HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Večeras, odnosno noćas po našem vremenu, održava se 97. dodjela nagrada Oscar, najprestižnije svjetske filmske nagrade. Tko god osvoji prestižni kipić, svi gosti će se nakon ceremonije uputiti na Governors Ball – službenu proslavu koju organizira Akademija.

Po 31. put zaredom domaćin će biti chef Wolfgang Puck. Ove godine on i njegov tim razvili su ogroman meni od 70 jela, uključujući njegov najveći specijalitet – pileću pitu u loncu.

Pročitajte: Predviđanje za Oscare – Tko će briljirati, a tko doživjeti fijasko?

Slavni chef Puck još je 2004. svoj omiljeni recept donio u knjizi Wolfgang Puck Makes It Easy.

Donosimo vam recept – zašto i vi ne biste jeli kao svjetske zvijezde?

Kuhar dodjele Oscara svake godine pripremi svoj omiljeni recept

Potrebni sastojci

• 900 g pilećih prsa, bez kostiju i kože, narezana na komade od 2,5 cm
• Sol i svježe mljeveni crni papar (količina po izboru)
• 3 žlice brašna
• 4 žlice biljnog ulja
• 4 žlice neslanog maslaca
• 225 g organskih crvenih krumpira, narezano na komade od 1 cm
• 225 g organskih mrkvi, oguljenih i narezanih na komade od 1 cm
• 1 srednje žuta glavica luka, oguljena i narezana
• 2 nasjeckana češnja češnjaka,
• Prstohvat mljevene crvene paprike
• 1 grančica majčine dušice
• 1 lovorov list
• 2,5 decilitra bijelog vina
• pola litre organskog pilećeg temeljca
• 250 mililitara kiselog vrhnja
• 60 ml suhog šerija
• 120 g graška (oljuštenog ili smrznutog)
• Otprilike 225 g smrznutog lisnatog tijesta, odmrznutog prema uputama na pakiranju
• 1 jaje iz slobodnog uzgoja

wolfgang puck

Puckova pileća pita na jednoj od ranijih dodjela Oscara.

Upute

Začinite komade piletine solju i paprom, te ih pomiješajte u zdjeli s 2 žlice brašna dok se ravnomjerno ne oblože.

U velikoj tavi na jakoj vatri zagrijte 2 žlice ulja. Dodajte komade piletine, smanjite vatru i pržite ih, povremeno okrećući, dok ne postanu svijetlo zlatni i potpuno kuhani (5 do 10 minuta). S pomoću cjedila prebacite piletinu na tanjur i ostavite sa strane.

U tavu dodajte preostalo ulje i 2 žlice maslaca, pa stavite krumpire, mrkve i luk i pržite ih 2 do 3 minute, dok ne postanu sjajni i svijetli.

Smanjite vatru na srednju, dodajte češnjak, mljevenu crvenu papriku, majčinu dušicu i lovorov list te pržite još 2 do 3 minute, dok povrće ne počne lagano poprimati boju.

Dodajte vino, pojačajte vatru, promiješajte i drvenom žlicom pogrebite dno tave kako biste skinuli naslage, te kuhajte oko 3 do 5 minuta, dok ne ispari pola tekućine.

Dodajte pileći temeljac i vrhnje. Zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta, dok ne ispari pola tekućine i smjesa postane gusta i kremasta.

Uklonite grančicu majčine dušice i lovorov list.

druge vijesti

poslovni look

Poslovna elegancija na +30°C: kako postići idealan balans?

Kad se termometar popne iznad trideset stupnjeva, svaka klasična poslovna kombinacija odjednom postane pravi izazov. Sako koji je nekada bio sinonim za profesionalnost i moć sada može djelovati kao nepremostiva prepreka u borbi protiv vrućine. No, to ne znači da se morate odreći stila, profinjenosti ili autoriteta koji poslovni look donosi. Naprotiv, ljetna poslovna garderoba može biti savršeno skladna, udobna i izrazito chic – ako znate kako birati i kombinirati ključne komade. Inspirirajmo se Marijaninim outfito koji je pravi primjer savršene ravnoteže između poslovne elegancije i ljetne lakoće.

Modne vijesti

10 lipnja 2025

marijana batinić

Marijana Batinić uči nas kako izgledati moćno i elegantno na +30°C

Marijana Batinić ponovno briljira u modnom izričaju, ovoga puta utjelovljujući savršeni balans između poslovne elegancije i ljetne ležernosti. Na događanju održanom u poliklinici SIAI, voditeljica i poduzetnica pokazala je kako se i na visokim temperaturama može izgledati sofisticirano i profesionalno — bez kompromisa na udobnosti.

Celebrity Inspo

10 lipnja 2025