HELLO
HELLO! #HelloItsMe

Tražite recept za slani desert? Slana štrudla s vrganjima neće vas razočarati. Poznata hrvatska food blogerica i partnerica slavnog Ribafisha svako malo nas razveseli nekim izvrsnim receptom koji podsjeća na kuhinju naših baka. Slanu štrudlu Kasandre Draganić svakako ćemo isprobati!

slana štrudla s vrganjima hello magazine croatia hrvatska Kasandra Draganić

Slana štrudla s vrganjima, korak po korak

“Opet sam vukla tijesto i radila štrudlu. Ovaj put slanu i s vrganjima”, napisala je Kasandra Draganić na Instagramu.

PROČITAJTE: Domaći kruh sa slatkim vrhnjem Kasandre Draganić je kao stvoren za jesen

“Ova štrudla je bitna jer sam pred točno 6 godina pekla ovo za jedan događaj i time oduševila Ribafisha i ostalo je povijest”, otkrila je simpatična Kasandra uz svoj recept.

Krenimo na recept – slana pita s vrganjima

Tijesto:

  • 0,5 kg glatkog brašna,
  • prstohvat soli,
  • 2 žlice ulja,
  • 1 žlica octa,
  • 2 – 3 dcl mlake vode,
  • + ekstra ulje za podmazivanje.

Nadjev od vrganja:

  • 1 glavica luka,
  • 3 češnja češnjaka,
  • 800 grama vrganja,
  • sol, papar,
  • dvije žlice kiselog vrhnja,
  • 1 žlica peršina,
  • maslinovo ulje,
  • 100 g maslaca.

Upute za pripremu Kasandre Draganić

Tijesto za ovu štrudlu je standardno. Umijesite brašno, ulje, ocat i sol te pomalo dodajte mlaku vodu dok se ne stvori podatno mekano tijesto. Mora biti na dodir poput ušne resice, dobro ga umijesite i udarite koji put o stol. Nauljite tijesto i ostavite da odmara bar sat vremena pokriveno, a može i duže.

Pripremite nadjev da bi se na vrijeme ohladio. Sitno sjeckanu glavicu luka prodinstajte na malo ulja kojem ste dodali i 20 g maslaca. Na prodinstani luk dodajte češnjak, sol i papar (bogato s paprom, gljive ga vole). Nakon minute dodajte i vrganje i opet koji komadić maslaca ako vrganji popiju masnoću u tavi. Posolite i pustite da se dinsta dok ne nestane višak vode.
Ubacite na vrganje sjeckani svježi peršin, umiješajte dvije žlice kiselog vrhnja, posolite i popaprite ako je još potrebno i pustite da se prohladi.

Nakon što ste odmorili tijesto, na dobro pobrašnjenom stolnjaku ga razvaljajte na veličinu pizze i još malo nauljite. Pustite da upije još nekoliko minuta, a zatim krenite na razvlačenje. Krenite iz sredine i vucite prema van dok vam tijesto nije ravnomjerno razvučeno preko stola. Na razvučeno tijesto rasporedite nadjev od vrganja, premažite rastopljenim maslacem prazan dio tijesta i zarolajte.

Smjestite savijače u protvan, premažite ih s još rastopljenog maslaca i pustite da se peku na 190 °C cca 30 minuta ili do prekrasne zlatne boje.

Dobar tek!


druge vijesti

biljke za božić

Genijalni blagdanski pokloni koji rastu, traju i pričaju priču: Upoznajte čarobne kokedame brenda Hangin’ garden

Postoji nešto gotovo meditativno u darivanju biljke – osobito one koja je u isto vrijeme i skulptura, i dizajnerski predmet, i živi podsjetnik na pažnju koju ste nekome posvetili. Upravo zato posljednjih godina sve više kreativnih duša otkriva ljepotu kokedama, delikatnih zelenih kugli omotanih mahovinom koje izgledaju kao da lebde između prirode i umjetnosti.

Design

05 prosinca 2025