HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Kasandra Draganić, djevojka novinara i blogera Domagoja Jakopovića Ribafisha, ima svoj Instagram profil Vilicom kroz Hrvatsku, na kojem objavljuje svoje super recepte. Novim receptom oduševila je fanove.

Riječ je o receptu za žgance. Palenta (žganci, pura) jelo je od ukuhanog kukuruznog griza, dobro poznato mnogima.


“Kad ste zadnji put jeli žgance? Ja si već dugo sanjam onakve kakve su radile mama i baka – bijele, malo žilavije, glatke, prelivene s prepečenim špekom i lukom.
Da vam iskreno kažem, jutros sam nazvala mamu, tražila recept i bacila se na pripremu. Ispali su točno kakvih se sjećam, uz maminu pomoć, a @ribafish13 se jedva odvojio od tanjura (ipak prvo treba plivat pa onda navalit na žgance).
Ja sam pak svoj trening odradila za šparetom, jer ovo je, ljudi moji, muka samo takva. Divim se svim bakama koje su za doručak “na brzinu” išle izlupat žgance da bi ukućani prije kretanja u dan što više pojeli.
Ne zaboravite da je ovo sirotinjsko jelo poslije kojeg se išlo na težak rad u polje. Nema unutra kukuruznog brašna već obično bijelo brašno, a nema ni krumpira kojeg obično viđam po receptima. U svakom slučaju, ako vam je na umu lagana i zdrava prehrana ovih dana, samo nastavite skrolat dalje, a meni je ovo možda najdraži recept kojeg sam ikad napravila jer me vratilo u jednu malu staru kuhinju u Žabnici.
Drago mi je da bar tim jednim limenim tanjurom punim žganaca mogu prizvat neke drage uspomene.
S čim ste vi jeli žgance i kako ste ih pripremali ili ih i danas pripremate?”, napisala je u opisu videa na kojem pravi žgance.

Recept za žgance Kasandre Draganić:

600 ml vode sam zakuhala s dvije žlice ulja i jednom žlicom soli.

U kipuću vodu sam stavila 250 g oštrog brašna.

A dalje, samo mlatiti po žgancima kuhačom na najmanjoj mogućoj vatri.

Malo špeka sam stavila na vruću tavu i dodala luk, točnije jednu glavicu ljutike.

Zatim još malo masti pa ih još malo tuče da budu glatki.

Zatim žgance staviti a tanjur i preliti špekom.

U slast!

druge vijesti