
Bonton u restoranu: 10 pravila koja bi svi trebali slijediti
Donosimo vam deset pravila za bonton u restoranu, kako biste sljedeći put kada vas netko pozove znali kako se ponašati na večeri.
21 ožujka 2025
Autorica najprodavanije kuharice obradovala je fanove receptom.
Suzy Josipović, poznata kuharica i autorica najprodavanije domaće kuharice u posljednjim godinama, “Mama zna“ u kojoj je čak 500 slanih recepata, osvojila je srca gurmana diljem Hrvatske.
Njezina strast prema kuhanju nije samo vještina, već i nasljedstvo koje vuče od obitelji, točnije od svoje majke, od koje i potječe većina njezinih ukusnih kreacija.
“Mama zna” postala je pravi kulinarski fenomen, pružajući čitateljima raznolike i ukusne recepte, te pomažući obogatiti obiteljske jelovnike. Suzy je postala nezaobilazno ime u svijetu kulinarstva, a njezina kreativnost i ljubav prema tradicionalnim receptima donose svježu perspektivu u svijetu kuhinje.
Nedavno je Suzy odlučila podijeliti s obožavateljima recept za Tortu Reforma. Ova torta čija je priprema prepuna magičnih, ali i jednostavnih sastojaka, obećava pravi kulinarski doživljaj.
View this post on Instagram
Suzy je objasnila kako se pravi Torta Reforma, a evo recepta:
“Torta Reforma (Reform) je meni, a i svim mojim ukućanima, najdraža slastica. Prva u top 10. Tko god proba, bez iznimaka, oduševi se! To je klasik, prava čvrsta postojana torta, a topi se u ustima… Jakog i intenzivnog punog okusa čokolade – prava kalorijska bomba! Kad sam je prvi put probala, ali ne u Bosni, nego u Pragu, rekla sam Sarajlijama Jovi i Goranu, vlasnicima najboljeg praškog restorana “Kogo” – moram dobit taj recept! Otišla sam u kuhinju i šarmirala kuharicu – Bosanku, naravno i evo receptić!
Recept: Torta Reforma
Krema:
Biskvit:
Krema: Pjenasto izmiksajte 15 žumanjka sa štaub šećerom. Zajedno s čokoladom stavite ih na paru i miješajte dok krema ne provrije, oko 10 minuta. Ohladite je u hladnjaku. Posebno izmiksajte putar pa ga dodajte ohlađenoj kremi iz hladnjaka i sve izmiksajte u glatku kremu.
Zagrijte pećnicu na 200C.
Biskvit: bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. Na kraju dodajte šećer i još miksajte. Zatim dodajte orahe, prstohvat cimeta i brašno. Stavite na masni papir u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta. Probodite biskvit vilicom da provjerite je li pečen – lijepi li se tijesto za vilicu. Ohlađeni biskvit okrenite, odvojite od masnog papira i prerežite na tri jednaka djela. Slažite biskvit pa ohlađenu kremu pa biskvit pa kremu. Tortu posipajte s orasima, bademima ili prelijte čokoladnom glazurom. Ohladite u hladnjaku nekoliko sati.
Također možete napraviti i okruglu tortu – smjesu za biskvit razdvojite na jedan manji (1/3) i jedan veći dio (2/3). Sipajte manju smjesu u jedan namašćen okrugli kalup ili na masni papir u kalup i ispecite jednu biskvitnu koru. Nakon toga, drugi, veći dio smjese za biskvit sipajte u drugi namašćeni kalup ili na masni papir u kalup i ispecite. Kad se biskvit malo ohladi, vodoravno ga prerežite tako da dobijete dvije kore. Slažite biskvit, filu, biskvit, filu i biskvit.”
Ova kulinarska umjetnica ne prestaje iznenađivati i inspirirati svoju publiku, a recept za Tortu Reforma samo je još jedan od razloga da fanovi budu uzbuđeni i zarone u čaroliju Suzy Josipović.
View this post on Instagram
Sydney Sweeney i producent Jonathan Davino započeli su vezu 2018. godine, a planirali su svadbu u proljeće 2025.
27 ožujka 2025
Raiven, predstavnica Slovenije na Eurosongu 2024., zbog bolesti otkazala je svoj prvi koncert u Hrvatskoj, planiran za 28. ožujka.
27 ožujka 2025
Maja Šuput s obitelji tradicionalno putuje na obiteljski odmor, a ovog proljeća odabrali su luksuzni Dubai kao savršenu destinaciju za opuštanje i uživanje.
27 ožujka 2025
Voditeljica Gianna Apostolski iznenadila je pratitelje, otkrivši da joj pravo ime nije Gianna, već Danica. Promijenila ga je iz osobnih razloga.
27 ožujka 2025
Novi hit Nives Celzijus "Je, bo'me, je" brzo je osvojio prvo mjesto YouTube trendinga, skinuvši Thompsona s trona u samo 48 sati.
27 ožujka 2025