
Split kao s Instagrama: 10 atrakcija koje svatko mora doživjeti barem jednom u životu
Zamislite grad u kojem se antička prošlost i mediteranski šarm stapaju s modernim hedonizmom. Split nije samo destinacija – on je osjećaj.
18 lipnja 2025
Hrana u avionu zloglasna je po svojoj bljutavosti no prije nego krenete pisati bijesno pismo zrakoplovnoj kompaniji, pročitajte ovo...
Čak i oni koji imaju priliku uživati u letenju biznis ili prvom klasom u avionima hvaljenih tvrtki znaju se žaliti da je hrana u avionu bila – bljutava i neukusna. Prije no što krenete pisati ljutito pismo zrakoplovnoj kompaniji koja nije ispunila vaša očekivanja, pročitajte što o piću i hrani u avionu misle stručnjaci.
Poslužuju li tvrtke zaista hranu bez ukusa ili je riječ o tome što jedemo u zraku?
Ugledni magazin Conde Nast Traveller popričao je s nekoliko nutricionista i stručnjaka te doznao sve o hrani u avionu.
“Hrana u avionu zloglasna je po svojoj bljutavosti, i dok neke zrakoplovne kompanije imaju zaista poslužuju hranu koja nije ukusna, okus same hrane može imati veze s onime što se događa u vašem tijelu kad letite. Tlak u kabini i okruženje niske vlažnosti utječu na naše okusne pupoljke, čineći ih manje osjetljivima i kao posljedica toga hrana i piće su manje ukusni”, otkriva dr. Thivi Maruthappu.
Nutricionistkinja Joy Skipper se slaže: “Let može imati primjetan učinak na naše okusne pupoljke zbog niske vlažnosti, koja može pasti i za 10 do 20 posto. Ovo suho okruženje može utjecati na sluznicu u ustima i nosu, smanjujući našu sposobnost okusa i mirisa. Niži tlak zraka na velikim nadmorskim visinama također može utjecati na percepciju okusa, slatki i slani okusi su manje izraženi, dok su gorki, kiseli i ljuti okusi nepromijenjeni”.
“Promjene visine mogu značajno utjecati na razine kisika u tijelu, što dovodi do smanjenja opskrbe kisikom tijekom letova”, objašnjava i wellness stručnjakinja Marie Reynolds. “Normalno, kada su uzemljena, naša crvena krvna zrnca apsorbiraju otprilike 27 posto kisika iz zraka, koji se zatim distribuira po cijelom tijelu kako bi podržao funkcioniranje naših organa. Posljedično, smanjenje kisika može značajno utjecati na ostatak tijela kada se uzme u obzir kako organi komuniciraju s jezikom i osjetima okusa.”
Stručnjakinje se slažu da sve ovisi o ponudi te da je uvijek dobro naručiti zdravije opcije s voćem i povrćem te sve što djeluje kao da je pripremljeno uz najveću moguću razinu higijene. Računajte i na to da je meso pripremljeno prije leta pa su vegetarijanske opcije možda bolje kad su dugi letovi u pitanju.
Ipak, imaju mišljenje o tome koja su alkoholna pića najbolja za vrijeme putovanja avionom, a jednoglasno se slažu da je na prvom mjestu Bloody Mary.
Nakon slavnog pića sa sokom rajčice su gin i tonic, Moscow Mule, Mimosa i Margarita.
Ak želite osjetiti više, svoje piće naručite ranije, govore spomenute stručnjakinje.
Znaš nekoga tko ne može izdržati ni pet minuta bez komentara? Možda je jedan od ovih horoskopskih znakova...
18 lipnja 2025
Postoje pjesme koje vas ulove na prvu notu, kao jutarnje sunce koje nenadano probije kroz oblake. Dobar dan, novi singl Sandija Cenova, upravo je takav – nježna oda svakodnevnim trenucima sreće, koja ne pokušava biti ništa više od onoga što već jest: iskrena, vesela i topla.
18 lipnja 2025
Unatoč najavi, princeza od Walesa se povukla s popisa gostiju Royal Ascota kako bi se fokusirala na zdravlje i oporavak nakon borbe s rakom.
18 lipnja 2025
Vojvotkinja otkriva kako svoju djecu uči zahvalnosti i vrijednosti novca kroz vrtlarenje i prodaju povrća na tržnici.
18 lipnja 2025
Pamela Anderson otvoreno o filterima, umjetnoj inteligenciji i odbacivanju šminke: 'Želim srušiti norme ljepote i biti autentična.'
18 lipnja 2025