U zagrebačkom restoranu RougeMarin dogodila se prava kulinarska božićna čarolija, u kojoj su sudjelovali poznati gastro influenceri koji su pripremili jela od superfood namirnice palente Čakovečkih mlinova.
Uz blagdanske melodije, svjetlucave dekoracije i mirise iz kuhinje koji bude najljepše uspomene, ove smo godine otkrili kako tradicija može zasjati u modernom ruhu. Na ELLE Cook & Mingle Brunchu by Čakovečki mlinovi, održanom u šarmantnom ambijentu RougeMarin bistroa, palenta – često zaboravljena zvijezda naših smočnica – osvojila je glavnu ulogu na blagdanskom stolu.
Ovaj nezaboravni događaj okupio je ljubitelje dobre hrane, influencere i zaljubljenike u kuhanje, donoseći raskošne okuse, blagdansku atmosferu i pregršt inspiracije za sve one koji žele spojiti zdravlje i kreativnost u svojim jelima. Uz stručne savjete nutricionistice Ivane Barišić, saznali smo da je palenta prava superfood namirnica – bogata vlaknima, vitaminima B skupine i mineralima poput magnezija i fosfora. Idealna je za sve uzraste, a posebno za one koji biraju zdrave, brze i bezglutenske obroke.
Zvijezda blagdanskog stola
Palenta je tako dobila u potpunosti novu dimenziju, a opisuje ju se i kao anti-age namirnicu. Naime, promiče zdravlje crijeva i sprečava takozvane “glukozne spikeove” koji se događaju u našem tijelu nakon konzumacije raznih prerađenih namirnica. Palenta u svim svojim oblicima predstavlja pravi adut koji ćemo uvesti u našu prehranu, jer kako kaže Ivana Barišić, kada smo zdravi iznutra, to se onda vidi i izvana.
Zbog toga nam je bilo izrazito zadovoljstvo jutro započeti s mirisima i zvukovima kuhanja, kada su naši poznati influenceri udružili snage s renomiranim chefom Marinom Medakom. Marco Cuccurin, Marija Mazalin, Maja Jalšovec, Ana Zelić i Katarina Đozović, uz našu glavnu urednicu Jelenu Veljaču, okušali su se u pripremi pomno osmišljenih recepata koji su na maštovit način istaknuli kvalitetu proizvoda Čakovečkih mlinova a njihova inovativna i svestrana, prirodna neinstant palenta, koja je spremna za samo 5 minuta, bila je ključna namirnica u cijeloj priči!
U opuštenoj atmosferi, uz smijeh i zvukove kuhanja, chef Marin Medak i poznati influenceri pripremali su jedinstvene recepte s palentom, donoseći dašak tradicije u modernu kuhinju. Na meniju su se našli kukuruzni salenjaci s marmeladom od marelice, kukuruzni kuglof sa sušenim marelicama i glazurom od bijele čokolade, ali i inovativna slana jela poput kukuruznog vafla s pestom od sušenih rajčica i tostiranih žganaca s jogurtom i orašastim plodovima. Svaki zalogaj bio je prava božićna bajka!
Toplina zajedništva i mirisi djetinjstva
Posebnu čar događaju dale su uspomene na recepte iz djetinjstva, koje su naši gosti s veseljem podijelili. “Ovaj brunch me vratio u dane kad su mirisi palente ispunjavali dom. Sada znam koliko je zapravo vrijedna i neizostavna na mom stolu“, izjavila je glumica Barbara Nola, s kojom su se složili Lana Gojak, Tea Dujmić, Igor Jadan, Hungry Mile, Kiti Iveta, Mate Rončević i drugi gosti koji su iz prve ruke, u opuštenoj atmosferi, degustirali jela naših influencera pripremljenih prema receptima chefa Medaka.
Uz personalizirane kartice s duhovitim porukama poput “S tobom dijelim sve… osim salenjaka!”, razgovori o hrani i blagdanskim tradicijama dodatno su ugrijali srca svih prisutnih.
ELLE Cook & Mingle brunch pokazao je kako tradicija i moderni pristup prehrani idu ruku pod ruku. Palenta, kao pravi superheroj zdrave kuhinje, zasluženo je bila u središtu pozornosti, a svi prisutni su otišli puni inspiracije i novih ideja za vlastite kulinarske avanture.