HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Francuska salata, poznata i kao Olivier salata, ima zanimljivo podrijetlo. Ime je dobila prema belgijskom kuharu Lucienu Olivieru, koji ju je prvi put pripremio u svojem restoranu u Moskvi u drugoj polovici 19. stoljeća. Salatu je nazvao “salata Olivier” ili “Olivierova salata”. Recept za originalnu Olivier salatu sadržavao je sastojke poput kuhanog krumpira, kuhane govedine, kuhane piletine, kiselih krastavaca, jaja i majoneze.

veganska francuska salata

Tijekom vremena, recept za Olivier salatu proširio se i mijenjao, a različite verzije salate postale su popularne u raznim zemljama. U Francuskoj, salata je postala poznata pod nazivom “salade russe” ili “ruska salata”. Francuska verzija često uključuje slične sastojke kao i originalna Olivier salata, ali su se recepti prilagodili lokalnom ukusu.

PROČITAJTE: Ovaj recept za najmekše buhtle s pekmezom Sanje Mijac nikog neće ostaviti ravnodušnim

Danas su različite varijacije francuske salate popularne diljem svijeta, a mnogi ljudi prilagođavaju recepte vlastitim preferencijama.

Veganska francuska salata laka je za pripremu

Osnovnu francusku salatu čine kuhani grašak, krumpir i mrkva te kiseli krastavci. Ono što je nije vegansko u francuskoj salati je majoneza. Malim izmjenama može se napraviti prava veganska francuska salata.

Kao neizbježan dio blagdanskog stola, ova salata ima mnogo vrsta i podvrsta no ova veganska mogla bi se svidjeti i najvećim ljubiteljima tradicije. Ključ je u majonezi od tofua.

Veganska francuska salata – recept:

Za majonezu:

  • 200 g svježeg tofua
  • 1 žličica senfa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 1 žličica prehrambenog kvasca
  • Prstohvat soli
  • Voda
  • povrće za francusku salatu

Priprema:

  1. Skuhajte povrće za salatu (mrkva, grašak, krumpir),
  2. Sve sastojke za majonezu izradite u blenderu ili štapnim mikserom u glatku kremu,
  3. Povrće povežite s majonezom i poslužite.

Imamo još jedan prefini recept za vegansku francusku salatu:

Sastojci:

  • 4 velika krumpira, kuhana i nasjeckana na kockice,
  • 2 šalice kuhane leće (možete koristiti leću iz konzerve),
  • 1 šalica kiselih krastavaca, nasjeckanih na kolutiće,
  • 1 šalica mrkve, naribane,
  • 1 šalica graška (svježeg ili smrznutog),
  • 4 zelene lukovice, sitno nasjeckane,
  • 1 šalica veganske majoneze,
  • 2 žlice senfa,
  • Sol i papar po ukusu,
  • Svježi peršin za posipanje (po želji).

Uputa:

  1. Kuhajte krumpire i leću prema uputama na pakiranju. Pustite ih da se ohlade,
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte kuhane krumpire, leću, kisele krastavce, naribanu mrkvu, grašak i sitno nasjeckani zeleni luk,
  3. U posebnoj zdjeli pripremite umak tako da pomiješate vegansku majonezu, senf, sol i papar. Dobro promiješajte,
  4. Dodajte pripremljeni umak u veliku zdjelu sa sastojcima i pažljivo promiješajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine,
  5. Stavite salatu u hladnjak barem sat vremena prije posluživanja kako bi se okusi proželi,
  6. Prije posluživanja, posipajte svježim peršinom (ako koristite) i poslužite.

Zašto biste trebali probati vegansku francusku salatu:

1. Zdravi sastojci: Veganska francuska salata obiluje povrćem, lećom i drugim zdravim sastojcima, pružajući vam važne hranjive tvari.

2. Bez životinjskih proizvoda: Veganski recepti pridonose očuvanju okoliša i smanjenju potrebe za životinjskim proizvodima.

3. Prilagodljivost: Recept se lako prilagođava osobnim preferencijama. Možete eksperimentirati s raznim povrćem i začinima kako biste stvorili okus koji vam najviše odgovara.

4. Svestranost: Veganska francuska salata može se poslužiti kao samostalno jelo, kao prilog ili kao punjenje za sendviče ili tortilje.

5. Ekonomičnost: Sastojci su često pristupačni i lako dostupni, čineći ovu salatu ekonomičnim i praktičnim izborom za obrok.


druge vijesti

biljke za božić

Genijalni blagdanski pokloni koji rastu, traju i pričaju priču: Upoznajte čarobne kokedame brenda Hangin’ garden

Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.

Design

05 prosinca 2025