HELLO
Dina Plevnik Zamjenica glavnog urednika / Deputy editor

Čak i oni koji imaju priliku uživati u letenju biznis ili prvom klasom u avionima hvaljenih tvrtki znaju se žaliti da je hrana u avionu bila – bljutava i neukusna. Prije no što krenete pisati ljutito pismo zrakoplovnoj kompaniji koja nije ispunila vaša očekivanja, pročitajte što o piću i hrani u avionu misle stručnjaci.

Poslužuju li tvrtke zaista hranu bez ukusa ili je riječ o tome što jedemo u zraku?

hrana u avionu

Hrana u avionu bljutavija je zbog samog leta

Ugledni magazin Conde Nast Traveller popričao je s nekoliko nutricionista i stručnjaka te doznao sve o hrani u avionu.

Utječe li letenje na okus?

“Hrana u avionu zloglasna je po svojoj bljutavosti, i dok neke zrakoplovne kompanije imaju zaista poslužuju hranu koja nije ukusna, okus same hrane može imati veze s onime što se događa u vašem tijelu kad letite. Tlak u kabini i okruženje niske vlažnosti utječu na naše okusne pupoljke, čineći ih manje osjetljivima i kao posljedica toga hrana i piće su manje ukusni”, otkriva dr. Thivi Maruthappu.

PROČITAJTE: Moramo vas razočarati, ali… Ovo je najgora hrana koju možete izabrati za doručak

Nutricionistkinja Joy Skipper se slaže: “Let može imati primjetan učinak na naše okusne pupoljke zbog niske vlažnosti, koja može pasti i za 10 do 20 posto. Ovo suho okruženje može utjecati na sluznicu u ustima i nosu, smanjujući našu sposobnost okusa i mirisa. Niži tlak zraka na velikim nadmorskim visinama također može utjecati na percepciju okusa, slatki i slani okusi su manje izraženi, dok su gorki, kiseli i ljuti okusi nepromijenjeni”.

hrana u avionu

Kako se to događa?

“Promjene visine mogu značajno utjecati na razine kisika u tijelu, što dovodi do smanjenja opskrbe kisikom tijekom letova”, objašnjava i wellness stručnjakinja Marie Reynolds. “Normalno, kada su uzemljena, naša crvena krvna zrnca apsorbiraju otprilike 27 posto kisika iz zraka, koji se zatim distribuira po cijelom tijelu kako bi podržao funkcioniranje naših organa. Posljedično, smanjenje kisika može značajno utjecati na ostatak tijela kada se uzme u obzir kako organi komuniciraju s jezikom i osjetima okusa.”

Hrana u avionu: što je onda najbolje naručiti?

Stručnjakinje se slažu da sve ovisi o ponudi te da je uvijek dobro naručiti zdravije opcije s voćem i povrćem te sve što djeluje kao da je pripremljeno uz najveću moguću razinu higijene. Računajte i na to da je meso pripremljeno prije leta pa su vegetarijanske opcije možda bolje kad su dugi letovi u pitanju.

Ipak, imaju mišljenje o tome koja su alkoholna pića najbolja za vrijeme putovanja avionom, a jednoglasno se slažu da je na prvom mjestu Bloody Mary.

hrana u avionu

Nakon slavnog pića sa sokom rajčice su gin i tonic, Moscow Mule, Mimosa i Margarita.

Savjet plus:

Ak želite osjetiti više, svoje piće naručite ranije, govore spomenute stručnjakinje.

hrana u avionu

druge vijesti