HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Turiste koji su ovih dana pristigli u Pariz kako bi ostvarili dugogodišnju želju i popeli se na Eiffelov toranj dočekalo je razočaranje kad su nekoliko metara ispred slavne znamenitosti zatekli natpis na kojem piše – ZATVORENO. Ovo je već drugi štrajk Eiffelovog tornja u razdoblju od samo nekoliko mjeseci. Mnoge zanima što ga je uzrokovalo, koliko će potrajati i kako će utjecati na aktivnosti u Parizu ovog proljeća.

Evo što smo sve doznali!

štrajk Eiffelovog tornja

Zašto se dogodio štrajk Eiffelovog tornja?

Štrajk Eiffelovog tornja osoblje je objavilo zbog toga kako se upravlja spomenikom. Sindikati koji predstavljaju radnike tvrde da grad podcjenjuje troškove održavanja i preprodaje ulaznice, što opterećuje osoblje i predstavlja sigurnosne rizike za posjetitelje i zaposlenike.

PROČITAJTE: Notre Dame ponovno otvara vrata – 5 godina nakon požara pariška katedrala napokon obnovljena

Također je objavljeno da osoblje zahtijeva povećanje plaća u skladu s rastućim cijenama ulaznica.

Koliko dugo će Eiffelov toranj biti zatvoren?

Eiffelov toranj zatvoren je 19. veljače, a ostat će zatvoren najkraće do 22. veljače, stoji u obavijesti na službenoj stranici Eiffelovog tornja.

štrajk Eiffelovog tornja

Mogu li turisti i dalje dolaziti?

Nije moguće popeti se na toranj dok je zatvoren zbog štrajka. Onima s e-ulaznicama za toranj savjetuje se da provjere svoj mail gdje ih očekuju upute.

Hoće li štrajkovi utjecati na Olimpijske igre?

Olimpijske igre u Parizu 2024. počinju tek na ljeto, a službena ceremonija otvaranja zakazana je za 26. srpnja. Još nije poznato hoće li osoblje na Eiffelovom tornju štrajkati tijekom Igara, no objavljeno je da je radnicima u javnom sektoru ponuđen bonus za odgađanje svih industrijskih akcija koje bi mogle utjecati na igre.

Što se dosad govorilo o štrajku?

Zajednička izjava sindikata CGT i FO pozvala je grad Pariz ‘da bude razuman sa svojim financijskim zahtjevima kako bi osigurao opstanak spomenika i tvrtke koja njime upravlja’, piše Timeout.

štrajk Eiffelovog tornja

Još se ne zna je li postignut dogovor.

druge vijesti