Ako smatrate da biste trebali pojačati riblja jela na svom meniju, u potpunosti ste u pravu. Plava riba poput skuše bogat je izvor omega 3 masnih kiselina, bitnih za rad mozga, zdravlje srca i krvnih žila, smanjenje depresije te ublažavanje povišenog kolesterola. Koliko je riba bitna za zdravu prehranu, dobro zna obitelj Ecije Ojdanić koja ribu rado jede i u restoranima i kod kuće. Skuša u savuru nedavno je bila na meniju u domu poznate glumice, koja kaže kako je najbolji znak da je ovo jelo dobro pripremila činjenica da je njezin sin tražio repete.
Skuša u savuru prema receptu Ecije Ojdanić
“Nedavno smo uživali u ovom hladnom predjelu u fenomenalnoj konobi @vallelosca , koju ovim putem od srca preporučam, i odlučila napraviti ovo jelo. Plava riba je iznimno zdrava namirnica, a ovako pripremljena može stajati u frižideru dok se ne pojede.. toliko je ukusno da kod nas jedva dočekalo sutrašnji dan.. Najbolja reklama je što je moj sin tražio repete. Uživajte u skuši u savuru!”, napisala je Ecija Ojdanić uz video u kojem korak po korak pokazuje pripremu ovog jela.
Kraj godine oduvijek ima tu čudnu, gotovo ritualnu moć da nas natjera na inventuru. Ne samo ormara, navika ili odnosa, nego i trendova koje smo, svjesno ili ne, puštali u svoje tanjure, ekrane i svakodnevicu. Dok odbrojavamo posljednje dane 2025. godine, postaje jasno da se ne opraštamo samo od još jednog kalendara, nego i od cijelog niza gastronomskih, lifestyle i pseudo-zdravih pojava koje su nas, priznajmo, umorile. Neke su nas zabavljale, neke zbunjivale, a neke ozbiljno dovele u pitanje zdrav razum, okusne pupoljke i granice dobrog ukusa.
U iščekivanju Božića, ali i posljednje epizode, donosimo recept za doboš tortu – savršen klasik za blagdanski stol, koji spaja tradiciju i nezaboravne okuse Austro-Ugarske.
Bakalar, skandinavska riba koja je stoljećima bila specijalitet hladnih sjevernih mora, danas je nezaobilazna delicija mediteranske kuhinje, posebno tijekom blagdana. Taj fascinantni spoj tradicije i okusa u Istri doživljava pravu renesansu, a recept za jednostavno i brzo jelo koje oduševljava i najmlađe otkriva Aleksandar Stefanov, majstor bakalara s iskustvom od gotovo tri desetljeća.
U trenutku kada namirnica postaje glavna priča, a jednostavnost prostor za kreativnost, nastaje zimski meni koji slavi čiste okuse, tišinu prostora i večeri koje se pamte – bez žurbe, bez viška, s jasnim karakterom.
Zima nisu samo hladnoća i kratki dani - to je vrijeme posebnog ugođaja. Vrijeme kada tražimo male rituale koji nas opuštaju: lampice, topla atmosfera doma, druženja i okus koji unosi svježinu u svaki trenutak. Upravo zato tu je Lemonish, niskokalorična gazirana limunada koja i u prosincu donosi dašak živosti.
Europa će 2026. godine dobiti prvi hotel s tematikom Harry Pottera, a riječ je o projektu koji već sada izaziva veliko zanimanje javnosti, osobito među obožavateljima popularnog književnog i filmskog serijala. Hotel će biti smješten u Njemačkoj, unutar LEGOLAND Deutschland Resorta u Bavarskoj, i predstavlja pionirski iskorak u tematskom turizmu na europskom tlu.
Kraj godine oduvijek ima tu čudnu, gotovo ritualnu moć da nas natjera na inventuru. Ne samo ormara, navika ili odnosa, nego i trendova koje smo, svjesno ili ne, puštali u svoje tanjure, ekrane i svakodnevicu. Dok odbrojavamo posljednje dane 2025. godine, postaje jasno da se ne opraštamo samo od još jednog kalendara, nego i od cijelog niza gastronomskih, lifestyle i pseudo-zdravih pojava koje su nas, priznajmo, umorile. Neke su nas zabavljale, neke zbunjivale, a neke ozbiljno dovele u pitanje zdrav razum, okusne pupoljke i granice dobrog ukusa.
U životu se često susrećemo s trenucima kada nas prijatelji, kolege ili poznanici pokušavaju uvjeriti da sudjelujemo u planovima koji nam zapravo ne odgovaraju. Od zajedničkih putovanja, tuluma, sportsko-rekreativnih aktivnosti, do sudjelovanja u događajima koji nas iscrpljuju – pritisak društva može stvoriti osjećaj krivnje, nelagode ili straha da ćemo nekoga razočarati ako odbijemo. No, sposobnost da jasno i samopouzdano kažete „ne“ ključna je za očuvanje mentalnog zdravlja, osobnih granica i vlastitog zadovoljstva.
Završetkom prve sezone serije It: Welcome to Derry gledatelji su ostali suočeni s istim pitanjem koje već desetljećima prati priču o zlokobnom klaunu Pennywiseu – može li se zlo ikada uistinu zaustaviti ili se ono, poput samoga vremena, samo neprestano vraća u novim oblicima. Emitiranjem posljednje epizode zaključena je prva, izrazito mračna i atmosferična sezona ove HBO-ove serije, koja je uspjela proširiti poznati svijet romana Stephena Kinga te ga dodatno produbiti kroz povijesnu, psihološku i mitološku prizmu gradića Derryja.
Dolazak Nove godine za mnoge je vrijeme veselja, druženja i zabave, no za dio populacije isti taj period može biti izvor stresa, pritiska i nelagode. Gužve na trgovima, napuhane najave zabava, očekivanja od obitelji, prijatelja i kolega, sve to može dovesti do osjećaja iscrpljenosti prije nego što sat uopće otkuca ponoć. Ako spadate među one koji preferiraju mirniju atmosferu, koji ne vole lažne osmijehe i preduge popise obaveza, postoji nekoliko strategija koje vam mogu pomoći da novogodišnje ludilo prođe bez drame.