HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Aperitivo@Molino kreće od 15. travnja i u njemu se može uživati od ponedjeljka do petka od 17:00 do 19:00 sati, kako u kreativno uređenom prostranom interijeru restorana smještenog na 2. katu Kaptol centra, tako i na velikoj ozelenjenoj terasi Molina koja mami na opuštanje. I doista, poseban je ugođaj biti u srcu Zagreba, a imati osjećaj intime te se posve isključiti od gužve, prometa i stresa. Ako vam iz bilo kojeg razloga dolazak u centar grada nije opcija, kako doznajemo od vlasnika, uz Aperitivo@Molino moći ćete se opustiti i na njihovoj drugoj lokaciji – u Point centru na Vrbanima. Usto, napominju kako će trajanje ovog divnog rituala tijekom ljetnih mjeseci produljiti do 20:00 h.

Već nam je prvi pogled na Aperitivo@Molino kartu pića izmamio osmijehe na lica – izbor se sastoji od sedam osvježavajućih spritzeva podijeljenih u tri kategorije: klasični (Aperol, Campari i Hugo), moderni & gourmet (Limoncello, Black Hugo i Vermouth) te lokalni twist, odnosno spritzevi Teranino i Antique.

 

Karta sadrži i osam klasičnih hit koktela: Negroni, Mojito, Espresso Martini, tri vrste Gin Tonica, Whiskey Sour i London Mule. Odličan je izbor pjenušavih vina na čaše, štoviše,  zadovoljit će i one najzahtjevnije jer se tu nalazi i šampanjac Allart & Fils Brut Réserve, zatim sjajan prosecco Col de’ Salici, te tri pjenušaca: Puklavec, Kolarić i Šember Rosé. Kod bijelih vina predvode domaće etikete: Štamparov Sauvignon Blanc, Malvazija Coronica, Adžić Graševina i Mega Victa Pošip, dok Italiju izvrsno predstavlja Antinori (Castello della Sala) Bramìto. I ljubitelji crvenih vina imaju lijep izbor. Tu su talijanski Antinori Peppoli Chianti Classico i San Marzano Talò Malvasia Nera, francuski Orimos Grande Reserve Rouge, te Plavac mali bračke Stine. Pohvaljujemo izbor pića jer pokriva različite ukuse i dubine džepa, a nije prevelik ni zbunjujuć, te prati temu.

aperitivo

Zalogaji su pak ono što uživanje u aperitivnim pićima pretvara u hedonistički doživljaj. Kako nam kažu vlasnici Molina, i sami veliki ljubitelji ovog talijanskog rituala, u ponudi će uvijek biti različite vrste zalogaja na njihovoj domaćoj svježe pečenoj focacci – a kreacije će se mijenjati ovisno o sezoni i dostupnosti namirnica. Za početak su tu zaista izvrsno izbalansirane kombinacije koje donose samu srž mediteranskih okusa: vrhunske burrate, stracciatelle i mozzarelle, zatim polumeki taleggio, sočne masline te autentične mesne delicije – od slatkog Prosciutto cotto di Parma, preko slavnih milanskih salama, i Mortadelle di Bologna do beef tagliate. Imaju i pizza ripiena varijante zalogaja gdje dvije polovice pizza tijesta pune kreativnim kombinacijama i dodatno ih zapeku, a za vegetarijance tu su u posebno ukusne Melanzane alla Parmigiana kao i pizza ripiena s tikvicama, patlidžanima, paprikama i mozzarellom. U ponudi su i arancini (pohane kuglice od riže s različitim punjenima), ali i bogati riblji zalogaji s hobotnicom, inćunima, te lososom. Svi sastojci su vrhunske kvalitete i autentični, a većinu je moguće i vidjeti u vitrini u sali restorana, što svakako pridonosi sveukupnom dojmu.

Već nakon prvog posjeta, Aperitivo@Molino svakog je od nas teleportirao u najdraže nam mjesto u Italiji i sigurno ćemo rado i često ponoviti ovaj doživljaj.

*Podsjetimo, koncept aperitiva, koji potiče od latinske riječi “aperire” što znači “otvoriti”, ima korijene u starom Rimu, gdje su imućniji Rimljani uživali u ritualu “gustatio” kao uvodu u večernje gozbe. Moderni ritual aperitiva počinje se oblikovati u 18. stoljeću, nakon što je 1786. godine Antonio Benedetto Carpano u Torinu stvorio vermut, koji će postati sinonim za aperitivno piće. U 19. stoljeću aperitivi su postali popularni i u ostatku Italije: u Rimu, Genovi, Firenci, Veneciji, a posebice u Milanu, gdje se aperitivo razvio kao nezaobilazni društveni ritual koji uključuje uživanje u pićima kao što su Aperol spritz, Campari i Martini, uz sitnu hranu i druženje prije večere. No ova tradicija ne svodi se samo na uživanje u piću i zalogajima, već u svojoj srži ima za cilj ugodno društvo i opuštanje, što ju razlikuje od američkog koncepta “happy houra”. U posljednjih nekoliko desetljeća, popularnost talijanskog aperitiva, posebno Aperol spritza, proširila se diljem svijeta, a sada konačno možemo u Zagrebu uživati u cjelovitom, autentičnom aperitivo ritualu.

druge vijesti