Zagreb je u ponedjeljak 30. lipnja dobio izvrstan razlog više za ostati u gradu: na Trgu Josipa Jurja Strossmayera je otvoreno Fuliranje Summer Sunset, jedini gradski festival koji na deset kućica okuplja vrhunsku ekipu domaćih chefova i koktel majstora te donosi nezaboravnu atmosferu, odličnu glazbu i gurmanske zalogaje u srcu metropole. Mini verzija legendarnog zimskog Fuliranja, koje već godinama obožavamo tijekom Adventa, drugu je godinu zaredom pokazala kako simpatičan ljetni festival pretvoriti u ozbiljnu gastro oazu.
Od trenutka kad smo zakoračili među raskošne palme i masline, te osjetili prve mirise s kućica, znali smo da smo na pravom mjestu. Ovdje su na jednome mjestu, spremni oboriti vas s nogu: chef Mario Mihelj, član žirija MasterChefa, omiljeni splitski chef Ivan Pažanin, chef Ivan Temšić iz Noela, prvog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom, chef Mauro Renje koji je osvojio simpatije publike u Hell’s Kitchenu, kao i najtalentiraniji mladi pastry chef Juraj Klepić. Tu je i nepogrešiva Pastamisee ekipa, uvijek inspirirani momci iz Jellyfish in Space, Briocherie kreativci, te vrsni barmeni i miksolozi na Ginglebells kućici i Mojito baru.
Kušali smo ih sve i još jednom uživali svim čulima, te se uvjerili kako ovaj festival donosi street food i vrhunsku gastronomiju u savršenom spoju. Pažaninovi burgeri oduševljavaju mediteranskom raskoši i sočnim domaćim mesom, dok su Tres Tacos by Mario Mihelj prava eksplozija vješto izbalansiranih okusa: ako se pitate je li bolji Tex Mex Chicken, Crispy Shrimp ili Asado Beef – najbolje ih je uzeti sve! Noel Street Food bez iznimke oduševljava raskošnim okusima u jedinstvenim kreacijama poput Tuna Tatar Sanda s mariniranom tunom i fermentiranim chillijem, glazirane svinjetine Char Siu s pečenom paprikom i “poderanim gaćama”, Spicy hobotnicom i Kokoši Parmigiana koja se topi u ustima.
Na Makamani gdje kuha chef Mauro Renje nas je oduševila tradicija s twistom – Janjeća peka u panini sendviču: komadići janjetine su mekani poput maslaca, nadopunjuju ih hrskavi krumpir čips, diskretni začini i majoneza od luka, a sve to umotano u topao i sočan panini natopljen temeljcem od janjetine. Još ćemo dugo pamtiti okuse koji su stigli s potpisom Jellyfish in Space: neodoljive Bao Bunse i Rice cake s tuna tartarom i pulled porkom. Iznova nas je osvojila i Pastamisee koja donosi kremastu tjesteninu Cacio e pepe iz koluta sira i varijantu s tartufima koja osvaja prave gurmane.
Za snažne slane i slatke doživljaje pobrinuli su se na Briocherie kućici gdje nude Brioche ćevape s kajmakom, te kombinacije briochea punjenih Nutellom i soft serve sladoledom. I ovaj put je velika atrakcija festivala kućica Gdje je Jura by Klepić Juraj. Omiljeni pastry chef donosi četiri inovativne slastice, među kojima se ističe „Slice Ice“, prvi sladoled u trakicama na domaćoj festivalskoj sceni, tu su i njegovi hitovi Fry Gelato, pohani sladoled od vanilije u hrskavom kadaifu, te raskošni Cannolini Bombardini, a specijalno za ljetno Fuliranje Juraj je predstavio Ledeni vjetar s Dinare – na biskvitu se divno nadopunjuju kreme od vanilije i Ricotte, gel od limuna i limete, meringue i svježe voće. Tu vas očekuje ljetna raskoš u svakom zalogaju!
Za izvrsna tekuća osvježenja zaduženi su Ginglebells koji nude čak 18 legendarnih signature koktela, zatim Mojito bar s posebnom ponudom Mojita u četiri verzije, ali i raskošnim izborom ostalih pića – od ledene Corone, odličnih Kultura kombucha, vrhunskih vina, rakija i žestica, te bogat izbor bezalkoholnih napitaka. Mojito bar krije i Ledo škrinju prepunu svima nam omiljenih sladoleda, a u četvrtak od 18:00 do 21:00 sat ovdje će se dogoditi i bar takeover – gostovanje izvrsnog barmena iznenađenja.
Fuliranje Summer Sunset svake večeri donosi i vrhunsku glazbenu kulisu. Festival je otvorio „Summer Breeze“ i DJ Stanko Bondža, a slijede prigodne večeri Tutti Frutti, Summer Madness, Let’s Dance, Easy Sunday, uz nastupe Roberta Marekovića, DJ-a Dadooa, DJ-a Kance, DJ-a Benca i Marina Bukljaša, dok festival završava DJ Jazzozo. Posebno zanimljive bit će i Art Bottega Wine & Paint radionice, koje spajaju vino, platno i boje, stvarajući savršeni trenutak za opuštanje i kreativno izražavanje pod zvjezdanim nebom, a na rasporedu su u utorak 1. srpnja i četvrtak 3. srpnja od 19:00 sati.
Ulaz na festival je besplatan, a radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 12:00 do 24:00 sata, dok vikendom Fuliranje Summer Sunset otvara svoja vrata već u 11 sati. Vidimo se na najukusnijem zalasku sunca u gradu!
Dok ljetni mjeseci mirisom nose bezbrižnost, u Sarajevu se već osjeća kreativna groznica – ona koja prethodi još jednom izdanju Sarajevo Film Festivala, kulturnog događaja koji odavno nadilazi granice filma. Među najinovativnijim programima festivala posebno se ističe CineLink Books, projekt koji spaja ono najbolje iz dva svijeta: književnosti i filma.
Dubrovnik, grad koji diše eleganciju u svakom kamenom detalju, dobio je novo gastro utočište koje spaja dvije kulture u jednu neodoljivu priču – onu o hrani, ljubavi i putovanjima. U uskoj, tihoj Boškovićevoj ulici, daleko od vreve glavnih koraka, smjestio se Franco Romano Panini Bar – mjesto koje kao da je ispalo iz neke rimskog filma, ali s dušom juga.
Dok gradske ulice dišu nešto sporije, a vrućine nas mame na laganiji tempo, u srcu Zagreba skriva se adresa na kojoj ljeto ima drugačiji okus. Evergreen Sushi Experience na Ilici 49 savršena je destinacija za sve one koji ostaju u gradu, ali ne žele raditi kompromise kada je u pitanju uživanje.
Ljeto možda donosi opuštenije dane, ali stil nikad ne uzima predah – pogotovo kad je u pitanju Tommy Hilfiger. Ikonski brend koji definira spoj američke elegancije i urbane ležernosti, ovog ljeta nudi priliku koju ne želite propustiti: sniženje do -50% na odabrane komade iz aktualne kolekcije.
Od 12. do 20. rujna, riječka luka postaje domaćin nečemu doista jedinstvenom – prvom brodu-muzeju na svijetu i svjetskom putujućem festivalu umjetnosti i kulture. Art Explora Festival, koji je već osvojio obale Mediterana, po prvi put pristaje u Hrvatskoj – i to s punim jedrima kreativnosti, tehnologije i slobode izražavanja.
Ako ste mislili da ljetna magija pripada isključivo obali – razmislite ponovno. U srcu zelinskih brežuljaka, pod zvjezdanim nebom i uz šum čaša koje kucaju u znak ljeta, održala se večer koju će svi prisutni još dugo prepričavati. Wine Summer 2025 još je jednom dokazao da kontinent zna slaviti – i to s vrhunskim stilom.
Dok ljeto u punom jeku pretvara obalu u pozornicu života, jedan grad na Jadranu ovih dana živi glazbu, poeziju i sjećanja – ali ne bilo kakva. Šibenik, grad u kojem su se rodile legende i oblikovali glasovi generacija, 11. i 12. srpnja postaje središte kulture, emocije i identiteta kroz manifestaciju “Šibenik, Grad kao mi.”
Odjevena u zavodljivu, kobaltno plavu toaletu koja savršeno prati liniju tijela, Sandra plijeni poglede na svakom koraku. Haljina krojena s naglašenim strukom i nježnim drapiranjem u predjelu trbuha te laganim šlicem u donjem dijelu otkriva dozu sofisticirane ženstvenosti. Off-shoulder izrez decentno ističe dekolte, dajući outfitu dozu glamura dostojnu crvenog tepiha, ali s mjerom koja nikada ne prelazi granicu dobrog ukusa.
Ljeto na crnogorskoj obali upravo je dobilo notu glamura, a za to je zaslužna jedna od najcjenjenijih glazbenih diva s domaće scene – Ivana Vrdoljak Vanna. S pozadinom koju čine dramatične stijene Bokokotorskog zaljeva i na savršeno glatkom mramoru pristaništa, Vanna je zablistala u modnoj kombinaciji koja s lakoćom spaja sofisticirani šik s razigranim retro prizvukom.
Nekoć su modni insajderi stidljivo šaptali o „ružnome“ stilu, o predmetima koji su prkosili estetskim normama, odbojnima na prvi pogled, a zatim uzdignutima u sam vrh poželjnosti. Danas više ne šapćemo – nosimo ih sigurno i ponosno. „Ružni“ modni dodaci, kako ih popularno nazivamo, postali su ne samo mainstream, nego i svojevrsna oaza slobode, zona u kojoj se individualnost izražava bez zadrške.
Prošle večeri, Opatija nije bila samo biser Jadrana, već i epicentar glazbene magije. Pod baršunastim ljetnim nebom, okupan mjesečinom i mirisom mora, Ljetna pozornica pretvorila se u intimno utočište emocije i melodije – zahvaljujući Jacku Savorettiju.
Na Vis se ne ide – na Vis se bježi. Od ekrana koji su nam stalno u džepu, od gradskih temperatura koje nas tjeraju u hladovinu i od suvišnog buke koja rijetko kada nosi smisao. Ali krajem kolovoza, ovaj tihi jadranski otok postaje epicentar jedne posebne vrste čarolije – one na 35mm traci. I to ne bilo kakve trake, već one na kojoj dišu kadrovi Rajka Grlića, jednog od najsnažnijih autorskih glasova hrvatske kinematografije.