HELLO
Stipe Vukšić

Novi problemi za Elona Muska.

Kontroverzni milijarder i vlasnik X-a (nekad poznatoga kao Twitter) nedavno je podržao antisemitski post na toj platformi, što je rezultiralo odlaskom brojnih oglašivača. Elon, koji je priznao da bi odlazak oglašivača mogao „ubiti“ društvenu mrežu, ima za njih jednostavnu poruku:Go fuck yourself.

Problemi za Elona Muska nastali su zbog tvita koji je podržao

Elon Musk je, govoreći u srijedu navečer na DealBook Summitu New York Timesa, rekao da bi oglašivači koji su zabrinuti zbog njegovog ponašanja trebali prestati trošiti na platformi, koja ovisi o prihodu od oglašivača. “Nemojte se oglašavati“, rekao je Musk odgovarajući na pitanje o nedavnim problemima X-a. “Netko će me pokušati ucijeniti reklamom? Ucjenjivati me novcem? Go fuck yourself. Je li to jasno? Hej Bobe, ako si u publici. Tako se osjećam, nemoj se oglašavati.”

Elon Musk je mislio na Boba Igera, izvršnog direktora Disneya, koji je među brendovima koji su se prestali oglašavati na X-u ovog mjeseca kao odgovor na Muskove nedavne poteze. Iger je govorio na događaju New York Timesa ranije tog dana i odbio je komentirati hoće li njegova tvrtka nastaviti s oglašavanjem na X. “Budući da je zauzeo stav koji je zauzeo, smatrali smo da povezanost s Elonom Muskom i X-om, nije pozitivna za nas,” rekao je Iger.

Musk vjerojatno više treba Disney nego što Disney treba X. Multinacionalni gigant procijenjen je na gotovo 170 milijardi dolara. Kada je Musk preuzeo Twitter 2022., privatizirao je tvrtku, prikrivajući njezine financije, ali u listopadu ove godine zaposlenicima X-a dodijeljene su potpore za dionice u vrijednosti od 45 dolara po dionici, procjenjujući tvrtku na 19 milijardi dolara — manje od polovice koliko je Elon platio prije godinu dana.

X-ova oglašivačka kriza počela je 15. studenoga kada je korisnik @breakingbaht objavio da židovske zajednice “guraju upravo onu vrstu dijalektičke mržnje prema bijelcima za koju tvrde da žele da je ljudi prestanu koristiti protiv njih.” Elon Musk je javno odgovorio: “Rekli ste stvarnu istinu“, odgovor koji se naširoko smatra potporom teoriji zavjere o “velikoj zamjeni” popularnoj među desničarskim ekstremistima.

Problemi za Elona Muska mogli bi dovesti do problema za Twitter

Govoreći u srijedu na događaju New York Timesa, Musk je rekao da je ta objava “jedna od najglupljih, ako ne i najgluplja stvar koju sam ikada učinio na platformi“. Ranije ovog tjedna otputovao je u Izrael i sastao se s predsjednikom Isaacom Herzogom i premijerom Benjaminom Netanyahuom. U razgovoru s Muskom, Herzog je rekao da su društveni mediji, “uključujući i neke koje vodite, zaraženi prastarom bolesti antisemitizma.”

Elon Musk je dao svoje komentare o Disneyjevom izvršnom direktoru i oglašivačima koji bježe od X-a dok je Linda Yaccarino, koju je on imenovao za izvršnu direktoricu platforme, gledala. Njegove izjave otežavaju njezin posao. Kao što je Musk priznao, gubitak prihoda od oglasa mogao bi biti egzistencijalna prijetnja za tvrtku.

druge vijesti