
Janjetina s bižima kao iz djetinjstva – Danijela Dvornik otkrila obiteljski recept
Danijela se prvi put okušala u pripremi ovog jela, uz stručnu pomoć svoje majke.
28 svibnja 2025
Recept je za prste polizat'!
Kasandra Draganić, djevojka novinara i blogera Domagoja Jakopovića Ribafisha, ima svoj Instagram profil Vilicom kroz Hrvatsku, na kojem objavljuje svoje super recepte. Novim receptom oduševila je fanove.
Riječ je o receptu za žgance. Palenta (žganci, pura) jelo je od ukuhanog kukuruznog griza, dobro poznato mnogima.
View this post on Instagram
“Kad ste zadnji put jeli žgance? Ja si već dugo sanjam onakve kakve su radile mama i baka – bijele, malo žilavije, glatke, prelivene s prepečenim špekom i lukom.
Da vam iskreno kažem, jutros sam nazvala mamu, tražila recept i bacila se na pripremu. Ispali su točno kakvih se sjećam, uz maminu pomoć, a @ribafish13 se jedva odvojio od tanjura (ipak prvo treba plivat pa onda navalit na žgance).
Ja sam pak svoj trening odradila za šparetom, jer ovo je, ljudi moji, muka samo takva. Divim se svim bakama koje su za doručak “na brzinu” išle izlupat žgance da bi ukućani prije kretanja u dan što više pojeli.
Ne zaboravite da je ovo sirotinjsko jelo poslije kojeg se išlo na težak rad u polje. Nema unutra kukuruznog brašna već obično bijelo brašno, a nema ni krumpira kojeg obično viđam po receptima. U svakom slučaju, ako vam je na umu lagana i zdrava prehrana ovih dana, samo nastavite skrolat dalje, a meni je ovo možda najdraži recept kojeg sam ikad napravila jer me vratilo u jednu malu staru kuhinju u Žabnici.
Drago mi je da bar tim jednim limenim tanjurom punim žganaca mogu prizvat neke drage uspomene.
S čim ste vi jeli žgance i kako ste ih pripremali ili ih i danas pripremate?”, napisala je u opisu videa na kojem pravi žgance.
600 ml vode sam zakuhala s dvije žlice ulja i jednom žlicom soli.
U kipuću vodu sam stavila 250 g oštrog brašna.
A dalje, samo mlatiti po žgancima kuhačom na najmanjoj mogućoj vatri.
Malo špeka sam stavila na vruću tavu i dodala luk, točnije jednu glavicu ljutike.
Zatim još malo masti pa ih još malo tuče da budu glatki.
Zatim žgance staviti a tanjur i preliti špekom.
U slast!
Američka pop zvijezda Bebe Rexha stigla je u Split i objavila fotografije uz poruku 'Volim Hrvatsku', oduševivši pratitelje.
11 lipnja 2025
Na nedavnom događanju u organizaciji Poliklinike Milojević, među brojnim gostima pažnju je privukao jedan od najomiljenijih domaćih PR agenata – Mate Rončević iz renomirane agencije PRiredba. U skladu sa svojom prepoznatljivom estetikom, Mate je još jednom pokazao da stil nije samo odjeća koju nosimo, već produžetak karaktera i stava.
11 lipnja 2025
U modnom pejzažu u kojem se samouvjerenost ispisuje stilom, a luksuz nosi stav, Hana Hadžiavdagić Tabaković pojavila se kao vizualna oda ženstvenosti i smjelosti. Ovog puta zavodljivo elegantna, obučena u pripijenu haljinu s leopard uzorkom koja ističe svaki zavoj tijela s preciznošću haute couture skice, Hana je još jednom potvrdila svoju modnu dominaciju.
11 lipnja 2025
Na nedavnom svečanom događaju, poznata hrvatska poduzetnica Iva Todorić još jednom je dokazala da istančani ukus i modni autoritet ne dolaze slučajno. Njena elegancija, sofisticiranost i nepogrešiv osjećaj za stil zrače iz svakog detalja, a outfit koji je nosila savršeno oslikava njenu ljubav prema luksuznim, ali klasičnim modnim odabirima — osobito prema brendu Chanel, kojem je iznimno lojalna.
11 lipnja 2025
Na jednom od najiščekivanijih društvenih događaja sezone, među brojnim poznatim licima, zasjala je i jedna od najomiljenijih domaćih influencerica – Mia Matić. Svojim besprijekornim osjećajem za stil, Mia je još jednom dokazala zašto je redovito na vrhu liste najbolje odjevenih, a ovaj put izbor je pao na istinski statement komad – senzualnu mini haljinu Enna domaćeg modnog brenda Lei Lou, iza kojeg stoji renomirana dizajnerica Aleksandra Dojčinović.
11 lipnja 2025