HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Mnogi od nas čuvaju stare kuharice, bilježnice ili recepte svojih baka i prabaka, često pomalo požutjele od vremena. Svaki list nosi sjećanja – mirise kuhinje, zvukove doma i trenutke dijeljene s obitelji. Pregledavajući te recepte, lako se osjećamo povezani s prošlim generacijama, a istovremeno potaknuti da isprobamo vlastite interpretacije. Nekad dodamo začin po svom ukusu, skratimo postupak ili prilagodimo obrok modernim navikama, ali i tada u svakom zalogaju ostaje duh tradicije i ljubav prema hrani koja se prenosi s generacije na generaciju.

U nedjelju, 23. studenoga 2025. u 16:50 na HRT1, počinje emitiranje dokumentarno-putopisne serije „Apetitlih“, koja će se prikazivati još pet idućih nedjelja u istom terminu. Serijal vodi gledatelje vlakom nekadašnjim rutama Austro-Ugarske Monarhije, otkrivajući priče iza jela koja su oblikovala današnju kuhinju naših prostora. Mladi duo – glumica Vini Jurčić i chef Leo Jurešić – putuje kroz gradove i zemlje, razgovara s kuharima, povjesničarima i lokalnim stanovnicima te istražuje kulturne, povijesne, ali i osobne priče koje krije svaki tanjur.

Novi serijal na HRT-u „Apetitlih“ donosi putovanje kroz okuse i vrijeme

Vini i Leo putuju željeznicom, starim željezničkim trasama, kako bi na autentičan način povezali prošlost i sadašnjost. Preko svima dobro poznatih jela, štrudle i Kaiserschmarrna, bečkog odreska, doboš torte i paprikaša, serijal prikazuje kako se tradicionalni recepti održavaju kroz stoljeća, ali i kako su ih prilagodili moderni kuhari. Svaka epizoda završava nagovještajem novog putovanja i nove avanture, ostavljajući gledatelje u iščekivanju idućeg jela.

Poseban vizualni izraz serije postiže se kombinacijom autentičnih snimaka putovanja vlakom, dinamične montaže, kadrova snimljenih dronom, arhivskih fotografija i animacija kolažnog tipa, koja gledateljima omogućuje da pripremu jela prate gotovo kao da su u kuhinji s protagonistima.

Naracija Vini Jurčić i kulinarska strast Lea Jurešića dodatno približavaju priču, uz dozu humora i emocija koji bude nostalgiju, dok animacije prikazuju detaljne recepte iz povijesnih kuharica, čineći svako jelo iskustvom koje gledatelji mogu i sami isprobati kod kuće.

Novi serijal na HRT-u „Apetitlih“ donosi putovanje kroz okuse i vrijeme

Seriju je režirao Goran Ribarić, koji je napisao i scenarij, a producirali su je Filip Trezner i Kim Kukuruzović iz produkcijske kuće Izvan fokusa, a na male ekrane donose nam ne samo ne samo gastronomsku avanturu kroz bogato kulinarsko nasljeđe Austro-Ugarske, već i duboko emocionalno iskustvo koje nas vodi na putovanje kroz povijest.

Svake nedjelje u 16:50 na HRT1, uz „Apetitlih“ pratite novo kulinarsko putovanje – novo jelo, novu destinaciju i novu priču i inspirirajte se za neku vlastitu gastronomsku potragu!

Novi serijal na HRT-u „Apetitlih“ donosi putovanje kroz okuse i vrijeme


Oznake:

Apetitlih Apetitlih destinacije Apetitlih emisija Apetitlih epizode Apetitlih HRT najava Apetitlih HRT1 Apetitlih putovanje Apetitlih recepti Apetitlih serijal Apetitlih termini Austrija kuhinja Austro-Ugarska kuhinja austrougarski recepti autentična jela baka recepti bečki odrezak doboš torta dokumentarno-putopisna emisija emisija o kulinarstvu emisija o tradiciji emocija u kuhanju europska gastronomija europska kuhinja Filip Trezner gastro inspiracija gastro putovanje gastronomija i kultura gastronomska avantura gastronomska baština gastronomski serijal Goran Ribarić hrana i emocije hrana i kultura hrana i povijest hrana i putovanja hrana i sjećanja hrana kao identitet HRT Apetitlih hrt dokumentarac HRT dokumentarna serija HRT emisija o hrani HRT gastro program hrt jesen 2025 HRT nedjeljom HRT putopisna serija HRT1 nedjeljom hrvatska kuhinja hrvatska televizija hrvatski dokumentarac hrvatski gastro serijal inspiracija za kuhanje inspirativna emisija Izvan fokusa produkcija jela Austro-Ugarske jela s dušom jela s pričom Kaiserschmarrn kako se kuhalo nekad Kim Kukuruzović kuharice naših baka kulinarska emisija kulinarska inspiracija kulinarska kultura kulinarska povijest kulinarska priča kulinarska putovanja kulinarska tradicija kulinarski serijal kulinarsko nasljeđe kulinarsko nasljeđe Austro-Ugarske kulturno nasljeđe Leo Jurešić Mađarska kuhinja mirisi i okusi prošlosti moderna interpretacija tradicije najbolji gastro serijali nova emisija HRT nova HRT emisija novi serijal HRT obiteljski recepti okusi djetinjstva okusi i vrijeme okusi regije okusi tradicije paprikaš povijesna jela povijesne kuharice povijest hrane premijera Apetitliha putopisni serijal putovanja kroz Europu putovanja kroz jelo putovanje kroz okuse putovanje kroz povijest hrane putovanje vlakom recepti iz prošlosti recepti iz regije recepti kroz generacije regionalni recepti serija o gastronomiji serija o hrani spoj prošlosti i sadašnjosti srednjoeuropska gastronomija stari kulinarski zapisi stari recepti stari vlakovi što su jeli naši preci štrudla tradicija i moderna kuhinja tradicionalna jela tradicionalni okusi Vini i Leo Vini Jurčić

druge vijesti