Večera s juga Italije za samo 20 minuta: recept Marthe Stewart kuha se u jednom loncu
Kad razmišljamo o receptima iz kuharica poznatih chefova, zamišljamo i sate pripreme, kuhanja i 'brdo' posebnih sastojaka koje rijetko tko ima u svojoj smočnici.
Martha Stewart ima nešto drugačiju filozofiju kad je hrana u pitanju, pa se tako u zbirci njezinih recepata nalaze razna više i manje kompleksna jela.
Jedno od najpopularnijih jela s njezine službene stranice priprema se za samo 20 minuta, a toliko je ukusno da ne čudi što je skupilo vojsku obožavatelja koji tjesteninu a la Martha kuhaju više puta mjesečno.
Talijanska tjestenina u jednom loncu
Ovaj recept savršen je za kuhanje brze večere za samce ili cijelu obitelj, a njime ćete lako oduševiti i goste koji su nenajavljeno stigli na vrata u kasnim popodnevnim satima.
Ovaj recept inspiriran je jelima koja se kuhaju u talijanskoj pokrajini Apuliji, a najbolje je pripremati ga u dubokoj tavi ili široj posudi.
Potrebni sastojci:
špageti (količinu odredite prema broju ljudi za koje kuhate),
250 grama cherry rajčica prerezanih na pola,
1 fino nasjeckan luk,
4 češnja češnjaka, fino nasjeckana,
pola čajne žličice crvenog papra,
dvije velike žlice maslinovog ulja,
sol i papar po želji.
Postupak:
Zagrijte maslinovo ulje u tavi ili loncu i dodajte sve sastojke. Ulijte točno toliko hladne ili mlake vode koliko je potrebno da prekrije sve sastojke. Kuhajte do vrenja povremeno miješajući, a zatim kuhajte još 9 minuta uz malo češće miješanje te po potrebi dodajte još malo vode.
Poslužite toplo, uz svježe nariban parmezan na vrhu.
Od gradskih terasa u srcu Zagreba, poput Botaničkog vrta ili Tkalčićeve ulice, do lounge barova na obali u Splitu ili Dubrovniku, slavimo ga na ljetnim zabavama, vjenčanjima ili kao idealan predah na plaži, a svjedoče o tome i nasmijana lica, instagramske priče i sve češće zdravice u njegovo ime.
Ako ste mislili da ste probali sve verzije talijanskih klasika - razmislite ponovno. Ovo nisu obične lazanje, niti je ovo klasična focaccia. Ovo je dekadentna, sočna, hrskava fuzija koja miriše na nedjeljni ručak i izgleda kao san u obliku kruha. Tri sloja tijesta, bogat bešamel, moćan mesni ragu s crnim vinom i dašak parmezana za hrskavi završetak.
Rodom iz Makarske, Marko Andrijašević se nakon 15 godina provedenih u Francuskoj vratio kući i pokrenuo Marendologiju - projekt čije nas fotografije i snimke ljeta u Dalmaciji vraćaju u djetinjstvo.