Večeras, odnosno noćas po našem vremenu, održava se 97. dodjela nagrada Oscar, najprestižnije svjetske filmske nagrade. Tko god osvoji prestižni kipić, svi gosti će se nakon ceremonije uputiti na Governors Ball – službenu proslavu koju organizira Akademija.
Po 31. put zaredom domaćin će biti chef Wolfgang Puck. Ove godine on i njegov tim razvili su ogroman meni od 70 jela, uključujući njegov najveći specijalitet – pileću pitu u loncu.
Slavni chef Puck još je 2004. svoj omiljeni recept donio u knjizi Wolfgang Puck Makes It Easy.
Donosimo vam recept – zašto i vi ne biste jeli kao svjetske zvijezde?
Kuhar dodjele Oscara svake godine pripremi svoj omiljeni recept
Potrebni sastojci
• 900 g pilećih prsa, bez kostiju i kože, narezana na komade od 2,5 cm
• Sol i svježe mljeveni crni papar (količina po izboru)
• 3 žlice brašna
• 4 žlice biljnog ulja
• 4 žlice neslanog maslaca
• 225 g organskih crvenih krumpira, narezano na komade od 1 cm
• 225 g organskih mrkvi, oguljenih i narezanih na komade od 1 cm
• 1 srednje žuta glavica luka, oguljena i narezana
• 2 nasjeckana češnja češnjaka,
• Prstohvat mljevene crvene paprike
• 1 grančica majčine dušice
• 1 lovorov list
• 2,5 decilitra bijelog vina
• pola litre organskog pilećeg temeljca
• 250 mililitara kiselog vrhnja
• 60 ml suhog šerija
• 120 g graška (oljuštenog ili smrznutog)
• Otprilike 225 g smrznutog lisnatog tijesta, odmrznutog prema uputama na pakiranju
• 1 jaje iz slobodnog uzgoja
Puckova pileća pita na jednoj od ranijih dodjela Oscara.
Upute
Začinite komade piletine solju i paprom, te ih pomiješajte u zdjeli s 2 žlice brašna dok se ravnomjerno ne oblože.
U velikoj tavi na jakoj vatri zagrijte 2 žlice ulja. Dodajte komade piletine, smanjite vatru i pržite ih, povremeno okrećući, dok ne postanu svijetlo zlatni i potpuno kuhani (5 do 10 minuta). S pomoću cjedila prebacite piletinu na tanjur i ostavite sa strane.
U tavu dodajte preostalo ulje i 2 žlice maslaca, pa stavite krumpire, mrkve i luk i pržite ih 2 do 3 minute, dok ne postanu sjajni i svijetli.
Smanjite vatru na srednju, dodajte češnjak, mljevenu crvenu papriku, majčinu dušicu i lovorov list te pržite još 2 do 3 minute, dok povrće ne počne lagano poprimati boju.
Dodajte vino, pojačajte vatru, promiješajte i drvenom žlicom pogrebite dno tave kako biste skinuli naslage, te kuhajte oko 3 do 5 minuta, dok ne ispari pola tekućine.
Dodajte pileći temeljac i vrhnje. Zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta, dok ne ispari pola tekućine i smjesa postane gusta i kremasta.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Otkako je početkom listopada otvorila svoja vrata, Allora se nametnula kao jedno od najposjećenijih mjesta u Splitu – onih u koja se gotovo uvijek preporučuje doći s rezervacijom. Iz opuštene moderne brasserie vrlo je brzo prerasla u restoran s ozbiljnom dnevnom i večernjom ponudom, potvrđujući se kao nova adresa za sve koji vole suvremenu mediteransku kuhinju, dinamičnu atmosferu i promišljeno oblikovan gastronomski doživljaj. A ovih dana, Allora je predstavila i svoj novi večernji meni, kulinarski koncept koji dodatno učvršćuje njezinu ambiciju da spaja vrhunsku namirnicu, suvremene tehnike i jela koja ostavljaju dojam.
Advent se vratio na Kvatrić, a s njim je poznati zagrebački trg ponovno oživio te ponudio zanimljivu gastronomsku ponudu po najpovoljnijim cijenama u gradu.
U zagrebačkom NOEL-u, prvom domaćem Michelinovu restoranu, jesen je ove godine stigla u sasvim novom ruhu – hrabrija, atmosferičnija i osjetno slojevitija. Dolazak chefa Brune Vokala, „novog starog“ znalca koji se vraća na mjesto gdje je prije nekoliko godina već ostavio svoj trag, obilježio je i premijerni jesenski degustacijski meni znakovitog naziva Autumn Echo. Riječ je o kulinarskoj priči koja ne donosi samo sezonski presjek, već pravi odjek – reminiscenciju lokalnih namirnica, tehnika i okusa koje Vokal podiže na posve novu razinu.
FOOLING AROUND by Fuliranje ove godine na Oleander terasu kultnog hotela Esplanade donosi atmosferu Orient Expressa, uz vrhunski afterwork glazbeni program i najuzbudljiviju street-gourmet ponudu u gradu. ∙ Buncek u tortilji, fileki s pancetom, hrskavi losos štapići, fantastični juneći burger, kultni kremasti kroketi ovaj put s drniškim pršutom, legendarni zapečeni Esplanadini štrukli, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, kreativni vrući kokteli… Na Esplanadinoj kućici čeka vas niz poslastica koje jednostavno morate probati. ∙ Čaroliji blagdanskog ugođaja u Esplanadi teško je odoljeti – pogotovo kad se prepustite sezonskim jelovnicima u Zinfandel’su i Le Bistrou, popodnevnom čaju, božanstvenim slasticama i autorskim koktelima u Esplanade 1925 Baru. Prava mala božićna bajka u srcu Zagreba. ∙ A za doček Nove godine Esplanade priprema glamuroznu večer koja se pamti. Uz pjenušac, crveni tepih i nezaboravne sljedove delicija koje potpisuje chefica Ana Grgić Tomić te uz ritmove poznate glazbene skupine Showtime, u 2026. ulazite s puno plesnog ritma i još više dobrog raspoloženja.
Na Strossmayerovu trgu ponovno se nešto čarobno prelomi u zraku onoga trenutka kada prvi lančići lampica zasjaje među krošnjama, a toplina ljudi nadvlada hladnoću prosinačkih večeri. Fuliranje je otvoreno – i već na prvi pogled jasno je da je ovogodišnje izdanje zagrebačkog Adventa podiglo ljestvicu više. Ne samo gastronomski, ne samo glazbeno, nego atmosferom koja se ne da opisati samo riječima, nego se živi – u koraku, u mirisu, u osmijehu, u glazbenoj noti koja se prolomi između kućica.
U trenutku kada se zagrebački adventski sjaj počinje prelijevati preko ulica, jedan se prostor izdvaja svojom posebnom energijom, gotovo filmskom atmosferom koja podsjeća na glamurozne europske metropole. Oleander terasa hotela Esplanade, sinonim bezvremenske elegancije i gradske profinjenosti, ponovno je postala središtem zimskih druženja – otvoren je Fooling Around, koncept koji redefinira ideju adventa i uvodi nas u novu kulturu after work susreta.
U čarobnom ambijentu zagrebačkog Bundeka, HELLO! Magazin okupio je poznate uz blagdansku gala večeru punu vrhunske gastronomije, elegantnih okusa i nezaboravne prosinačke atmosfere.
Pop boje, blagdanski motivi i luksuzne teksture definiraju Chanel Holiday ekskluzivnu blagdansku selekciju modnih dodataka koja u prvi plan stavlja sofisticiranu interpretaciju božićne estetike. Kolekcija je osmišljena kao hommage sezoni slavlja, uz naglasak na detalje koji čine razliku.
Postoje LEGO setovi koji se slažu, izlože i s vremenom padnu u zaborav. A postoje i oni rijetki, pomno osmišljeni modeli koji nadilaze granicu igračke i postaju predmet želje, razgovora i statusa. Upravo takav je novi LEGO Icons set inspiriran serijom Stranger Things – Creel House, mračna kuća iz Hawkinsa koja u Hrvatsku stiže za svega nekoliko dana i već sada se smatra jednim od najpoželjnijih kolekcionarskih izdanja ove godine.
Eurosong je desetljećima volio sebe zamišljati kao sigurno utočište glazbe – prostor u kojem se politika zaustavlja na vratima pozornice, a reflektori obasjavaju isključivo pjesme, izvođače i obećanje zajedništva. No povijest tog natjecanja pokazuje da se stvarnost uvijek, prije ili kasnije, probije kroz scenografiju. Odluka Nema, pobjednika Eurosonga 2024., da vrati svoj trofej Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU), nije samo osobni čin savjesti, nego i simbolički rez u tkivu natjecanja koje se već godinama bori s vlastitim proturječnostima.