Spremate se na skijanje? Ovaj talijanski hotel u Alpama ima najluđi doručak u krevetu – na snijegu
Talijanski resort smislio je nestvarnu ponudu za svoje glamurozne goste koji jedva čekaju da se zavuku u veliki krevet na snijegu.
19 studenoga 2024
Hrana u avionu zloglasna je po svojoj bljutavosti no prije nego krenete pisati bijesno pismo zrakoplovnoj kompaniji, pročitajte ovo...
Čak i oni koji imaju priliku uživati u letenju biznis ili prvom klasom u avionima hvaljenih tvrtki znaju se žaliti da je hrana u avionu bila – bljutava i neukusna. Prije no što krenete pisati ljutito pismo zrakoplovnoj kompaniji koja nije ispunila vaša očekivanja, pročitajte što o piću i hrani u avionu misle stručnjaci.
Poslužuju li tvrtke zaista hranu bez ukusa ili je riječ o tome što jedemo u zraku?
Ugledni magazin Conde Nast Traveller popričao je s nekoliko nutricionista i stručnjaka te doznao sve o hrani u avionu.
“Hrana u avionu zloglasna je po svojoj bljutavosti, i dok neke zrakoplovne kompanije imaju zaista poslužuju hranu koja nije ukusna, okus same hrane može imati veze s onime što se događa u vašem tijelu kad letite. Tlak u kabini i okruženje niske vlažnosti utječu na naše okusne pupoljke, čineći ih manje osjetljivima i kao posljedica toga hrana i piće su manje ukusni”, otkriva dr. Thivi Maruthappu.
Nutricionistkinja Joy Skipper se slaže: “Let može imati primjetan učinak na naše okusne pupoljke zbog niske vlažnosti, koja može pasti i za 10 do 20 posto. Ovo suho okruženje može utjecati na sluznicu u ustima i nosu, smanjujući našu sposobnost okusa i mirisa. Niži tlak zraka na velikim nadmorskim visinama također može utjecati na percepciju okusa, slatki i slani okusi su manje izraženi, dok su gorki, kiseli i ljuti okusi nepromijenjeni”.
“Promjene visine mogu značajno utjecati na razine kisika u tijelu, što dovodi do smanjenja opskrbe kisikom tijekom letova”, objašnjava i wellness stručnjakinja Marie Reynolds. “Normalno, kada su uzemljena, naša crvena krvna zrnca apsorbiraju otprilike 27 posto kisika iz zraka, koji se zatim distribuira po cijelom tijelu kako bi podržao funkcioniranje naših organa. Posljedično, smanjenje kisika može značajno utjecati na ostatak tijela kada se uzme u obzir kako organi komuniciraju s jezikom i osjetima okusa.”
Stručnjakinje se slažu da sve ovisi o ponudi te da je uvijek dobro naručiti zdravije opcije s voćem i povrćem te sve što djeluje kao da je pripremljeno uz najveću moguću razinu higijene. Računajte i na to da je meso pripremljeno prije leta pa su vegetarijanske opcije možda bolje kad su dugi letovi u pitanju.
Ipak, imaju mišljenje o tome koja su alkoholna pića najbolja za vrijeme putovanja avionom, a jednoglasno se slažu da je na prvom mjestu Bloody Mary.
Nakon slavnog pića sa sokom rajčice su gin i tonic, Moscow Mule, Mimosa i Margarita.
Ak želite osjetiti više, svoje piće naručite ranije, govore spomenute stručnjakinje.
Kad razmišljate o poslovanju, možda vas prvo ne asocira riječ "knjigovođa". Možda vam na pamet padnu inovacije, marketing, prodaja ili velike ideje. Ali iza svakog uspješnog projekta stoji jedna tiha, marljiva figura koja sve to drži pod kontrolom – knjigovođa. On je poput kućnog temelja – nevidljiv, ali neophodan. Jer, ruku na srce, bez dobrog knjigovođe, poslovni temelji bi se vrlo brzo uzdrmali.
23 studenoga 2024
Stižu vam gosti koji ne smiju jesti gluten? Ovi božićni keksi bez glutena u obliku slavnog čovječuljka od đumbira će ih oduševiti.
22 studenoga 2024
Damir Kedžo, istaknuti hrvatski glazbenik prepoznatljiv po svom snažnom vokalu i emotivnim interpretacijama, ove će godine po peti put zaredom obogatiti blagdansku atmosferu svojim tradicionalnim božićnim koncertom pod nazivom "Moj Božić, vol. 5".
22 studenoga 2024
Miran Kurspahić pokazuje kako uz fitness i pravu prehranu, u četrdesetima možete zadržati fantastičnu formu i energiju.
22 studenoga 2024
Rezervirajte ONI 2025 kalendar s 13 umjetničkih ilustracija i pomozite djeci u liječenju. Uključite se u akciju i obogatite 2025. s plemenitim darom!
22 studenoga 2024