U čast skorašnjem stotom rođendanu hotela Esplanade talentirani koktel-majstor i voditelj Esplanade bara i usluga hrane i pića, Vjenceslav Madić, poznat kao Master Kishoni, osmislio je po jedan prigodan koktel za svako desetljeće i time podigao bar na premium razinu.
Vjenceslav Madić i Esplanade Bar oduševljavaju izborom novih koktela
Od prvih putnika Orient Expressa koji su u njega stupili davne 1925. pa do današnjih gostiju, stranih ili domaćih, hotel Esplanade zadržao je kozmopolitski ugođaj, visoke standarde ugostiteljstva i jedinstvenu ponudu jela i pića. Esplanade je od svojeg početka mjesto ključnih društvenih događanja glavnoga grada, a posebno njegov bar, u kojem se i danas sklapaju poslovi, slave obljetnice ili gosti jednostavno uživaju u vrhunskim koktelima, šampanjcima, kavi i brojnim drugim pićima.
Nakon linije autorskih koktela koji su promijenili Esplanadinu barsku ponudu te nakon uvođenja odlično prihvaćenih bezalkoholnih i LABV koktela, Vjenceslav Madić Master Kishoni osmislio je novu privlačnu ponudu bara.
“Kako hotel Esplanade sljedeće godine slavi stoti rođendan, u čast tradicije i nasljeđa osmislio sam novu liniju koktela, po jedan za svako desetljeće. Ovi kokteli doista se izdvajaju svojim premium sastojcima koje ćete pronaći samo u našim koktelima. Time smo ponudu bara podigli na još višu razinu svrstavajući ga u kategoriju ICONIC. Dostupnost vrhunskih sastojaka u spoju s današnjim tehnikama rada stvara jedinstvene kombinacije okusa, iste kao one prije nekoliko desetljeća, a u njima možete uživati danas”, istaknuo je Madić.
Madić je izdvojio tri koktela pod nazivom Esplanade Highlights. Prvi je Paradise Garden, čiji je temelj Paradise Hennessy Cognac, remek-djelo kuće Hennessy. Kako kaže Madić, koktel je prožet notama tog jedinstvenog pića s voćnim notama sherry vina i blago pržene brazilske kave uz dašak kakaa i meda sa šafranom. Nadalje, profinjenost koktela Esplanade Royal može se iščitati iz njegova imena, baš kao i iz okusa i načina posluživanja.
„Baza mu je rum X0 iz Perua, francuski liker Green Chartreuse, a pjenušavi završetak čini vrhunski francuski šampanjac Dom Perignon iz 2013. godine. Naravno, posebno je važna tehnika da liker ne bi postao dominantan, već prisutan, a koktel se poslužuje u čaši Riedel Veloce Champagne Wine koju krase jestivi zlatni listići”, naveo je Madić.
Treći koktel nosi vrlo zanimljivo ime koje neposredno podsjeća na podneblje iz kojeg dolazi. Pedro je koktel koji se temelji na vrhunskoj tekili odležanoj 18 mjeseci u hrastovim bačvama u kojima se prethodno čuvao bourbon. Tu je i intenzivno aromatičan mezcal te Cordial Palo Santo. On mu daje neodoljivu notu balzama, karakterističnu za doba starih Egipćana i prvih hebrejskih plemena. A zašto naziv Pedro?
„Pedro je najčešće ime u Južnoj Americi, pa njegova jednostavnost i upečatljivost odlično ide uz sastojke iz Meksika i Brazila”, pojasnio je Esplanadin koktel-majstor.
Važan dio spravljanja koktela, ističe Madić, čini dobro poznavanje temelja i srži destilata, procesa proizvodnje, likera, voća, povrća i začina, da bi se svakom modernijom tehnikom mogao postići najbolji rezultat: ukusan koktel. Stoga se Esplanadini barmeni, kaže Master Kishoni, neprestano educiraju i unaprjeđuju svoje znanje. Da bi svakom gostu cjelokupno iskustvo uživanja u vrhunskim koktelima bilo još posebnije, važna je i prezentacija uz dašak teatralnosti. Ona se postiže dimnim i mirisnim efektima te mjehurićima, što atmosferu podiže na novu razinu.
Esplanade bar ima i nevjerojatnu bezalkoholnu ponudu pića
Pri osmišljavanju ponude bara Vjenceslav Madić mislio je i na goste koji ne piju alkohol, a htjeli bi uživati u kreativnim okusima. Uz prošlogodišnje bezalkoholne i LABV koktele kao što su Smoked Margarita ili Green Bloody Mary, u novoj ponudi Esplanade Bara nalaze se bezalkoholni džin- tonik i bezalkoholni pjenušavi čaj ACALA.
„Brick Free Gin i Limestone Organic Tonic u kombinaciji čine odličan aperitiv, kao i piće za osvježenje u vrućim ljetnim danima. Ovo piće ne samo da je bezalkoholno nego ne sadrži ni šećer! ACALA je nešto potpuno novo u našoj ponudi za sve one koji vole vino, ali bez alkoholne komponente. Odlikuje se iznimnim aromama i okusima, a izdvajamo ACALA Red Wine Style Organic od borovnica, crnog ribiza, aronije, hibiskusa i koprive te ACALA Mimosa Style Organic od naranče, dunje, pelina, koprive i drugih sastojaka. Prvi preporučujemo piti uz kozji sir, club sendvič, cheesecake i tart s borovnicama, a drugi uz jela s avokadom, dimljenim lososom ili kompletan doručak”, naveo je Madić.
Esplanadin voditelj bara podigao je ljestvicu kvalitete i u ponudi destilata, koja sada obuhvaća i single malt viskije, starije od 30 godina, kao i ultra-premium tekilu, konjak te dvije vrste apsinta.
Slasni bezvremenski klasici
Uz koktele i destilate, Esplanade Bar u stalnoj ponudi ima vrhunske šampanjce i pjenušava vina na čaše, birana žestoka pića, craft piva, svježe cijeđene i hladno prešane sokove, kao i fine čajeve te premium kavu Illy.
Za kompletan gurmanski doživljaj predlažemo vam da kušate slane i slatke zalogaje iz kuhinje Esplanadine chefice Ane Grgić Tomić. U njima možete uživati kako u jedinstvenom kozmopolitskom interijeru bara, tako i na šarmantnoj terasi Oleander. Slasni juneći burger s cheddar sirom i čili krumpirićima, hrskava pita od vrganja s rikolom i listićima paškog sira, hrskavi kroketi od sušene rajčice i dimljenih kozica s kremom od batata, kroasan s dimljenim lososom, tuna tataki s kremom od avokada ili pak bezvremenski klasici poput Cezar salate, kultnog tatarskog bifteka i sočnog club sendviča, garantiramo najboljeg u gradu, dio su ponude koju ne smijete propustiti. Ako imate društvo, preporučujemo Sharing Menu, koji nudi male zalogaje privlačnih klasika. Dodajte tome Esplanadine zapečene štrukle (dostupne i bez glutena), kao i birane primamljive slastice ili samo rezano voće – bolje ne može.
Otmjena čajanka
Ako poželite doživjeti istinsko iskustvo ispijanja čaja, povedite dragu osobu na koncept koji će vas oduševiti. Polagano uživanje uz mala slatka zadovoljstva predstavlja posebno iskustvo. Odaberite omiljenu vrstu čaja iz selekcije dvadesetak najfinijih biljnih i voćnih čajeva Ronnefeldt te uživajte u ceremoniji ispijanja aromatičnih gutljaja. Čaj se poslužuje u čajniku uz kolekciju zavodljivih mini sendviča te izbor ručno rađenih slastica i najfinijih čokoladnih pralina posluženih na otmjenom etažeru. Povremena limitirana izdanja Popodnevnog čaja, poput onog u ružičastim tonovima povodom mjeseca ružičaste vrpce koji uskoro počinje (1. listopada), prilike su koje se ne propuštaju.
I najbolje od svega…
Esplanade Bar otvoren je svakog dana od 8:30 do čak 2:00 ujutro. Hrana se poslužuje od 12:00 do 0:30, dok je popodnevni čaj Orient Express u ponudi od 12:30 do 18:30. Stol možete rezervirati na tel. (01) 4566 633, a ponudu provjeriti na www.esplanade1925.hr. Navratite u Esplanade 1925 Bar, doživjet ćete pravo osvježenje u srcu Zagreba!
Jedna bočica, jedno ljeto, jedna gesta – i život više nikad nije isti. Tako bi se, ukratko, mogla opisati najljepša ljetna priča s Krka, ona o Josipu i Luki Petru, stricu i nećaku iz Malinske, koji su jednim običnim gutljajem na +30°C osvojili – dva MINI Coopera. Da, dobro ste pročitali. Ne jedan, nego dva.
Idete li uvijek u isto mjesto na ljetovanje ili ste među onima koji lutaju obalom i otocima uz poneki izlet u zaleđe? Oba odabira imaju svoje prednosti. Prvi pristup donosi poznatu lokaciju i društvo, mjesto na plaži i u lokalnom kafiću. Druga ideja otkriva ljepote Hrvatske u kojoj svako malo mjesto, plaža, otok i uvala skrivaju ljepote i priliku za odmor, kupanje i sunčanje.
Ako tražite onu jednu večer ljeta koju ćete pamtiti — ili, još bolje, čitav niz njih — tada ne možete zaobići Ljetnu scenu Amadeo, zagrebačku glazbenu instituciju koja već 26 godina dokazuje da ljeto u gradu može biti itekako magično. Od 17. kolovoza do 12. rujna, u bajkovitom ambijentu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja na Gornjem gradu, Zagreb ponovno postaje pozornica glazbenih emocija, suptilnih nota i snažnih sjećanja.
Nekad se pojavi film koji nas podsjeti zašto volimo ići u kino. Ovog ljeta to je bez sumnje Bumbarovo ljeto, šarmantna, napeta i emocionalno bogata dječja pustolovina koja je već u prvom vikendu privukla više od 7.000 gledatelja i s pravom zaslužila titulu najboljeg otvaranja hrvatskog filma u 2025. godini.
Postoje restorani u koje idete jer ste gladni. A postoje i oni zbog kojih planirate putovanje, odijevate se s više pažnje, dolazite ranije da uhvatite zalazak sunca i ostajete dulje jer ne želite da večer završi. Foša je upravo takvo mjesto.
More, sunce, pjesma i emocije – tako je započela sedma po redu manifestacija „Trag u beskraju“, posvećena neponovljivom Oliveru Dragojeviću. U subotu, 26. srpnja, najemotivnija plovidba Jadrolinije pretvorila je trajekt Korčula u glazbeni spektakl – pravi koncert na valovima, uz zalazak sunca i stihove koji su obilježili živote generacija.
U Zagrebu se ovog rujna ponovno otvara najintimniji dijalog koji suvremena umjetnost može ponuditi — onaj između gledatelja i kazališta koje ne traži odgovore, već nas poziva da ih zajedno potražimo. Festival svjetskog kazališta, već 22. godinu zaredom, pretvara grad u raskrižje velikih svjetskih pozornica, hrabrih autora i nezaboravnih izvedbi. Ove godine, od 13. do 27. rujna, četiri izuzetna naslova pozivaju nas da pogledamo dublje, slušamo tiše i osjećamo snažnije.
Naša poznata operna diva i glumica Sandra Bagarić ponovno je pokazala zašto je toliko voljena – ne samo zbog svog raskošnog glasa, već i zbog besprijekornog smisla za humor i šarma koji zrači gdje god se pojavi. Ovoga ljeta, Sandra uživa na zasluženom odmoru u sunčanoj (ovih dana i pomalo kišnoj) Dalmaciji, a jedan kišni dan iskoristila je za simpatičnu i duhovitu objavu koja je odmah osvojila društvene mreže.
Ulična moda više nikada neće biti ista – Lana Klingor Mihić još jednom je pokazala da zna kako spojiti sportski štih s glam chic estetikom i to tako da svi pogledi spontano skrenu za njom. U najnovijem street style izdanju, Lana izlazi iz zone komfora klasične elegancije i zaranja ravno u smjelo, urbano modno poglavlje.
Kad je riječ o ljetnoj modi s dozom šarma i osobnosti, Maja Šuput jednostavno ne promašuje. U najnovijem ljetnom izdanju uz rub bazena, Maja je ponovno spojila sve ono što je čini modnom ikonom – boje, stav i poruku koja mami osmijeh. I da, još jednom je pokazala da se može biti i seksi i simpatična mama – istovremeno.
U svijetu društvenih mreža gdje se često prikazuje samo ono savršeno, Meri Goldašić ponovno se izdvaja – iskrena, emotivna i duboko povezanu sa stvarnim emocijama svojih pratiteljica. Na svojim Instagram pričama, Meri je ovih dana podijelila nekoliko poruka koje su mnogim ženama bile poput toplog zagrljaja – pogotovo onima koje prolaze kroz razvod.
Tko bi rekao da ćemo “siledžijku”, modni sinonim za bunt, stav i sirovi šarm, vidjeti na glamuroznom eventu pokraj bazena, među bijelim balonima i dizajnerskim jastucima? Luka Nižetić, glazbenik poznat po svom modnom instinktu i drskoj eleganciji, ponovno je dokazao da pravila postoje zato da bi se kršila – i to s puno stila.