Zagreb je u ponedjeljak 30. lipnja dobio izvrstan razlog više za ostati u gradu: na Trgu Josipa Jurja Strossmayera je otvoreno Fuliranje Summer Sunset, jedini gradski festival koji na deset kućica okuplja vrhunsku ekipu domaćih chefova i koktel majstora te donosi nezaboravnu atmosferu, odličnu glazbu i gurmanske zalogaje u srcu metropole. Mini verzija legendarnog zimskog Fuliranja, koje već godinama obožavamo tijekom Adventa, drugu je godinu zaredom pokazala kako simpatičan ljetni festival pretvoriti u ozbiljnu gastro oazu.
Od trenutka kad smo zakoračili među raskošne palme i masline, te osjetili prve mirise s kućica, znali smo da smo na pravom mjestu. Ovdje su na jednome mjestu, spremni oboriti vas s nogu: chef Mario Mihelj, član žirija MasterChefa, omiljeni splitski chef Ivan Pažanin, chef Ivan Temšić iz Noela, prvog zagrebačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom, chef Mauro Renje koji je osvojio simpatije publike u Hell’s Kitchenu, kao i najtalentiraniji mladi pastry chef Juraj Klepić. Tu je i nepogrešiva Pastamisee ekipa, uvijek inspirirani momci iz Jellyfish in Space, Briocherie kreativci, te vrsni barmeni i miksolozi na Ginglebells kućici i Mojito baru.
Kušali smo ih sve i još jednom uživali svim čulima, te se uvjerili kako ovaj festival donosi street food i vrhunsku gastronomiju u savršenom spoju. Pažaninovi burgeri oduševljavaju mediteranskom raskoši i sočnim domaćim mesom, dok su Tres Tacos by Mario Mihelj prava eksplozija vješto izbalansiranih okusa: ako se pitate je li bolji Tex Mex Chicken, Crispy Shrimp ili Asado Beef – najbolje ih je uzeti sve! Noel Street Food bez iznimke oduševljava raskošnim okusima u jedinstvenim kreacijama poput Tuna Tatar Sanda s mariniranom tunom i fermentiranim chillijem, glazirane svinjetine Char Siu s pečenom paprikom i “poderanim gaćama”, Spicy hobotnicom i Kokoši Parmigiana koja se topi u ustima.
Na Makamani gdje kuha chef Mauro Renje nas je oduševila tradicija s twistom – Janjeća peka u panini sendviču: komadići janjetine su mekani poput maslaca, nadopunjuju ih hrskavi krumpir čips, diskretni začini i majoneza od luka, a sve to umotano u topao i sočan panini natopljen temeljcem od janjetine. Još ćemo dugo pamtiti okuse koji su stigli s potpisom Jellyfish in Space: neodoljive Bao Bunse i Rice cake s tuna tartarom i pulled porkom. Iznova nas je osvojila i Pastamisee koja donosi kremastu tjesteninu Cacio e pepe iz koluta sira i varijantu s tartufima koja osvaja prave gurmane.
Za snažne slane i slatke doživljaje pobrinuli su se na Briocherie kućici gdje nude Brioche ćevape s kajmakom, te kombinacije briochea punjenih Nutellom i soft serve sladoledom. I ovaj put je velika atrakcija festivala kućica Gdje je Jura by Klepić Juraj. Omiljeni pastry chef donosi četiri inovativne slastice, među kojima se ističe „Slice Ice“, prvi sladoled u trakicama na domaćoj festivalskoj sceni, tu su i njegovi hitovi Fry Gelato, pohani sladoled od vanilije u hrskavom kadaifu, te raskošni Cannolini Bombardini, a specijalno za ljetno Fuliranje Juraj je predstavio Ledeni vjetar s Dinare – na biskvitu se divno nadopunjuju kreme od vanilije i Ricotte, gel od limuna i limete, meringue i svježe voće. Tu vas očekuje ljetna raskoš u svakom zalogaju!
Za izvrsna tekuća osvježenja zaduženi su Ginglebells koji nude čak 18 legendarnih signature koktela, zatim Mojito bar s posebnom ponudom Mojita u četiri verzije, ali i raskošnim izborom ostalih pića – od ledene Corone, odličnih Kultura kombucha, vrhunskih vina, rakija i žestica, te bogat izbor bezalkoholnih napitaka. Mojito bar krije i Ledo škrinju prepunu svima nam omiljenih sladoleda, a u četvrtak od 18:00 do 21:00 sat ovdje će se dogoditi i bar takeover – gostovanje izvrsnog barmena iznenađenja.
Fuliranje Summer Sunset svake večeri donosi i vrhunsku glazbenu kulisu. Festival je otvorio „Summer Breeze“ i DJ Stanko Bondža, a slijede prigodne večeri Tutti Frutti, Summer Madness, Let’s Dance, Easy Sunday, uz nastupe Roberta Marekovića, DJ-a Dadooa, DJ-a Kance, DJ-a Benca i Marina Bukljaša, dok festival završava DJ Jazzozo. Posebno zanimljive bit će i Art Bottega Wine & Paint radionice, koje spajaju vino, platno i boje, stvarajući savršeni trenutak za opuštanje i kreativno izražavanje pod zvjezdanim nebom, a na rasporedu su u utorak 1. srpnja i četvrtak 3. srpnja od 19:00 sati.
Ulaz na festival je besplatan, a radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 12:00 do 24:00 sata, dok vikendom Fuliranje Summer Sunset otvara svoja vrata već u 11 sati. Vidimo se na najukusnijem zalasku sunca u gradu!
Jutros je u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen jedinstveni projekt “Dvorac svjetla”, prva izložba svjetlosnih instalacija takve vrste u Hrvatskoj. O ovom atraktivnom zimskom događanju, koje će od 7. studenoga 2025. do 11. siječnja 2026. osvijetliti perivoj i dvorac Trakošćan, govorili su dr. sc. Goranka Horjan, ravnateljica Muzeja Dvor Trakošćan, Ivan Mravlinčić, viši kustos Muzeja Dvor Trakošćan i načelnik Općine Bednja Damir Poljak.
Robert Ferlin, Mario Lipovšek Battifiaca, Dušan Bućan i Ante Gelo gosti su studenjske ‘Ženske priče’, kojom Marijana Perinić obilježava movembar i donira prihod Europa Donni Hrvatska.
Sinoć je u predivnom ambijentu Zadar Cruise Porta održana modna manifestacija ModernA, koja je okupila preko 600 zaljubljenika u modu i stil života. Na modnoj pisti predstavljene su najnovije kolekcije domaćih i regionalnih modnih zvijezda, a atmosfera je bila ispunjena energijom, elegancijom i kreativnošću. Za ModernA projekt tražilo se mjesto više, a posjetitelji su uživali u besprijekornoj organizaciji, vrhunskim modnim kreacijama i jedinstvenom spoju ljepote i dizajna. Ggoste i uzvanike na početku večeri pozdravili su organizatori Alen Ljubić i Anita Maričić, koji nisu krili oduševljenje što je projekt ModernA u vrlo kratkom vremenu postala jedno od najvećih modnih događanja u Hrvatskoj. U emotivnom obraćanju zahvalili su svim sudionicima, partnerima i publici koji su svojim dolaskom podržali ovu modnu priču te još jednom potvrdili da Zadar zaslužuje događaje ovakvog profila.
U zagrebačkom Petom kupeu Poliklinika Bagatin obilježila je tri desetljeća uspjeha uz brojne uzvanike i nastup Nine Badrić, potvrdivši status predvodnika inovacija u medicini i estetici.
U impresivnoj atmosferi svjetla, glazbe i tehnologije, u Kačjaku su premijerno predstavljeni OMODA, JAECOO i LEAPMOTOR – brendovi koji donose svježu energiju, električne vizije i potpuno novo iskustvo vožnje.
U Krapinsko-zagorskoj županiji CESI pokreće kampanju protiv nasilja nad ženama, uz umjetničku instalaciju ruža kao simbol sjećanja na žene koje su izgubile život zbog nasilja.
Zvijezda filma It Ends With Us podnijela je dokumente u kojima navodi da joj je redatelj Justin Baldoni nanio ogromnu financijsku i reputacijsku štetu.
U studenom Esplanadin miksolog Vjenceslav Madić – Master Kishoni spaja najbolje od oba svijeta – ručnu izradu talijanskog gelata i umjetnost miksologije, stvarajući senzacionalne kombinacije okusa koje prkose sezoni i redefiniraju užitak.