HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Unatoč svom glamuru i šarmu, restoranska industrija vrvi od napetosti.

Nakon pandemije, s visokim troškovima i nedostatkom osoblja, područja trvenja su brojna. Restorani su morali pojednostaviti način na koji rade, preispitati što naplaćuju i koliko fleksibilno opslužuju goste.

Cijenjene britanske novine Guardian organizirale su panel na kojem je sudjelovalo šest food influencera, kuhara i gastroblogera kako bi razgovarali o restoranskom bontonu za 21. stoljeće. Ovo su njihovi savjeti.

Restoranski bonton: Psi u restoranu

Nitko ne želi sjediti pored mokrog, smrdljivog psa koji laje dok jedete. Ovdje postoji konsenzus.

Ipak, stručnjaci se ne mogu dogovoriti oko toga bi li psi trebali biti potpuno zabranjeni u restoranu ili se istrenirani psi mogu tolerirati. Pobornici toga smatraju da dobro odgojeni psi pridonose atmosferi restorana.

S druge strane, svi psi ostavljaju dlake na podu, a vole i šapama doticati prostor za jedenje. Zbog toga je zaključak da je bolje ne voditi životinje u prostor u kojem se jede.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KONG (@kongparis)

Naknade za rezervacije

Većina restorana koji traže rezervacije zahtijevaju da otkažete najkasnije dan ranije.

Ako ne otkažete, morat ćete platiti naknadu. Stručnjaci to smatraju normalnom praksom. Ipak ste restoranu naštetili time što netko drugi nije mogao rezervirati stol zbog vas.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KONG (@kongparis)

Bi li bilo previše da restorani zabrane telefone?

Postoje restorani koji žele zabraniti gostima korištenje mobilnih telefona. Panel stručnjaka slaže se da to nije dobra ideja.

Restoran je tu da olakša, a ne diktira vaše iskustvo. Ako gosti skrolaju, umjesto da se fokusiraju na svoje prijatelje ili hranu, to je njihova stvar.

Zabrane korištenja telefona su neprovedive, koliko god neki od nas možda žudjeli za njima.

Restoranski bonton: Smiju li djeca mlađa od 12 godina u restoran?

Uz toliko restorana koji jure za obiteljskim novcem, mogli biste zamisliti da bi za neke bilo u redu zadržati fokus isključivo na odraslima, hrani i atmosferi.

Ipak, to ne bi bilo bontonski u redu. Tradicionalni europski pristup restoranima uključuje prilagodbu djeci kao gostima. Ipak, imperativ je da roditelji kontroliraju svoju djecu.

Ipak govorimo o restoranu, a ne o vrtiću.

Treba li odraslima dopustiti da jedu obroke s dječjeg jelovnika?

Slab apetit? Štedite novac? Sviđa vam se ponuda? Brojni su razlozi zbog kojih odrasla osoba može odabrati nešto s dječjeg jelovnika.

Važno upozorenje: cijena dječjih jelovnika je subvencionirani poticaj roditeljima i njihovoj kupovnoj moći. Restorani bi propali kad bi veliki broj odraslih jeo s dječjeg menija. Ako želite lagani obrok, postoje druga jela koja možete odabrati, a koja nemaju “popust”.

PROČITAJTE: Nepisana pravila – Što biste sve morali znati prije odlaska u London

Ipak, zaključak je da je dopušteno naručivati s dječjeg menija ako baš morate Samo nemojte dolaziti uplakani mami i tati kad vaš lokalni restoran propadne.

Nije pristojno da restoran nema jelovnik na internetu

U 21. stoljeću stvarno ne postoji razlog da restoran glumi tajnost i da je nemoguće na internetu pronaći što se u njemu uopće nudi.

Takvi restorani djeluju previše pompozno i iritiraju. Ne vodite ilegalni rave party, nego restoran.

Je li u redu zamoliti kuhara da promijeni jelo jer vam se neki sastojak ne sviđa?

Tzv. “laki propusti” se mogu tolerirati – na primjer tražiti nestavljanje gljiva na pizzu je u redu.

Ali sastojci koji se kuhaju u jelima vrlo su različiti. Jela se pripremaju na veliko i, općenito, kuhinja nema vremena usred dana napraviti rižoto bez češnjaka ili luka, samo zato što gost ne želi da mu smrdi iz usta na spoju.

Zatražiti jela po narudžbi izvan jelovnika također nije u redu.


druge vijesti

oscaki

Oscari napuštaju televiziju: Od 2029. ekskluzivno na YouTubeu

U povijesnom preokretu koji mijenja način na koji milijuni gledatelja diljem svijeta prate prestižne filmske nagrade, Oscari će od 2029. godine biti ekskluzivno emitirani na YouTubeu. Ova promjena označava kraj više desetljeća dugog prijenosa ceremonije na televizijskom kanalu ABC i početak nove ere u kojoj digitalne platforme preuzimaju primat u prijenosu velikih kulturnih događaja.

Film/TV

18 prosinca 2025

hippy garden

Četvrt stoljeća Hippy Gardena: Kako je vizija Đurđice Vorkapić postala simbol urbane elegancije

Obilježavanje dvadeset i pete obljetnice modnog brenda Hippy Garden predstavljalo je snažnu i promišljenu sintezu estetske dosljednosti, emocionalne dubine i suvremene urbane profinjenosti, kojom je još jednom potvrđena iznimna kreativna vizija dizajnerice Đurđice Vorkapić, autorice prepoznatljivog modnog rukopisa koji već četvrt stoljeća oblikuje žensku siluetu kroz prizmu snage, elegancije i suptilne mističnosti. Kroz jasno definiran estetski kod, koji ostaje vjeran vlastitim temeljima, a istodobno otvoren suvremenim interpretacijama, Hippy Garden kontinuirano stvara snažne urbane ikone, gradeći brend koji je istovremeno autentičan, prepoznatljiv i nepogrešivo svoj.

Modne vijesti

18 prosinca 2025

prahir

Zašto svi ovog Božića govore o Prahir nakitu i zašto je to najpoželjniji dar koji traje cijeli život?

U blagdanskom razdoblju, kada se svakodnevica usporava, a toplina doma i obiteljske tradicije dolaze u prvi plan, pažnja se sve više usmjerava prema vrijednostima koje nadilaze prolaznost trenutka. Božić je vrijeme u kojem se vraćamo jednostavnim, ali snažnim osjećajima pripadnosti, zahvalnosti i bliskosti, a upravo u tim trenucima mali detalji poprimaju posebno značenje. U tom kontekstu, Prahir nakit već generacijama gradi svoju priču kao simbol trajnosti, emocije i profinjene elegancije.

Modne vijesti

18 prosinca 2025