ne može učiniti sve, ali svatko može učiniti nešto. Male, dosljedne akcije pojedinaca i zajednica imaju moć potaknuti velike promjene – to u Danskoj nastojimo živjeti svaki dan, birajući održiva rješenja u svakodnevnom životu. Vrijeme je da napustimo linearno razmišljanje i prigrlimo principe kružne ekonomije: reciklirajmo, kupujmo manje i pametnije te djelujmo zajedno za održivu budućnost koju stvaramo svakim svojim izborom“, poručila je Wenneberg. Autentičnost kao alat održivog turizma bit će tema panela “Dalmatinska marenda, slavonska crna svinja, istarske masline – kako autentičnost preoblikuje hrvatski turizam” powered by Hrvatska turistička zajednica, na kojem sudjeluju predstavnice turističkih zajednica iz Istre, Dalmacije i Slavonije.

PROČITAJTE: Počeo peti Greencajt – Zagreb domaćin svjetski poznatim stručnjacima koji mijenjaju pogled na budućnost

Ekskluzivu za kraj donosi chef Nick Curtin, vlasnik restorana Alouette s Michelinovom zvjezdicom za održive prakse, koji će u masterclassu “From Waste to Worth: Masterclass from Denmark!” pokazati kako vrhunska kuhinja može biti lokalna, luksuzna – i održiva.
Z

Ovogodišnje, peto izdanje Greencajta trebala je zatvoriti glazbena diva Nina Badrić, ali zbog vremenskih uvjeta koncert je otkazan! Više o Greencajt festivalu pronađite na www.greencajt.hr.

druge vijesti