HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Zanima vas koji su najbolji europski gradovi za 2024., kad je turizam u pitanju? Čini se da se da su želju za egzotikom ponovno zamijenile kozmopolitske destinacije i da putnici više ne traže mir i tišinu na destinacijama na koje su hitali nakon pandemije već da su u modi ponovno užurbani gradovi puni kulturnih sadržaja, slavnih znamenitosti i beskrajnih mogućnosti.

Tvrtka Resonance Consultancy je vrlo dobro istražila pregled najboljih europskih gradova i sastavila listu koja će nekima možda pomoći da odluče kamo otići (ili ne otići, ako ne volite gužve) na putovanje.

Svake godine Resonance Consultancy, tvrtka koja stoji iza WorldsBestCities.com, provodi istraživanje u više od 180 europskih gradova, procjenjujući sve od noćnog života i broja prijava na Facebooku do povezanosti zračne luke i cijena mjesečnog najma.

Na ovom popisu su najbolji europski gradovi u 2024. Koji je najbolji?

Hrvatskih gradova nema na popisu, a drugu godinu zaredom najbolje rangirani grad je … London! Glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva dobio je najbolje ocjene u čak 12 od 27 kategorija. Slično kao i na prošlogodišnjoj ljestvici, grad je dobio pohvale zbog proširenja svoje prometne mreže i velikog popisa novih restorana.

najbolji europski gradovi u 2024

LondonGETTY

PROČITAJTE: Cool način da vidite cijeli grad – Turisti obožavaju dimnjak – vidikovac Lift 109 u Londonu

Broj turista u Londonu vratio se na razine prije 2020., a val glamuroznih otvaranja novih hotela također je pridonio uspjehu grada, piše Timeout.

Tko je drugi, a tko treći kad je riječ o najboljim  europskim gradovima u 2024.?

Opet, kao i 2023., Pariz je osvojio drugo mjesto, što i nije toliko iznenađujuće za grad domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara ovog ljeta. No, kao mjesto za život također dobro kotira. Oko 70 posto Parižana ne posjeduje automobile, a izvješće otkriva da lokalno stanovništvo cijeni kvalitetu zraka u gradu i dobrobiti za zdravlje.

najbolji europski gradovi u 2024

ParizGETTY

Na trećem mjestu je Berlin, koji se impresivno popeo s prošlogodišnjeg sedmog mjesta. Dobro kotira kad je kultura u pitanju (što uključuje festivale i koncerte), kao i kad je riječ o noćnom životu, ali s obzirom na to da grad stalno razmišlja o jedinstvenim mjestima za zabavu, ni to nas ne čudi.

najbolji europski gradovi u 2024

BerlinGETTY

Ovo su najbolji europski gradovi za 2024. prema Resonanceu

  • London, Velika Britanija
  • Pariz, Francuska
  • Berlin, Njemačka
  • Rim, Italija
  • Madrid, Španjolska
  • Prag, Češka Republika
  • Barcelona, ​​Španjolska
  • Amsterdam, Nizozemska
  • Istanbul, Turska
  • Milano, Italija

druge vijesti