HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Na raskrižju putova ilirskih plemena u antičkoj Promoni, na tajanstvenom gornjem toku rijeke Krke otvoren je Eko kampus „Krka“ u Puljanima, posjetiteljski centar edukativnog karaktera s prihvatnim kapacitetima. Kampus je namijenjen djeci, studentima, istraživačima i volonterima, odnosno svima onima koji žele detaljnije upoznati bogatu prirodnu i kulturnopovijesnu baštinu Nacionalnog parka „Krka“.

Eko kampus „Krka“ primjer je usklađenosti prirode s tehnološkim dostignućima 21. stoljeća. Njegovo uređenje i opremanje počelo je 2005. da bi s vremenom postalo dio šireg projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke, usmjerenog na održivi razvoj i očuvanje ekosustava rijeke Krke.

nacionalni park krka

Kompleks se sastoji od Arheološke zbirke, u kojoj su izloženi predmeti pronađeni u iskopavanjima na području rimskog vojnog logora Burnuma, Prirodoslovne zbirke, u kojoj je prezentirana bogata prirodna baština zaštićenog područja, Laboratorija prirode, edukacijskog centra za djecu osnovnoškolskog uzrasta, Škole u prirodi (amfiteatra), edukacijskog prostora na otvorenom, Volonterskog centra, istraživačkog centra sa smještajnim kapacitetima hostelskog tipa i laboratorijima za istraživače, i Konferencijske dvorane, kapaciteta sto dvadeset sjedećih mjesta, opremljene audiovizualnom opremom.

Eko kampus „Krka“ može se obilaziti uz pratnju zaposlenika tijekom cijele godine ili samostalno uz pomoć karte lokaliteta. U Puljanima se mogu kupiti, prema važećem cjeniku, ulaznice za Roški Slap/Kistanje/Burnum/Puljane ili za sve kopnene lokalitete u Parku. Glavni prezentacijski i informativni elementi u prostoru kampusa povezani su kružnim pješačkim stazama na kojima se nalaze informativne table o biljnim i životinjskim vrstama u Parku. Projektom je formiran multifunkcionalni „Plato dobrodošlice“ s paviljonom, stazama povezan s dječjim igralištem i Laboratorijem prirode. Tema igrališta jesu značajne životinje koje se mogu naći u Parku, koje su poslužile kao motivi prema kojima su osmišljeni elementi za igru: vidra, kornjača, čovječja ribica i leptir. Duž staza izgrađeni su novi suhozidi, simboli tradicionalne gradnje na ovim prostorima, koji su 2018. upisani na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

nacionalni park krka

Ispred Laboratorija prirode nalaze se i sprave za interaktivnu igru koje predstavljuju zanimljivosti iz područja fizike, poput vrtložnog stupa, stvaranja valova, moare diska ili trakastog ogledala. Svakoj je pridružena i edukativna tabla, a posebno zanimanje izaziva šumska fontana, modularni sustav koji se sastoji od visokih jarbola s različitim mlaznicama za prskanje, klackalice i pumpe. Da bi se voda prenijela do mlaznica treba upotrijebiti snagu vlastita tijela i pomaknuti dugačku ručku pumpe ili zaljuljati klackalicu.

Posjet Eko kampusu ima dodatnu prednost zbog blizine spektakularnih slapova gornjeg toka rijeke Krke, poput najvišeg Krkinog slapa, Manojlovca. Posjetitelji mogu istraživati predivne vidikovce, šetati poučno-pješačkim stazama i doživjeti jedinstven osjećaj boravka u zaštićenoj prirodi. U neposrednoj blizini nalaze se i ostaci rimskog vojnog logora Burnuma, pružajući priliku za istraživanje bogate povijesti područja. Arheološki nalazi s tog područja izloženi su u Arheološkoj zbirci u samom kampusu.

nacionalni park krka

Ako ste ljubitelj rekreacije na dvama kotačima, Nacionalni park „Krka“ nudi dvanaest biciklističkih ruta koje prolaze kroz ovo predivno područje. Rute su raznolike i prilagođene različitim razinama tjelesne spreme. Možete voziti po cestama ili istraživati po šumskim stazama. Biciklizam je odličan način da istražite dublje dijelove Parka i doživite ga na poseban način, a upravo je gornji tok rijeke Krke, zbog konfiguracije terena, idealan za ovu vrstu aktivnosti. U Eko kampusu „Krka“ u Puljanima možete, uz prethodnu najavu, iznajmiti i električne bicikle, tzv. Pedalec.

Nakon što je otvoren, Eko kampus „Krka“ djeluje u skladu sa svojom primarnom svrhom – edukacijom i prihvatom pojedinaca i grupa, djece, istraživača i volontera. Djeca su s razlogom na prvom mjestu: najveći dio sadržaja prilagođen je upravo njima i nastavi u prirodi. Tu su i volonteri: dugogodišnji interes za takvu vrstu aktivnosti rezultirao je potrebnim smještajnim kapacitetima. Eko kampus „Krka“ sada postaje središnje mjesto Nacionalnog parka „Krka“, ali i cijele Šibensko-kninske županije, kad je riječ o edukaciji, volontiranju i istraživačkim projektima u prirodi.

nacionalni park krka

Detaljne informacije o Parku, radnom vremenu, cijenama, ali i brojnim događanjima i pogodnostima možete pronaći na službenim mrežnim stranicama Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i na društvenim mrežama.

nacionalni park krka

druge vijesti